Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hodnota HCG

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň. rada by som sa opýtala ohľadom mojich hodnô hcg z krvi. Mám za sebou 3 odbery: 1. odber - 19.3. - 9,14 potom 2. odber - 26.3. - 104,9 a dnes 3. odber 3.4. - 409. Medzi 1. a 2. odberom hcg pekne narástlo. Ale medzi 2. a 3. odberom mi ten rozdiel príde naozaj malý.. Myslíte že je tam šanca na prosperujúce tehotenstvo? Na sone 27.3. videla doktorka v maternici dutinku. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o extrémne skorí záchyt tehotenstva. Dynamika beta HCG je v poriadku. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodná kontrola o 10 - 14 dní. Nevidel som však nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektíve vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Možné tehotenstvo ?

    , Autor: 282821

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať prosím či je možné tehotenstvo v tomto prípade.
    Prvý deň poslednej menštruácie bol 26.1.2024
    Dneska mi mala prísť Ms ale neprišla, klasický test bol negat ale včera som si robila 2 clearblue (predčasné) digitálne testy ktoré boli pozit
    Ale Dnes hodnota hcg v krvi bola len 53. Nie je to málo prosím ?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak Vám už bol realizovaný aj odber krvi na beta HCG a bol pozitívny, ste tehotná. Samozrejme, je to skoro realizovaný odber. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné odsledovať dynamiku rastu beta HCG, ako aj USG nález. Nevylučujem, že sa nejedná o normálne tehotenstvo, keďže však bolo zbytočne extrémne skoro zachytené, je potrebné to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Nízke HCG

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň, prosím Vás o informáciu, po predchádzajúcom MA v 11tt (plod sa prestal vyvíjať v 6tt, hoci už bilo srdce) som po 8 mes. opäť tehotná, avšak moja hodnota HCG bola v 31 dc (posledná MS 28.10.2023, mávam 28-29 dňové cykly) len 16, následne robený odber v 33 dc a stúpla len na 24. Mala som PPS s gonasi kid a užívam každý večer vagin.1 tabletu progestanelle. Ďalší odber mi urobia s odstupom 10 dní. Mám sa obávať, že mi hrozí opäť potrat? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Je zbytočné realizovať odbery krvi, ako aj tehotenské testy, ak ešte nemešká menštruácia nemešká. Jedná sa o extrémne skorý záchyt tehotenstva. Na USG nebude aj tak nič vidieť. Je skoro sa vyjadrovať k prognóze. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola o 10 - 14 dní. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysoké hcg

    , Autor: baclaj

    Dobrý deň, hľadala som všade ale chcem vedieť viac tak píšem aj tu.
    16.den po vklade 5 dnoveho embrya mi vyšla dosť vysoká hodnota hcg - 9800 , na ultrazvuku zatiaľ bolo vidno gestacny vak vo veľkosti 0,6cm, navrhnutá kontrola o týždeň. Vo všetkých tabuľkách som dosť vysoko nad normálom.
    Nie je to problém keď je takéto vysoké hcg na začiatku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám boli podané aj rôzne injekcie na podporu uhniezdenia, takže beta HCG máte podľa mňa zvýšené z toho. Je to však skôr otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Postupujte podľa ich odporúčaní.

  • Hodnota HCG

    , Autor: Vip_baby

    Dobrý deň, som tehotná a poslednú menštruáciu som mala 22.8.2023. Gynekológ mi vzal krv na hodnotu hcg a výsledok bol len 440. Ovuláciu som mohla mať okolo 6-7. septembra. Chcela by som sa opýtať, či je to v poriadku, keďže mám za sebou už jeden potrat a som dosť nervozna. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste tehotná. Mali by ste byť v 7. týždni tehotenstva. Ak na USG ešte nebolo nič vidieť, za predpokladu, že nemáte žiadne ťažkosti, stačí realizovať USG vyšetrenie o 10 až 14 dní za účelom potvrdenia tehotenstva aj ultrazvukovo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hodnota HCG 1939 a na sone nič nevidno

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, pred týždňom som mala špinenie, ktoré však prestalo a zistila som, že som zrejme tehotná, nakoľko mi vyšli pozitívne testy. Kvôli špineniu, som musela navštíviť lekárku skôr i napriek tomu, že už vôbec nešpiním. Podľa menštruácie by som mala byť 5tt + 2, pričom na sone nebolo vidieť absolútne nič ani v maternici ani mimo. Hodnotu HCG mám k uvedenému dňu 1939,9. Je podľa Vás pán doktor ešte šanca, že to bude v poriadku alebo sa mám zmieriť s horším scenárom?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná sa o chcené tehotenstvo, je potrebné USG nález skontrolovať s odstupom niekoľkých dní. Nevidel som však USG nález, nepoznám tiež všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu, že ste mali nepravidelnú menštruáciu, prípadne bola ovulácia posunutá, sa nemusí jednať o 5+2 týždeň tehotenstva. V nižšom týždni tehotenstva nemusí byť na USG ešte nič vidieť. Môže sa tiež skontrolovať hodnota beta HCG, najlepšie s odstupom 48 hodín za účelom posúdenia dynamiky rastu hladiny beta HCG. Záverom teda ešte je možné, že je všetko v poriadku, len je to ešte malé a nevidno to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.