Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytologické vyšetrenie

    , Autor: Yasmin

    Dobrý deň prosím vás mám otázku mali som nechránený pohlavný styk 22.10. a 4.11 mi robili cytologické vyšetrenie prišla mi sms že všetko v poriadku . Mešká mi však menstruacia je prosím mozne že by videli tehotenstvo na tom vyšetrení? Som po šestonedelí takze neviem či mám rozhádzaný cyklus alebo som znova tehotná

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cytologickým vyšetrením, teda realizáciou sterov z krčka maternice, sa tehotenstvo nedá vidieť a diagnostikovať. Onkocytologické stery z krčka maternice slúžia na zistenie prípadných bunkových zmien krčka maternice. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Pre potvrdenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. Vzhľadom k okolnostiam však môže menštruácia meškať aj z iných dôvodov, nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Cytologia

    , Autor: Nadka809

    Dobrý deň, je v poriadku ak mi gynekológ robil cytologiu na konci 35 tt? Počula som, že sa to neodporúča. Nenastanú nejaké komplikácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, onkocytologické vyšetrenie sa štandardne realizuje mimo tehotenstva, no v prípade, že pacientka nemala dlho realizované onkocytologické vyšetrenie, sa dá ster realizovať aj v tehotenstve, po 16. týždni tehotenstva. V termínovom štádiu tehotenstva to však nemá veľký zmysel, väčšinou sa čaká až na obdobie po skončení šestonedelia. Tehotenstvu to však neuškodí, aj keď, ako som už písal, nie je to úplne štandardné.

  • Krvácanie v 5t+5 po cytológii

    , Autor: Marfy

    Dobrý deň. Pred 3 dňami som išla ku gyn s miernym krvácaním. Som v 5t+5. Predpísala mi lieky progestanelle. Odobrala mi aj vzorku na cytológiu, kde som následne asi po pol hodinke začala silnejšie krvácať (5-7 hodin v kuse), kde sa objavovali aj také menšie zrazeninky. Teraz, po 2-3 dňoch stále krvácam, i keď to nie je také silné, ako tesne po odobratí vzorky na cytológiu. Je to normálne? P.doktorka má momentálne niekoľko dní voľno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bolo realizované onkocytologické vyšetrenie krčka maternice vrámci preventívnej prehliadky, môže sa najčastejšie v deň vyšetrenia, ako aj deň, či dva po vyšetrení objaviť špinenie, či veľmi slabé zakrvácanie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zastupujúceho lekára Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú ambulanciu v nemocničnom zariadení.

  • Sono prsnikov v tehotenstve

    , Autor: lussinda

    Dobry den.
    Odporucili by ste sonografiu prsnikov v tehotenstve? Nepatrim do rizikovej skupiny a sono mam robene minuly rok v auguste.
    Som v 33 tyzdni, prsniky su dost bolave a stava sa ze si pri sprchivani objavim nejaku novu hrcku z coho som vzdy strasne vystresovana.
    Pani doktorka povedala ze je to v tomto obdobi normalne a nema zmysel robit sono. To sa ale neodporuca ani pri kojeni takze mozem byt 2-3 roky bez prevencie? Nemoze sa takto nieco zanedbat?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva, ako aj v období kojenia nemá zmysel realizovať USG prsníkov, skôr je vhodnejšia mamografia. Tá sa ale štandardne tiež nerobí, iba v prípade výraznej zmeny na prsníkoch, mimo zmien spôsobených tehotenstvom. Opisované pobolievanie, či naliatosť prsníkov sa môže v tomto týždni vyskytovať. Ak bolo posledné USG vyšetrenie prsníkov v norme, nevidím dôvod na obavy. Áno, je bežné a časté, že ak pacientka nemá realizované USG vyšetrenie prsníkov vrámci preventívnej prehliadky, môže sa stať, že pacientka nemá realizované USG prsníkov aj dva, tri roky a v prípade viacerých tehotenstiev za sebou aj viac rokov. Onkocytologické vyšetrenie - výter z krčka maternice sa dá realizovať aj počas tehotenstva (v istom období tehotenstva), ako aj počas obdobia kojenia. Odsledujte si to.

  • Cyto v tehotenstve

    , Autor: Malina21

    Dobrý deň pán doktor chcela by som vás poprosiť o odpoveď...som cca.5 týždni tehotenstva dostala som pozvánku na cytologicke vyšetrenie ktoré sa naposledy robilo pred tromi rokmi a bolo v poriadku. Prosím vás robí sa toto vyšetrenie aj počas tehotenstva alebo to môžem odmietnuť a vykonalo by sa po pôrode?
    Mám totiž také obavy prvý krát keď som bola tehotná mi toto vyšetrenie robil pán doktor v 7 TT a následne som potratila preto sa bojím. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, onkocytologické vyšetrenie sa robí pomerne často v skorom štádiu tehotenstva. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. S najväčšou pravdepodobnosťou Vaša predchádzajúca skúsenosť nesúvisela s realizovaním onkocytologického vyšetrenia. Ak bola posledná onkocytológia realizovaná pred tromi rokmi, je vhodné ju doplniť teraz. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo, HPV, Pap II

    , Autor: Denisa26

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 tt. Pred 3 mesiacmi mi vyšla zlá cytológia PapII-III a pozit.HPV 16, dovtedy som nemala ani potuchy, že mi niečo je. Dnes na poradni mi doktor odporučil, že si mám kúpiť DeflaGyn a vyskúšať kúru s ním aj keď NEVIE a NEMÁ skúsenosť počas tehotenstva. Rozhodnutie je vraj na mne. Nikde som sa nedočítala aké môžu byť vedľajšie účinky. Preto sa obraciam na Vás, mám to vyskúšať, nestretli ste sa s podobným problémom ako mám ja? Prípadne existujú nejaké iné lieky/doplnky, ktoré by som mohla užívať (vaginálne probiotiká, papylocare, indomed) a pomohli by mi.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam realizovať kontrolné onkocytologické vyšetrenie aj expertnú kolposkopiu s odberom tkaniva za účelom dôkladného vyšetrenia bunkových zmien krčka maternice. Na trhu je viacero preparátov, okrem DeflaGynu aj Regresil, či Vami spomínaný Papilocare. DeflaGyn sa môže užívať aj počas tehotenstva. Je to vaginálny gél, ktorý obsahuje oxid kremičitý. DeflaGyn naviaže patogény, zabraňuje ich šíreniu a podporuje antioxidačnú ochranu okolitých buniek.