Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,500 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kŕče v podbrušku

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň pán doktor, prosím vás mám taký problém, som v 34.tt a posledné dni sa mi stáva že keď dlhšie ležím buď na pravej alebo ľavej strane, chytím ako keby kŕče do podbruška, hlavne keď sa idem otočiť na druhú stranu, a aj v noci sa mi to robí. Poradňu mám až 16.5., pohyby stále cítim, len je to dosť nepríjemné. Ďakujem za váš názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je nič nezvyčajné, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si nasadiť alebo v prípade, že už užívate tabletky magnézia, zvýšiť dávku, napríklad 3x1 alebo 3x2 tabletky na deň. V prípade pretrvávania ťažkostí ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň chcem sa opýtať sme skúsili ďalšie bábo po potrate mala som príznaky ako na tehotenstvo lenže keď mi mala prísť menštruácia tak 5 dní pred ňou som začala špiniť spinila som 2 dni potom na 3 deň sa to už spustililo ale nie veľmi na druhý deň som mala už ako take do hnedá ale dnes v noci som sa zobudila na silné bolesti v krížoch a silné bolesti a kŕče v podbrušku silná menštruácia a idú zomna aj také zrazeniny myslíte že som zase potratila menštruáciu takú bolestivú som nikdy nemala ani zrazeniny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa biochemické tehotenstvo, či mikro potrat vylúčiť nedá. Príčin špinenia, či krvácania môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zlá reakcia na Progestanelle

    , Autor: Alžbeta1709

    Dobrý deň,
    Som v 5tt, bola som na kontrole kvôli špineniu, na ultrazvuku však bolo všetko v poriadku. Pani doktorka predpísala Progestanelle 200mg 3x denne vaginálne na zastavenie krvácania. Po vklade však začnem mať kŕče v podbrušku a celá tabletka mi vyjde aj s krvou von. Keď som s týmto problémom kontaktovala p. doktorku, povedala, že mám teda liek užívať perorálne. Reakcia organizmu je však rovnaká, mám kŕče v bruchu a krvácam viac. Iná gynekologička mi odporučila brať Ascorutin, ale neudala dávkovanie. Stačí teda brať ascorutin, pripadne v akom množstve a frekvencii?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o tzv. implantačné špinenie. K reakcii organizmu na Progestanelle sa Vám neviem vyjadriť, no už som sa stretol s netolerovaním niektorého z progesterónových preparátov. Progestanelle za daných okolností neužívajte. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka. Pri pretrvávaní špinenia bude vhodné nasadiť Dicynone a iný preparát progesterónového bloku, napríklad Duphaston, či Utrogestan. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnedá krv v moči

    , Autor: Ivon94

    Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať. Som približne v ôsmom týždni tehotenstva . V pondelok som mala taký bledulinko hnedý výtok aj deň potom . No včera som sa zľakla lebo na spodnom prádle som mala taký krvavý fľak ale taká tmavšia krv začalo ma bolieť brucho ako pri ms. Dnes som bola aj na pohotovosti no doktorka mi povedala že tam nič nevidí že ani tlkot srdca . Že sa jej nezdá týždeň že asi nemôžem byť v ôsmom no mne to tak vychádza. Od rána ma zase bolí brucho ako pri ms také akoby kŕče v podbrušku a stále mám akoby špinenie tej starej krvy. Viete mi povedať čo to môže byť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa ťažké objektívne vyjadriť. Ak nie je vidieť v 8. týždni tehotenstva akciu srdca, jedná sa pravdepodobne o zamlčaný potrat (Missed Ab) a bude potrebné realizovať čistenie dutiny maternice. Ak ste mali nepravidelnú menštruáciu a datácia tehotenstva nemusí byť správna a nezodpovedá to ani USG nálezu a tehotenstvo je žiadúce, odporúčaná je USG kontrola o týždeň. Do 16. týždňa sa hnedé špinenie môže vyskytovať. Najčastejšou príčinou je odplavovanie hematómu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • tehotenské príznaky

    , Autor: MU

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, robila som si test pár dní po tom čo mi meškala menštruácia lebo som mala všetky príznaky tehotenstva ako napr. točenie hlavy, bolesť hlavy, únava, chuť na jedlo, pachuť v ústach po železe, ranú nevoľnosť, bolestivé prsia, s bradaviek mi vytekala číra až žltkastá tekutina ale samotné bradavky neboleli pri zmačknutí, krče v podbrušku a bolesť v slabinách - vyšiel negatívne nakoľko som si ho robila počas dňa. Druhý test som si robila o pár dni na to ráno a tam som mala tzv. ducha čiarku, ale na večer som už začala špiniť a do rána som silne krvácala. Môže ísť o samovolný potrať? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem vyjadriť, ale do úvahy za daných okolností pripadá aj potrat. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva a dodiferencovania zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

  • Potrat zo zdrav. dôvodov

    , Autor: Enel

    Dobrý deň, pán doktor , pisala som vam pred nejakym casom ohľadom mojho problému so zvracaním a hnačkami. Som v 16tt, na zaciatku tehotenstva som nemala vôbec žiadne problémy , necitila som žiadne nevoľnosti , vôbec nic. Pridali sa do toho taktiež obrovské kŕče v podbrušku a krížoch. Hnačky sa zhoršili sú čoraz castejsie , do žalúdka som nedostala nic. Všetko co prijmem zo mna odide, či už zvracaním alebo hnackou, znepríjemňuje mi to každodenný chod. V noci sa budim na to ako mi tvrdne brucho, ako ma napína na vracanie a pod. Chcem sa opytat , či sa v tomto prípade ako je ten moj da riešiť to ako interupciu zo zdravotných dôvodov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosť je v tehotenstve pomerne častá, nie je to dôvod na umelé prerušenie tehotenstva. Navyše, ste už v 16. týždni, takže sa interupcia už urobiť nedá, výnimku by tvorilo postihnutie plodu z veľmi zlou prognózou alebo nezlučiteľné zo životom. Pri pretrvávaní stavu podľa Vášho opisu, vyhľadajte gynekologickú pohotovosť nemocničného zariadenia, kde Vás príjmu za účelom rehydratačnej liečby a dodiferencovania stavu.