Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stery

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ešte sa spýtam v pondelok budem 16+2 tt myslíte že mi môže brať ster doktor na uraplasmy a streptokoka?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prekonzultujte Vaše ťažkosti s Vašim obvodným gynekológom, ktorý po vyšetrení zváži a určí ďalší postup, prípadne doplnenie ďalších vyšetrení, či výterov.

Podobné otázky

  • Sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň dnes som bola na veľkom ultrazvuku v 20 tt chcem sa len spýtať brali mi aj stery kvôli zápalom v pošve a pozerali krcok. Chcem vedieť či je toto všetko bezpečné? Sono trvalo nejako 20-30 min. Keďže som už absolvovala 40 krat sono vždy to trvalo len jedno až dvojmin Max do 5 min kvôli komplikáciam a dnes také dlhšie chcem len vedieť či to môže nejako ublížiť alebo či môžem byť pokojná a či je normálna bolesť v podbrušku po tomto sone? Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvu to nezblížilo, nemusíte sa obávať. Bolesti podbruška si odsledujte. Nevidím ich ako súvis s realizáciou USG vyšetrenia. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Stery

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa spýtať ešte pán doktor či môžem požiadať o stery v tehotenstve na uraplasmu a streptokoka v 16 tt. Rozmýšľam že by som si dala zobrať výter aby som vedela ako veľmi závažné je to kedze to svrbenie a pálenie prebieha. A či veľmi takýto ster podráždiť krcok alebo existuje aj ina forma ako sa dá prísť na uraplasmy ale hlavne či su stery v tomto týždni bezpečné. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ster z cervixu na mikrobiologické vyšetrenie sa dá realizovať aj počas tehotenstva, najvhodnejšie po ukončenom 16. týždni tehotenstva. Ureaplazma však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • Cytoster v 15.týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať, či je v poriadku, ak gynekológ spraví cytoster v 15.tyzdni tehotenstva. Nepredstavuje to žiadne riziko? Ster realizovaný preto lebo teraz gynekológ zistil že som ho mala pred cca 2rokmi.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Ak má pacientka poslednú preventívnu prehliadku realizovanú pred viac ako rokom a otehotnie, čaká sa do ukončeného 14. týždňa tehotenstva, kedy sa dajú cytostery z krčka maternice realizovať. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Cytologické vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás mám otázku mali som nechránený pohlavný styk 22.10. a 4.11 mi robili cytologické vyšetrenie prišla mi sms že všetko v poriadku . Mešká mi však menstruacia je prosím mozne že by videli tehotenstvo na tom vyšetrení? Som po šestonedelí takze neviem či mám rozhádzaný cyklus alebo som znova tehotná

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cytologickým vyšetrením, teda realizáciou sterov z krčka maternice, sa tehotenstvo nedá vidieť a diagnostikovať. Onkocytologické stery z krčka maternice slúžia na zistenie prípadných bunkových zmien krčka maternice. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Pre potvrdenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. Vzhľadom k okolnostiam však môže menštruácia meškať aj z iných dôvodov, nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Infekcne vysetrenie pri opakovaných potratoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor ak posielate zeny po potrate na infekcne, na ktore ochorenia treba vysetrenie na infekčnom? Chcu to po mne vediet ale lekar mi napisal len - prosim o vysetrenie na infekčnom po potratoch. Tam som volala a pytali konkretne veci ktore sa vyšetrujú. Ake to su?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my na infekčné posielame iba tehotné pacientky, u ktorých z vyšetrení zistíme pozitivitu na Toxoplazmózu, či Rubeolu. O Toxoplazmóze a jej vplyvu na potraty sú však pochybnosti. Odbery by Vám mal vedieť vyšetriť aj Váš obvodný lekár, či obvodný gynekológ. Ak je však podozrenie na HIV, syfilis, či kvapavku, je vhodné navštíviť infektológa. Dôležité sú aj mikrobiologické stery z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Pri opakujúcich sa potratoch je dôležité realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenie.