Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,850 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotensky test

    , Autor: Anid157

    Dobrý deň ,
    Aktuálne som v 6 týždni tehotenstva. Toto je moje štvrté tehotenstvo 1x zamlčany potrat,2x biochemické tehotenstvo ,3x normálne s pôrodom. Mala som obavy tak som si pred dvoma dňami spravila tehotensky test a vyšla mi bordová druhá čiarka, dnes som si znova spravila test lebo mam pocit ze mi vymyzli tehotenské príznaky a druhá čiarka bola o odtieň bledsia ale stále výrazná. Testy som nerobila z ranného moču ale iba v doobednajsich hodinách.
    Mam sa niečoho obávať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak už máte potvrdené tehotenstvo, nevidím dôvod na realizáciu tehotenských testov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mycomax 150 v 1. trimestri

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor. Z dôvodu silnej mykózy,na ktorú už nič nezaberalo, som užila 1tbl Mycomax 150. Krásne zabrala, prešlo svrbenie, výtok aj nafukovanie. No na druhý deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 4.TT. Mohla som nejak ohroziť bábo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové užitie preparátu nebude mať vplyv na tehotenstvo. Spomínaný preparát sa počas tehotenstva nemá používať iba preventívne, pretože nie sú realizované štúdie na tehotných. Absolvujte poradne a plánované vyšetrenia podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo ?

    , Autor: 282821

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať prosím či je možné tehotenstvo v tomto prípade.
    Prvý deň poslednej menštruácie bol 26.1.2024
    Dneska mi mala prísť Ms ale neprišla, klasický test bol negat ale včera som si robila 2 clearblue (predčasné) digitálne testy ktoré boli pozit
    Ale Dnes hodnota hcg v krvi bola len 53. Nie je to málo prosím ?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak Vám už bol realizovaný aj odber krvi na beta HCG a bol pozitívny, ste tehotná. Samozrejme, je to skoro realizovaný odber. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné odsledovať dynamiku rastu beta HCG, ako aj USG nález. Nevylučujem, že sa nejedná o normálne tehotenstvo, keďže však bolo zbytočne extrémne skoro zachytené, je potrebné to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus trvá 23 dní a ešte menštruáciu nemám. Mam miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Dnes som si urobila tehotensky test, kde druhá ciarka bola ale iba veľmi slabá. Môžem byť tehotná alebo výsledok mohla skrašliť cysta ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínaná folikulárna cysta môže byť aj tehotenské žlté teliesko. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.

  • Prvé príznaky tehotenstva

    , Autor: Kika58

    Zdravím.
    Môžu sa prvé príznaky tehotenstva objaviť už týždeň po styku? Alebo až neskôr? Mám na mysli nejaké bolesti v podbrušku, pripadne citlivejšie prsia.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príznaky tehotenstva sú veľmi individuálne a nevyskytujú u každej ženy. Nájdu sa ženy, ktoré sa nestretnú so žiadnym sprievodným znakom, kým iné môžu čeliť mnohým príznakom tehotenstva. Je veľmi individuálne, s akou intenzitou sa dané príznaky vyskytnú a ako dlho pretrvajú. Medzi prvé príznaky tehotenstva patria aj citlivé prsia aj kŕče v podbrušku, ktoré sa dajú ľahko zmýliť so symptómami PMS (premenštruačného syndrómu). Už týždeň po oplodnení začína telo produkovať veľké množstvo estrogénu a progesterónu. V dôsledku toho sa začnú meniť aj prsia a stávajú sa citlivými. Odsledujte si to. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.