Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kŕčové žily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás momentálne som 29+3 tt a na vonkajších rodidlach mám hrozné kŕčové žily. Ľavu stranu mám asi 3 krát väčšiu ako pravú. Beriem utrogestan a magnézium. Všade čítam že detralex sa môže aj v tehotenstve, no môj gynekológ povedal že musím len vydržať a že mi nič nemôže odporučiť. Ako je to teda. Prosím vás ak by sa ten detralex mohol užívať viete mi odporučiť nejaké dávkovanie. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralex sa môže užívať aj počas tehotenstva, ak je na to dôvod. Väčšinou sa užívajú 2 tabletky denne, či už naraz alebo rozdelené do dvoch dávok.

Podobné otázky

  • Medocriptine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás o radu ohľadom liekov Medocriptine na zastavenie tvorby mlieka. Užila som zatiaľ 6 tabliet a začali mi opuchať nohy v oblasti členka môže to prosím byť z tohto lieku? Stále sa mi odgrguje kyslé, ako by som sa práve zvracala, ale nevracam. Sú to lieky na zastavenie tvorby mlieka ale nechcem poškodiť niečo iné v mojom tele. Mam kŕčové žily neviem či to môže mať nejaký súvis. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste čerstvo po pôrode, opuch dolných končatín, najmä v oblasti členkov, nártu a predkolení je normálny a veľmi častý. Je to aj medicínsky vysvetliteľné. Ak nie sú končatiny bolestivé, nemusíte sa obávať. Nemusí to mať žiaden súvis s užívaním Medocriptinu. Stačí si vyložiť nohy a podložiť ich dvoma vankúšmi a do dvoch týždňov by sa to malo upraviť a odpuchnúť. Pokračujte v užívaní Medocriptine podľa odporúčaní.

  • Bolest panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred par dnami som zistila, ze som tehotna. K dr. som sa chystala tak o 2tyzdne, kedze esdte je skoro. Ale co ma dnes cely den trapi je strasna bolest zo spodu ako keby panvy. Ako keby mi niekto pripevnil zavazie a tahalo ma to. Zvykla som taketo bolesti mavat pri menstruacii, ale len niekedy alebo pri namahe. Po vysetreniach sa zistilo, ze mam krcove zily v posve. Tak som brala cyclo3fort (alebo tak nejak).ale odkedy sme sa snazili otehotniet, tak lieky neberiem. Dlho ma to vsak nebolelo, tak sa teraz trocha bojim, ci je vsetko ok,kedze je to vytuzene druhe dietatko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa spytať na Váš názor. 22.8. som mala poslednú menštruáciu, 3.9. sme s partnerom splodili dieťatko, počas mojich plodných dní je to jeho aj moje prvé. Nikdy sme sa nechránili celé 3r nakoľko partnerovi bolo povedané, že tam nieje skoro žiadna šanca aby mal dieťa dokým nepodstúpi operáciu, nakoľko má nejaké kŕčové žily alebo čo v semenníku. Ja mám 25r a partner má 34r ako vysvitlo pred počatím dlhodobo užíval aj amfetamín vo vysokých dávkach a taktiež marihuanu. Ja som nikdy žiadne drogy neužívala, nefajčím ani nič, cytológiu mám v úplnom poriadku, neprekonala som žiadne pohlavne choroby, na začiatku tehotenstva som, ale pila trochu alkoholu na oslave, vtedy som ešte nevedela, že som v druhom stave. Bolo to neplánované tehotenstvo. Dneska som bola v poradí už na treťom ultrazvuku za posledné 3 týždne. Bolo mi povedané, že je tam 1 gestačný vak a v ňom zárodok, ktorý meria pol centimetra, plod podrástol aj gestačný vak sa zväčšil, ale že akcia srdca je neprítomná. Diagnostika znela jasne Missed abortion. Chceli ma operovať už tento piatok. Odmietla som zákrok a vyžiadala si ešte jednu kontrolu. Podpísala som papier, že na vlastné riziko som odmietla zákrok. Mám sa vrátiť pondelok ráno na ultrazvuk a následne mám podstúpiť hneď aj zákrok, ak nebude biť srdiečko. 2 lekári sa vyjadrili, že na 99,9% je to bez šance a len zbytočne ohrozujem svoje zdravie čakaním na nejaký zázrak. Napriek tomu by som rada počula aj Váš názor, nakoľko si Vás veľmi vážim a mám pocit, že ste profesionálom v tomto obore. Ťažkosti nemám zatiaľ žiadne, príznaky tehotenstva pretrvávajú. Krvacať som nekrvácala. Akurát čo som postrehla bolo veľmi mierne špinenie pár hodín pred pár dňami, hnedý výtok.
    Moja otázka znie: Na základe vyššie uvedených informácií, tu podľa Vás naozaj nie je žiadna šanca na záchranu miminka? Je plod primalý a vývoj nepokračuje, a už ani nebude?
    Ďakujem za váš čas a skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, môže sa počkať a realizovať kontrolné USG vyšetrenie. Príznaky tehotenstva mať budete, ste tehotná. Práve preto je Missed Abortion - zamlčaný potrat, že pacientka nemá žiadne ťažkosti, príznaky tehotenstva pretrvávajú, iba zárodok sa prestane vyvíjať. Ak nie je prítomná akcia srdca, zárodok odumrel. Jedná sa o patologické tehotenstvo a je potrebné dutinu maternice vyčistiť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú presný nález, ako aj všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Krcove žily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 22 tt a zapálila sa mi krcova žila a v lekarni mi dali lioton gel 100 000 a chcem sa spýtať či to nemôže poškodiť plod či to môžem normálne používať. Doktorka mi predpísala detralex

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty si aplikovať a užívať môžete. Vplyv na plod to nemá. Vhodné je zvážiť realizovať aj angiologické vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • varixy na maternici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den. mam za sebou uz jeden porod a gynekolog mi zistil rozsiahle krcove zily na maternici. chcela by som otehotniet druhy krat, no dostala som sa ku informacii, ze tie zily pri namahe mozu prasknut a zena sa moze dostat do ohrozenia zivota, a pri pripadnom cisarskom reze su vraj velke rizika . viete mi k tomu povedat vas nazor prosim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa je takto objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti by ste s tým problém mať nemali, nepoznám však nález. Osobne som sa však ešte nestretol a tým, že by počas tehotenstva pacientke praskli varixy v okolí maternice. Nálezy rozsiahlych varikóznych komplexov pri cisárskch rezoch však nie sú až tak výnimočné.