Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,970 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor: Pamelka

    Dobrý deň pan doktor chcela bi som sa opytat co znamenaju alebo skôr ake su podla vas tieto hodnoty?
    Gyn. Vyš: PPHL, P I, UTERUS RELAX, PS 36
    V spec portio formovane, branka zatvorena hlavička nad vchodom plodova voda stojí.

    Co znamena : molimina gravidarum, primigravdia

    USG : PPHL P I, PLACENTA PREDNA STENA Gr II EUHYDRAMNION?

    AS+ PP+
    BPd 76 Hc 273 AC 250 FL 57
    EFW 1450
    RI 0.64 v norme
    Cervikometria: cervix 36mm, bez rezikalizacie
    Som v 30 + 5 tt
    Ďakujem za odpoveď
    Nagyova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Molimina gravidarum je súhrnný názov pre bežné tehotenské príznaky a ťažkosti. Primigravida je označenie pre prvorodičku. Nález na krčku je v poriadku, je uzavretý, 36 mm dlhý, neotvára sa. USG vyšetrenie je v poriadku, plod je otočený dole hlavičkou s chrbátikom vľavo, prietoky sú v poriadku, plodovej vody je dosť. Placenta je na prednej stene II. stupňa zrelosti. Odhadovaná hmotnosť plodu je 1450g. Jedná sa o primeraný nález na 31. týžden tehotenstva. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň chcela som sa opýtať pred týždňom som potratila spontánny potrat ale chceli by sme skúsiť potom ešte raz ja tam šanca že bábätko donosim zdravé a nebude sa to opakovať prvý krát som potratila

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je bohužiaľ faktom, že raz v živote potratí asi každá tretia žena, mnohé pritom o tom ani nevedia. Ak sa na nič neliečite, ani nie ste nikde sledovaná, máte do 35 rokov a toto nebolo Vaše prvé tehotenstvo, nemusia sa realizovať žiadne odborné vyšetrenia. Odporúčam v takom prípade počkať aspoň tri mesiace, aby prebehli aspoň tri menštruácie a tak sa pokúšať otehotnieť znovu. Dva mesiace pred plánovaním otehotnenia užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Ak by sa situácia zopakovala a nemáte ešte deti, je potrebné realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia. Štatisticky, ak dôjde raz k potratu a nie sú prítomné žiadne rizikové faktory, či okolnosti, ďalšie tehotenstvo zvykne byť úspešné.

  • D dimer

    , Autor: Riky

    Dobry den,
    V minulosti som v 33tt mala odtrhnutie placenty a dieta sa narodilo predcasne. Vznikol mi hematon, ktory odtrhol placentu od maternice. Po aj pred tehotenstvom som nemala problemy s krvou ani tromobozami. Aj vsetky vysledky z hematologie boli vzdy ok. Momentalne som opat v 33 tt.a moj d- dimer je 2,36 ( HEMOGLOB.KE 118 a hematokrit 0.35) ostatne vysledky su v norme.
    Myslite ze vysledom d- dimeru je poriadku na dany tyzden tehotenstva? Netreba si pichat nieco na zrazanie krvy. Obavam sa aby sa situacia neopakovala.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo je hyperkoagulačný stav, tzn. že niektoré parametre, ktoré sú mimo tehotenstva patologické, sú naopak počas tehotenstva normálne. D-dimér je v tehotenstve normálne zvýšený. Počas normálne prebiehajúceho tehotenstva sa hladiny D-diméru plynule zvyšujú až do pôrodu. V literatúre sa uvádzajú hodnoty D-diméru v III. trimestri do 1.5 mg/l. Normy D-diméru v tehotenstve v III. trimestri sú relatívne hodnoty. Dôležité je sledovanie dynamiky, teda postupného nárastu hodnôt, a súčasne klinických príznakov u pacientky. Súčasne je nutné prihliadať k ďalším rizikám, ako je vrodený trombofílny stav, prekonaná trombóza, či embólia, varixy, vek, obezita, ... Ak sú výsledky vyšetrení realizované hematológom v poriadku, hematológ neindikoval nasadenie nízkomolekulárneho heparínu a sledované tehotenstvo je v poriadku, nemusíte sa obávať. Samozrejme, z preventívneho hľadiska, aj vzhľadom k anamnéze, Vám nie je problém nasadiť profylaktickú dávku nizkomolekulárneho heparínu. Je vhodná konzultácia hematológa s gynekológom.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , som v 12tt a chcem sa opýtať včera som Monu 16 ročnú dcéru vzala na ruky asi trošku prudko a rýchlo a dala ju do stoličky na kŕmenie kde ma zapáchala láva strana podbruska. Môže sa stať niečo babetku že mu prestane bit srdiečko alebo spontánne potratom? Beriem Duphaston, pre ružový výtok na začiatku a teraz aj pre hemston . Potom clexane,sorbifer durúles. Nekrvacam trošku ma v noci pobolievalo v ľavom podbrusku ale to ma na striedačku podoblieva od samého začiatku. A zobudila dom sa na pichnutie do brucha ale to neviem či bolo fakt alebo len sen

