Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Progesteronelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa spýtať na kontrole namerali mi krcok 5,09 CM a povedali že je zbytočne aby som ho ďalej brala no ja som ho nevysadila postupne ale nárazovo. Že som užívala dve tabletky večer a zrazu som prestala užívať len tak keďže krcok aj tehotnost je okej som 32+2. Viac ako týždeň som ho už nemala a dnes som dala jeden pre istotu lebo ma bolelo dole nevadí že som vysadila tak nárazovo a potom zrazu dala jednu tabletku? Alebo mám pre istotu dať ešte jednu tabletku a potom akoby vysadiť? Môže to nejako uškodiť bábätku že som tak nárazovo vysadila? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Progestanelle sa štandardne vysadzuje nárazovo. Nič sa nestane. Aj keď ste si ho dali potom jednorázovo, nič sa nestane. Určite ste si nepoškodili, ani sebe, ani plodu, ani tehotenstvu. Nemusíte sa obávať. Ak máte občasné pobolievanie podbruška, môžete užiť magnézium.

  • Hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať,som 16deň po vklade a začala som krvácať , bola som v centre a na ultrazvuku zistili, ze mam hematóm vo velkosti 14mm a nad ním je plodový vačok o priemere 4mm . Zvýšili mi davku progesterónu. Chcem sa opýtať v tomto stadiu je normalne že je tam len plodový vačok? A je dostatočnej velkosti? Ako moze hematóm ohroziť embryo? Zvyknú sa hematomy vstrebať? Alebo uz tam bude cele tehotenstvo? Na 14 den som mala hcg vyse 2000 je to dobra hodnota? Dakujeem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. implantačné špinenie, či krvácanie, ktoré je pomerne časté. Aj prítomnosť hematómu je častá a súvisí s tým. Záleží však od toho, kde sa hematóm nachádza. Za istých okolností môže ohrozovať embryo. V tomto dni tehotenstva je normálne vidieť iba gestačný váčok. Zárodok ešte nie je voľným okom vidieť. Musí vyrásť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná a riešená.

  • Nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na poslednom skriningu mi bol zisteny krcok 17.1mm teda skrateny a funneling v tvare V . Cakam dvojicky termin porodu mam na 4.11 mam samcu donosit deti do terminu?
    Som 29 tyzden plody maju 1486g a 1392g maju dobru hmotnost na tento tyzden tehotenstva? Co mozem urobit preto aby som co najdlhsie deticky donosila? Beriem progesterone 500mg vaginalne
    Citim divne bolesti pri maternici a dost casto mi tvrdne brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa u Vás jedná o rizikové tehotenstvo. Okrem odporúčaných užívaných liekov môžete užívať magnézium v dávke až 3x2 tabletky denne, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Progesteronelle a lubrikačný gél

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa ešte opýtať ráno ma kontrolovali zo spodu vaginálnym sonom a lekár povedal že dal lubrikačný gél ale že sa nemusím vyplachovat večer som klasický aplikovala progesteronelle. Chcem sa spýtať či vadí že som vložila progesteronelle a bol tam ten gél. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lubrikačný gél sa už vstrebal. Je to neškodný gél, ktorého tam navyše nebolo veľké množstvo. Nie je potrebné realizovať žiadne výplachy, iba pokračovať v nasadenej liečbe. Neznižuje účinnosť liečiva. Nemusíte sa obávať.

  • Progestenalle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať do kedy sa ma uzivat progestenelle do 34+0? Alebo môže sa uzivat aj do 35+0?


    Môže sa tento liek vysadiť zo dňa na deň? Nezačne sa žena otvárať?

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva (34+0tg). V niektorých prípadoch ponechávame liečbu až do ukončeného 36. týždňa tehotenstva. Nie je to však obvyklé. Liečba sa môže vysadiť zo dňa na deň. Žena sa nezačne otvárať zo dňa na deň. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.