Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či sa mi môže začať skracovať krčok alebo začať mäknúť krčok, ak si ho samovysetrujem v tehotenstve.
    Som v 31. tt a mám krčok 3,6cm. Mám však strašný strach, že sa začnem otvárať a kontrolu mám o dva týždne. Za tie dva týždne by sa nemalo nič zmeniť rapídne ak nemám ťažkosti, ani tvrdnutie brucha a pod.?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidim dôvod na samovyšetrovanie. Ak sú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, cervikometria v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, najmä časté a pravidelné tvrdnutie podbruška, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok v 34tt na 24mm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor som v 34tt+3 nedávno mi robili cervikometriu s nálezom 24mm a naznačeným lievikom. Hlavička nalieha na spod. Beriem progestrenalle 200mg a magnerot 3x1. Chcela by som sa opýtať ako to je s tým kludovym režimom ako veľmi sa pri tomto náleze musím šetriť ? Mám doma 16 mesačnú dcéru tak musím variť a aj doma porobiť aspoň základné domáce práce plus teda ísť do obchodu chodím na aute ale po obchode chodiť musím. Dcéru nedviham už dlhšiu dobu. Keď cítim tlak od spodu ležím, ale ten tlak je tam furt či menší či väčší. Myslíte, že je možné pri takomto “kľudovom režime” podržať aspoň do 37 týždňa ? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v 35. týždni tehotenstva. 2,5 cm krčok nie je žiadna katastrofa, najmä ak nie je prítomné, iba naznačené, vnútorné otváranie. Nemyslím si, že je nevyhnutné iba ležať, základné práce robiť podľa mňa robiť môžete. Áno, je možné donosiť dieťa až do termínu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, vaginálny nález ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krčok 32+0tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    podľa lekára je môj nález v poriadku, ale prosím vás ešte i vaše zhodnotenie. Som 32+0tt, krčok pohmate 2cm, vonkajsia bránka na špic prsta, hlavička balotuje nad vchodom. Kŕče nemám, ani tvrdnutie brucha neregistrujem. Vystrašilo ma ta vonkajšia bránka na špic prsta. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález máte podľa opisu v poriadku. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nie je dôvod na obavy, môžete byť kľudná.

  • Progesteronelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa spýtať na kontrole namerali mi krcok 5,09 CM a povedali že je zbytočne aby som ho ďalej brala no ja som ho nevysadila postupne ale nárazovo. Že som užívala dve tabletky večer a zrazu som prestala užívať len tak keďže krcok aj tehotnost je okej som 32+2. Viac ako týždeň som ho už nemala a dnes som dala jeden pre istotu lebo ma bolelo dole nevadí že som vysadila tak nárazovo a potom zrazu dala jednu tabletku? Alebo mám pre istotu dať ešte jednu tabletku a potom akoby vysadiť? Môže to nejako uškodiť bábätku že som tak nárazovo vysadila? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Progestanelle sa štandardne vysadzuje nárazovo. Nič sa nestane. Aj keď ste si ho dali potom jednorázovo, nič sa nestane. Určite ste si nepoškodili, ani sebe, ani plodu, ani tehotenstvu. Nemusíte sa obávať. Ak máte občasné pobolievanie podbruška, môžete užiť magnézium.

  • Nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na poslednom skriningu mi bol zisteny krcok 17.1mm teda skrateny a funneling v tvare V . Cakam dvojicky termin porodu mam na 4.11 mam samcu donosit deti do terminu?
    Som 29 tyzden plody maju 1486g a 1392g maju dobru hmotnost na tento tyzden tehotenstva? Co mozem urobit preto aby som co najdlhsie deticky donosila? Beriem progesterone 500mg vaginalne
    Citim divne bolesti pri maternici a dost casto mi tvrdne brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa u Vás jedná o rizikové tehotenstvo. Okrem odporúčaných užívaných liekov môžete užívať magnézium v dávke až 3x2 tabletky denne, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.