Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • NIPT test

    , Autor: AlexS

    Dobrý večer, v pondelok ma čaká odber krvy na NIPT test a chcela by som sa len opýtať, že ak užívam ASCORUTIN 2x1 tabletku, ci ju môžem uzit aj v ten deň odberu. Myslím si, že by to nemal byt problém, keďže sa tam zisťuje genetika, ale pre istotu sa informujem, lebo lekár, ku ktorému idem, až do pondelka neordinuje. NIPT test mam doporučený kvôli umelému oplodnenie.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, žiadna užívaná liečba nemá na vysledok Trisomy testu vplyv. Môžete pokračovať v užívaní Ascorutinu, aj v deň odberu krvi.

Podobné otázky

  • Trizomia

    , Autor: mika

    Dobrý deň, dnes som bola na 3d ultrazvuku v 21tt. A výsledky ma vystrašili. Riziká trizomie 21: intrakardialny echogénny fokus-prítomný marker,mierna hydronefróza a absencia či hypoplazia nosovej kostičky. Populačné riziko trizomie 21: 1:757, upravené riziko 1: 152. Doktor mi to samozrejme vysvetľoval ale už som bola vystrašená a teda ani neviem čo mi poriadne hovoril. Samozrejme som si dala urobiť ďalšie testy z krvi. Ale mám strach. Viete mi vysvetliť čo tie markery znamenajú? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sú isté znaky, ktoré je na USG vidieť alebo nevidieť, ktoré napomáhajú odhaliť plod s Downovým syndrómom, ako je napríklad zväčšenie obličiek, či malá alebo neprítomná nosová kostička u plodu, ... Nie je to však 100%né. Je potrebné, či už vyšetrenie z krvi, či už sa robí NIPT test alebo sa realizuje amniocentéza, teda odber plodovej vody. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.