Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohotovosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Nakoniec som kvôli kŕčom som šla na pohotovosť zase to vyzerá na zápal no robili mi aj brušné sono pre istotu a zapli aj ten zvuk kde počuť. Nechcela som to lebo som počula že to nie je bezpečné ale chcem sa vás spýtať na tých pár minút či je to škodí a či to mohlo ublížiť bábätku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli realizované prietoky krvi v pupočníku, či pustili Vám akciu srdiečka, nemusel byť vôbec zapnutý Doppler mód. Aj keby bol Doppler použitý, krátkodobé použitie Dopplera je neškodné a využíva sa štandardne vrámci USG vyšetrenia. Ja som Vám spomínal už niekoľkokrát, že USG prístroje v súčasnosti sú úplne na inej úrovni, s úplne iným využitím žiarenia a sú oveľa presnejšie, ale aj šetrnejšie ako tomu bolo v minulosti. Doppler by musel byť zapnutý hodiny, aby to čisto teoreticky mohlo mať nejaký vplyv. Nemusíte sa obávať, plodu sa nič nestalo. Zbytočne sa každodenne stresujete a panikárite. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Hlienova zatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    Od vcera mi odchadza hlienova zatka. Dnes tam bola jedna krvava vlasocnica. Je to v poriadku ? Netreba ist na pohotovost ? Odvtedy sa to nezopakovalo.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu neviem, v ktorom týždni tehotenstva ste, rovnako tak nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti. Ak ste v termíne pôrodu, teda už po ukončenom 36. týždni tehotenstva, odchod hlienovej zátky je normálny. U niektorých žien to trvá pár dní, u niektorých hlienová zátka odchádza postupne aj niekoľko týždňov. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa ešte spýtať teraz som sa otáčala v posteli na ľavý bok a otočila som vrch tela a spodok ostal na druhej strane strašne to zapichalo zabolelo pretože som sa aj prudko pohla som 30+3 dnes na morfologickom ultrazvuku 32 je väčšia no lenže sa bojím či som nemohla začať odlucovat placentu keďže som urobila takýto nešťastny prudký pohyb len pri otáčaní v posteli ktorý velmi bolel. Placentu mám na zadnej stene no na pravo presne tam kde to pichá môže to byť len bolesť svalov ktoré sa natiahli ale neviem či zase bežať na pohotovost dnes som tam bola 4 krát.....preto sa radšej spýtam je dôvod na paniku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, týmto spôsobom k odlučovaniu placenty nedôjde, nemusíte sa obávať. Skôr sa natiahli väzy závesného aparátu maternice, či svaly prednej steny brušnej. Do budúcna sa podobným pohybom vyhnite, budete tak určite kľudnejšia. Odsledujte si to.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Časté sono posledná otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor pýtam sa vás poslednú otázku ohľadne tejto témy ale od začiatku tehotenstva som bola na sone asi 30-40 krát všetko krátke sono do 10 min najskôr spinenie krvácanie potom kŕče vždy ma pozrel buď môj lekár alebo na pohotovosti dnes som opäť bola na sone pre masívne krvácanie 18+3tt. Na sone som bola v sobotu kvôli lopte ktorou má kopli silno do brucha v nedeľu kvôli tomu že som mala kŕče a bolesti a jemne špinenie čerstvou krvou a dnes kvôli masívnemu krvácaniu sono aj vyšetrenie zrkadlami vaginálne vyšetrenie som mala teda tri krát za tento týždeň všetko bolo ok no nakoniec sme zistili vyšetrením aj do konečníka že mám hemeroidy a vo veľkom čiže krvácanie bolo konečne odhalené. Samozrejme sa chcem spýtať posledný krát môže sonovanie takéto časté uškodiť alebo je to bezpečné viem že najlepšie je to obmedzit ale to krvácanie má vyľakalo tak som musela ísť aj dnes na pohotovosť a museli pozrieť či je všetko ok? Samozrejme sa už tomu vyhnem ale chcem sa len ubezpečiť už byť v kľude preliečiť hemeroidy a už si konečne užívať tehotenstvo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak prínos USG vyšetrenia prevýši riziko, je USG vyšetrenie opodstatnené. Ako som Vám už niekoľkokrát písal, nemusíte sa obávať. Ak ste krvácali, bolo nevyhnuté USG vyšetrenie realizovať. Dnešné USG prístroje sú bezpečné, tehotenstvu to neuškodí. Aj keď netreba realizovať USG zbytočne často, ak je na to dôvod, musí sa realizovať. Najmä ak budete v týždni tehotenstva, kde sa už nebude jednať o potrat, ale plod bude životaschopný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

  • Caste krvacanie pocas druheho trimestra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, od 14tt pravidelne krvacam (v priemere kazdych 7 dni) na zaciatku som mala iba hnedu krv no od 19 tyzdna je krvacanie cervene a posledne dva tyzdne (22-23 tyzden) mam casto aj ruzovy vytok alebo krv. Vzdy ked som sla na pohotovost alebo k mojmu doktorovi, nikdy nenasli pricinu krvacania. Na poslednej poradni to doktor okomentoval, ze asi krvacam z povrchu krcka. Je mozne, ze mam nejaku infekciu, ktora sposobuje krvacanie? Moc mi kontrolovali naposledy v 12 tyzdni, kedy som mala zvysene leukocity, tiez som mala vyssie leukocity v krvi v 20tyzdni, ale stale v hranici. Sestricka mi povedala, ze je to v poriadku v tehotenstve. Tiez nepocitujem ziadne svrbenie alebo palenie, vytok mam niektore dni silny ine takmer ziadny, niekedy mierne do zlta. Tiez beriem utrogestan 2x denne. Viete poradit, co este by mi mohli skontrolovat a odhalit pricinu krvacania? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či krvácania môže byť viacero. Nevylučujem ani prítomnosť ektrópia,
    či inej ranky na povrchu krčka. Takto bez videnia nálezu a poznania bližších informácií a okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Najvhodnejšie je však poradiť sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná nález, ako aj všetky výsledky vyšetrení a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.