Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Termizovany vyrobok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcem sa opýtať či v tehotenstve stačí aby bol mliečny výrobok termizovany. (Lucina termix) alebo musí byt len pasteriizovany? Pri veľkom množstve výrobkoch to ani nie je uvedené. hrozí vtedy listerioza alebo je to v poriadku.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termizácia výrobkov z mlieka, ako sú dezerty, krémy, tvarohy a tvarohové výrobky, je ohrev týchto výrobkov po skončení ich štandardného výrobného procesu na teplotu najmenej 50 °C a najviac 75 °C v trvaní najmenej 20 sekúnd. Nie je to pasterizácia. Termizované výrobky sa môžu konzumovať aj v tehotenstve, no nie je to pasterizácia.