Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenské príznaky

    , Autor: MU

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, robila som si test pár dní po tom čo mi meškala menštruácia lebo som mala všetky príznaky tehotenstva ako napr. točenie hlavy, bolesť hlavy, únava, chuť na jedlo, pachuť v ústach po železe, ranú nevoľnosť, bolestivé prsia, s bradaviek mi vytekala číra až žltkastá tekutina ale samotné bradavky neboleli pri zmačknutí, krče v podbrušku a bolesť v slabinách - vyšiel negatívne nakoľko som si ho robila počas dňa. Druhý test som si robila o pár dni na to ráno a tam som mala tzv. ducha čiarku, ale na večer som už začala špiniť a do rána som silne krvácala. Môže ísť o samovolný potrať? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem vyjadriť, ale do úvahy za daných okolností pripadá aj potrat. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva a dodiferencovania zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Ide o priznaky tehotenstva?

    , Autor:

    Dobrý deň. Mala by som na Vás otazku. Mam 21dni od 1dna poslednej menštruácie a 28 dňový pravidelný cyklus (3dni trvajúcu ms). Gynekolog mi tento mesiac nasadil hormonálnu liečbu nakoľko sa snazime o dieťa. Mam veľmi na dotyk bolestivé bradavky, dokonca sú teplejšie než bývajú. Vadí aj dotyk podpredsenky ci pásu v aute. Ďalej mam bodave bolesti v bruchu. Raz na jednej strane, raz na druhej a striedajú to krče akoby pred ms, ale na tu mam ešte čas. Tehotenske testy zatiaľ negatívne. Chcem sa opýtať ci môže ísť o tehotenske priznaky nakoľko chcem na to upozorniť zubarku ktorá mi bude v piatok pichať injekciu. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané príznaky sú aj častým prejavom vedľajších účinkov hormonálnej liečby, nepoznám však bližšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, čo sa týka nasadenej liečby. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa však tehotenstvo vylúčiť nedá. Čo sa týka lokálnej anestézy, tá je v tehotenstve bezpečná, rovnako tak aj panoramatické RTG zubov. Zubára, ako aj každého ošetrujúceho lekára, je vhodné o možnom tehotenstve dopredu informovať.

  • Zamlčaný potrat

    , Autor: Kom23

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať ci sa dá nejak odhaliť zamlčaný potrat ešte pred návštevou obv. gynekológa. Už to bude týždeň čo mi zmizli všetky tehotenské príznaky, a taktiež sa neviem zbaviť subjektívneho pocitu ,,netehotnosti,, a tiež som začala mat bolesti v podbrušku. Aktuálne som v cca 6tt. Stretli ste sa už s niečím takým že k Vám prišla žena na kontrolu počas tehotenstva a vedela (podľa pocitov), ze niečo nieje v poriadku ? Napríklad ze plod už nieje vitálny? Pripadne ci ste sa stretli s týmto pocitom plus s vymiznutim tehotenských príznakov ktoré vlastne znacili ze ide o zamlčaný potrat?
    Na vyšetrenie som objednaná o 5dni
    Bude už lekár vidieť na USG ci je všetko poriadku/nieje v takomto týždni tehotenstva ?
    Za odpoved vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, bez USG vyšetrenia sa iba na základe subjektívnych príznakov nedá k tehotenstvu vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa objednania.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Pamelka

    Dobrý deň pan doktor chcela bi som sa opytat co znamenaju alebo skôr ake su podla vas tieto hodnoty?
    Gyn. Vyš: PPHL, P I, UTERUS RELAX, PS 36
    V spec portio formovane, branka zatvorena hlavička nad vchodom plodova voda stojí.

    Co znamena : molimina gravidarum, primigravdia

    USG : PPHL P I, PLACENTA PREDNA STENA Gr II EUHYDRAMNION?

    AS+ PP+
    BPd 76 Hc 273 AC 250 FL 57
    EFW 1450
    RI 0.64 v norme
    Cervikometria: cervix 36mm, bez rezikalizacie
    Som v 30 + 5 tt
    Ďakujem za odpoveď
    Nagyova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Molimina gravidarum je súhrnný názov pre bežné tehotenské príznaky a ťažkosti. Primigravida je označenie pre prvorodičku. Nález na krčku je v poriadku, je uzavretý, 36 mm dlhý, neotvára sa. USG vyšetrenie je v poriadku, plod je otočený dole hlavičkou s chrbátikom vľavo, prietoky sú v poriadku, plodovej vody je dosť. Placenta je na prednej stene II. stupňa zrelosti. Odhadovaná hmotnosť plodu je 1450g. Jedná sa o primeraný nález na 31. týžden tehotenstva. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Tehotensky test

    , Autor: Anid157

    Dobrý deň ,
    Aktuálne som v 6 týždni tehotenstva. Toto je moje štvrté tehotenstvo 1x zamlčany potrat,2x biochemické tehotenstvo ,3x normálne s pôrodom. Mala som obavy tak som si pred dvoma dňami spravila tehotensky test a vyšla mi bordová druhá čiarka, dnes som si znova spravila test lebo mam pocit ze mi vymyzli tehotenské príznaky a druhá čiarka bola o odtieň bledsia ale stále výrazná. Testy som nerobila z ranného moču ale iba v doobednajsich hodinách.
    Mam sa niečoho obávať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak už máte potvrdené tehotenstvo, nevidím dôvod na realizáciu tehotenských testov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zmiznutie tehotenských príznakov

    , Autor: Dajana1

    Dobrý deň, momentálne som v 8tt +4, pred týždňom som bola na ultrazvuku na potvrdení tehotenstva, kde bolo pekne vidieť bábo aj akciu srdiečka už bolo počuť. Úplne od začiatku tehotenstva som mala neskutočne boľavé prsia, a posledne dva týždne ma napinalo do vracania skoro pri akomkoľvek pachu...Avšak už druhý deň som stratila i bolesť prsníkov i citlivosť na pachy. Je normálne že, tak skoro vymiznú tehotenské príznaky doslova zo dňa na deň? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy sa to môže stať. Nemusí to znamenať vôbec nič zlé. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.