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jw to pomerne časté. Čo sa týka občasného pichnutia, či už akoby v pošve alebo po stranách podbruška, súvisí to s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici, tiež je to normálne. Dobudúcna neodporúčam zdvíhať tažké predmety, ako aj 16. ročnú dcéru, ktorá má už istú váhu. Neprospieva to ani Vašej chrbtici.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň môžem sa opýtať som 6+6 týždeň a mám hcg 4350 myslíte že je to dosť alebo malo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva by už malo byť vidieť tehotenstvo na USG a mala by byť potvrdená aj vitalita, teda akcia srdca. Ak je však datácia tehotenstva iba prepočítaná a nemusí sa jednať o 7. týždeň tehotenstva, je potrebné sledovať dynamiku beta HCG. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Abrupcia placenty

    , Autor: Vierka

    Dobrý deň, mám 32 rokov a moje prvé tehotenstvo skončilo na začiatku 29 týždni. Tehotenstvo bezproblémové, neprekonaná žiadna choroba počas tehotenstva. Jediné lieky ktoré som brala bola kyselina listová a euthyrox 25 mg na štítnu žľazu. V nedeľu ráno som necítila pohyby ako zvyčajne a pociťovala som také sťahovanie bruška. Išli sme na pohotovosť a boli nám oznámené že bábätku už nebije srdiečko. Chlapček bol o dva týžne väčší ako by mal byť narodil sa 45 cm a 1590 g.Boli tam 2 lekarky ktoré povedali že nevedie prečo sa to stalo že na ultrazvuku nebolo nič vidno že predpokldajú uzlík na pupočáku alebo pravý uhol na pupočáku. Výsledok pitvy bol predčasné odlučenie placenty. Ja som vôbec nekrvácala ani nešpinila žiadne bolesti ani len náznak. To sťahovanie bruška mi povedali ze to su už prvé kontrakcie že bábätko je správne otočené a sa chystá same vonku. Že už mi začal pôrod. Predpokladám ze sa mohlo nieco stat v sobotu lebo už večer som necitila pohyby ale nie vždy vecer kopal ale rano kopal vzdy .Porodila som až v pondelok poobede na vyvolanie porodu kedže to strašne pomaly postupovalo. až do pôrodu som vôbec nekrvácala ani bolesti som nemala nejaké veľké .Pôrod bez komplikácií. Cyklus sa mi vrátil po štyroch týždňoch od pôrodu.Stretli ste sa už s niečím takým že pri odlučení placenty žena vobec nekrváca a nie je to vidno ani na ultrazvuku. Ked mu prestalo byť strdiecko už v sobotu a porodila som az v pondelok medzi tým by som nemala už krvacať zda sa mi že to je dlha doba.Na nete píšu že žena začne krvácať alebo má bolesti to mi povedal aj moj lekár Som opäť tehotná mám isť na nejaké špeciálne vyšetrenia aby sa to už neopakovalo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predčasné odlučovanie placenty je náhle vzniknutý stav, ktorý sa nedá dopredu predvídať. Pri čiastočnom odlučovaní placenty nemusí žena navonok vôbec krvácať, väčšinou je však prítomné krvácanie, ako aj intenzívne bolesti podbruška. Retroplacentárny hematóm medzi stenou maternice a placentou nemusí byť na USG vidieť, najmä pri starších USG prístrojoch. Špeciálne vyšetrenia na zabránenie abrupcie placenty neexistujú. Realizujte všetky štandardne odporúčané vyšetrenia prvého trimestra, ako aj PTS (prvotrimestrálny screening). Ak v histologickom náleze bola potvrdená aj infekcia, vhodné je realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.