Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , pan doktor chcem sa opytat ci je normalne v 34tt pocitovat celodenne bolestive tvrdnutie bruska . Magnosolv mi neuvolnuje uzivam 3denne . V podbrusi pocitujem tlak , bolest krizov a celych noh. Neda sa mi spat ani chodit. Musis sa premahat aby som normalne fungovala pocas dna. Pohyby citim niekedy slabsie niekedy silnejsie . Spinenie nemam iba bezny tehotensky vytok. Su to tie falosne kontrakcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin častého tvrdnutia môže byť viacero. Takto to však neviem objektívne zhodnotiť. Odsledujte si to. Ak však bolesti pretrvávajú aj napriek užívaniu magnézia, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení objektívne zhodnotí stav a určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v 34. tt s vyšiel mi pozitivny test na covid. Mám bolest hrdla a teplotu 37,1. Prosím, môže to mat nejaký vplyv na babo? Hrozne sa bojím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, v I., II., III. trimestri a aj tie, ktoré rodili ako COVID-19 pozitívne a narodili sa im zdravé deti. Ak máte iba mierny priebeh bez teplôt, riziko je o to menšie. Nevidím dôvod na obavy. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, aj pastiliek na hrdlo, aj sirupov proti kašľu, aj kvapiek do nosa pre tehotné. Môžete užívať Paralen v prípade potreby aj každých 6 hodín. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, je v poriadku keď mám bolesti vo 4 týždeň v podbrušku a v oblasti slabinách ? Niekedy je taká bolesť ako keby bodová je to okej ? Nemôže to zapríčinil to že som bola na RTG zubov asi tak 4 dni cca pred tým kým som zistila že som tehotná bude plod v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panoramatický RTG snímok zubov ožaruje iba čeľusť. Hrudník, brucho a panva nie sú ožarované. Na tehotenstvo to nebude mať vplyv. Čo sa týka pichavých bolestí po stranách podbruška, v slabinách, či v pošve, súvisí to najčastejšie so zväčšovaním sa maternice a tým naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to.

  • Bolesti na bokoch podbruška.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    začala som 18tt a uz 2 týždeň, ma pobolieva na bokoch podbruška, občas bolesť vystreluje do pochvy, netrva to počas celého dňa, skôr je to viazané, keď si sadnem, alebo zmením polohu, väčšinou, keď som v kľude, ako náhle chodím nič necítim, ale večer a ráno to je najviac cítiť. Nie je to nejaká silná bolesť, ale je to nepríjemné. Pani doktorka mi kázala na poradni brať Magnerot, keď mi to začalo. Je možné že tak dlho trvá bolesť pri rozťahovaní maternice, alebo mi plod niejak môže tlačiť na nervy? Obávam sa až to nie je nič vážne, keď to trvá už dlhšie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v II. trimestri, kedy sa maternica začína zväčšovať rýchlejšie a dochádza tým k výraznejšiemu naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo sa prejavuje pichavými bolesťami najmä po stranách podbruška, ako aj pichaním v pošve. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Magnerot môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prestala som mať nevoľnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 11tt a už som dva krát potratila, tak sa teraz bojím asi všetkého... Chcem sa opýtať, stále mi bolo zle a mala som stále bolesti v podbrušku. Síce je to len od včera ale mam strach, včera už neboli žiadne nevoľnosti ani únava a ani bolesť pod bruškom necítim... Bojím sa či je všetko v poriadku, keďže už necítim tie nevoľnosti... Či to náhodou nie je zamlcany potrat... Alebo je to normálne.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské nevoľnosti väčšinou netrvajú celé tehotenstvo, väčšinou tak do 12. týždňa tehotenstva, niekedy aj počas II. trimestra. Je to individuálne u každej ženy. Ustátie nevoľností nemusí znamenať nič zlé. Ak však už u Vás došlo dvakrát za sebou a nemáte ešte deti, vhodné je u Vás realizovať minimálne hematologické a endokrinologické vyšetrenie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som približne v 7tt (potvrdené maternicové tehotenstvo).
    Sú to tri dni čo mi začal hnedý a ružový výtok, párkrát za deň. Bola som na pohotovosti povedali, že je dieťa v poriadku a pokiaľ nemám silné červené krvácanie tak to problém nie je.
    Dnes už mám aj občasne červenú krv, ale len keď sa utieram(a tiež medzi tým hnedý výtok). Bolesť žiadna, len mám nízky tlak, vysoký tep a pocit, že dostanem menštruáciu.
    Je to prosím začínajúci potrat? Mám zasa navštíviť lekára?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým až hnedým vytokom, najmä po utretí, do 16. týždňa tehotenstva je úplne normálny a častý. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa o starú krv, stará krv je tmavá krv. Je lepšie, keď vytečie z maternice von do pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hemstómu. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasntosich navštívte Vášho obvodného gynekológa.