Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sono

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň dnes som bola na veľkom ultrazvuku v 20 tt chcem sa len spýtať brali mi aj stery kvôli zápalom v pošve a pozerali krcok. Chcem vedieť či je toto všetko bezpečné? Sono trvalo nejako 20-30 min. Keďže som už absolvovala 40 krat sono vždy to trvalo len jedno až dvojmin Max do 5 min kvôli komplikáciam a dnes také dlhšie chcem len vedieť či to môže nejako ublížiť alebo či môžem byť pokojná a či je normálna bolesť v podbrušku po tomto sone? Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvu to nezblížilo, nemusíte sa obávať. Bolesti podbruška si odsledujte. Nevidím ich ako súvis s realizáciou USG vyšetrenia. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vyberanie znamienka počas dojčenia

    , Autor: Tani4

    Dobry deň,

    je vhodné dat vyberat znamienko počas dojčénia? Bolo mi odporucene dať ho vybrať co najskôr. Avšak zbamienko sa nachadza na prsniku asi 3 cm od dvorca. Mam obavu či bude mozne dojčit aj po tom.

    Este by ma zaujimalo ci je vhodne absolvovat na odporucenie lekara sono prsnikov pre opakujúci sa zapal v prsnikoch pocas dojčenia a pritomnost zlateho stafylokoka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli po vybratí znamienka kojiť. Môžete preventívne v daný deň z daného prsníka mlieko iba odstriekavať. Čo sa týka USG prsníkov počas tehotenstva, neviem za akým účelom má byť realizované. Preventívne vyšetrenie USG prsníkov sa počas tehotenstva, ako aj počas obdobia kojenia nerealizuje pre falošne pozitívny nález. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy ani ďalšie okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Sono prsníkov v tehotenstve

    , Autor: Aďka1047

    Dobry deň, ja by som sa chcela spytat som v 19 týždni a doktorka ma poslala na sono prsníkov. Môžem ísť v pohode? Neuškodí to bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG prsníkov síce plodu vôbec neuškodí, nepoznám dôvod, pre ktorý ste boli odoslaná na USG prsníkov. Ak iba vrámci preventívnej prehliadky, teda nemáte žiadne ťažkosti, ani na to nie je akútny dôvod, štandardne sa USG prsníkov v tehotenstve nerealizuje pre skreslený nález, keďže prsníky sú počas tehotenstva mierne prestavané. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Pohotovosť

    , Autor: Florencia 5

    Nakoniec som kvôli kŕčom som šla na pohotovosť zase to vyzerá na zápal no robili mi aj brušné sono pre istotu a zapli aj ten zvuk kde počuť. Nechcela som to lebo som počula že to nie je bezpečné ale chcem sa vás spýtať na tých pár minút či je to škodí a či to mohlo ublížiť bábätku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli realizované prietoky krvi v pupočníku, či pustili Vám akciu srdiečka, nemusel byť vôbec zapnutý Doppler mód. Aj keby bol Doppler použitý, krátkodobé použitie Dopplera je neškodné a využíva sa štandardne vrámci USG vyšetrenia. Ja som Vám spomínal už niekoľkokrát, že USG prístroje v súčasnosti sú úplne na inej úrovni, s úplne iným využitím žiarenia a sú oveľa presnejšie, ale aj šetrnejšie ako tomu bolo v minulosti. Doppler by musel byť zapnutý hodiny, aby to čisto teoreticky mohlo mať nejaký vplyv. Nemusíte sa obávať, plodu sa nič nestalo. Zbytočne sa každodenne stresujete a panikárite. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Časté sono

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň ešte sa chcem spýtať počas svojho tehotenstva som bola veľmi často sonovana kvôli komplikáciam dokonca aj pri hospitalizácii niekedy aj dva krát za deň to činí dokopy 60 krát za tehu síce pár minút do tých 10 určite ale chcem sa spýtať či nemôže spôsobiť sono najme brušné v tehotenstve anomálie vo vývoji mozgu u dieťaťa alebo ohluchnutie prípadne smrť. Som 22 tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, už som Vám na túto otázku odpovedal niekoľkokrát. Inú odpoveď, ako som Vám už písal, Vám však nedám. Nemusíte sa obávať, dnešné moderné USG prístroje sú bezpečné.

  • Sono na jednom mieste

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať robili kontrolné mi sono či je všetko ok a nejaký čas ostali 5 min na jednom mieste kvôli meraniu môže dôjsť k prehriatiu plodovej vody alebo by museli byť dlhšie na jednom mieste?
    Ďakujem za odpoveď som 21+4tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. USG nemá také termické vlastnosti, aby došlo k poškodeniu plodu. K prehriatiu plodovej vody určite nedôjde. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.