Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ctg monitor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved a bežne sa tak budi bábätko v brusku? V tehotenstve je nebezpečný naraz do bruska. Potom sa také robí s bruškom nemôže sa niečo stať s bábätkom alebo plcentou?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Plod je v maternici dobre chránený. Mierne pohyby bruška nemajú na tehotenstvo, ani plod, ani placentu negatívny vplyv. Áno, prudký náraz na brucho, napríklad pri autonehode alebo skoku do vody by mohlo spôsobiť predčasné odlučovanie placenty, či krvácanie. Pri budení plodu Vám ani plodu nič nehrozí.

Podobné otázky

  • Ctg a prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Chcem sa opýtať či nejako škodí dieťatku ak sa mi robilo CTG monitor a prietoky v pondelok a tiež v piatok opäť ctg a prietoky z dôvodu (falošných kontrakcii, poslickov) škodí to nejako bábätku?
    Veľmi s o bábätko bojím.


    Dakujem za Vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, CTG ani USG vyšetrenie nemá vplyv na tehotenstvo. nemusíte sa obávať.

  • Ctg monitor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň pán doktor je v poriadku ak sestrička na CTG (monitore) mi pochybila s bruško. Zo strany na stranu? Neuškodí to bábätku?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že budila dieťa. Nemusíte sa obávať, plodu to neuškodí.

  • Odtok vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pan doktor. Som v 41 tyzdni. O 2:30 mi odtiekla voda. Je 10:00 a kpntrakcie nemam. Dali ma zatial lezat na rizikove. Dokedy sa prosim caka? Dava sa potom vyvolavacka? Je porod potom tazsi? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nález, výsledok GBS, ani ďalšie výsledky a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak máte GBS negatívne a nezrelý nález na pôrodných cestách. ako aj CTG monitor je v poriadku, môže sa čakať na nástup kontrakčnej činnosti. Antibiotiká sa štandardne začínajú v prípade GBS negativity podávať po 12. hodinách od odtoku plodovej vody, v prípade pozitívneho GBS od momentu príjmu, v pravidelných intervaloch až do pôrodu. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo personálu zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás, do poradne mám ísť až o týždeň, ale nedajú mi pokoj moje výsledky. Lekár povedal, že je všetko OK, no z výsledkov sa nevyznam a na internete to neviem nájsť. Prosím poraďte mi. Moje výsledky prietokov v 31+1 tt boli:
    EFW 2205 g
    RI 0,68
    PI 1,12
    S/D 3,13
    HR 130 ňom

    Na opakovanom vyšetrení v 34+6 som ležala na chrbáte a strašne zle sa mi dýchalo a mala som výsledky:
    EFW 3590 g
    RI 0,55 (nie je to málo?)
    PI 0,78
    S/D 2,22
    HR 160 bpm

    Bola som už aj v 35+6 tt na monitore a bolo všetko OK. Pri monitore sa zisťujú aj prietoky, alebo iba ako bije bábätku srdiečko? Sú výsledky prietokov zlé, alebo je to OK? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky opisované výsledky sú v norme. Ak Vám vyšetrujúci lekár povie, že výsledky sú v poriadku, nevidím dôvod to podrobne skúmať na internete. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov. Hodnoty rezistenčného indexu (RI) so stúpajúcim týždňom tehotenstva klesajú. Pre každý týždeň tehotenstva je norma iná. Vysoké hodnoty RI by znamenali patologické prietoky, teda nedostatočnú funkciu placenty. Prietoky krvi sa dajú pomerať iba pri USG vyšetrení. Pri CTG monitoringu sa zisťuje aktivita plodu a prípadná činnosť maternice.

  • Kontroly v 3 trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor mala by som na vás otázočku som v 37+4tta už som mala jednu poradňu v porodnici stým ze som mala prísť o 2 týždne a znovu ma objednali až o 2 týždne chodi sa v takomto pokročilom štádiu tehotenstva na kontroly 2 krát za mesiac? Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sú od ukončeného 36. týždňa tehotenstva až do termínu pôrodu kontroly raz za týždeň, kedy sa realizuje vaginálne vyšetrenie a CTG monitor, prípade USG vyšetrenie pri nejasnostiach, ako overenie polohy plodu, či zhodnotenia parametrov plodu, či stavu placenty, v prípade, že je na to dôvod. V termíne pôrodu sa realizuje USG vyšetrenie štandardne. Podľa niektorých najnovších odporúčaní pri nekomplikovanom a fyziologickom tehotenstve sa nemusí realizovať ani CTG záznam, prípadne sa plánované poradne realizujú raz za dva týždne. Na našom pracovisku však tieto postupy neuplatňujeme.