Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,712 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Šalát

    , Autor: Registrovaný používateľ

    A ešte sa chcem spýtať či môžem šaláty z obchodu ak ich dobre umyjem ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete konzumovať aj hlávkový, listový, či zelený šalát.

Podobné otázky

  • Cibula

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcem sa opýtať je možný prenos listeriozy cez cibuľu. Zjedla som šalát v ktorom bola iba nastruhana tepelne neupravená cibula a neuvedomila som si to , je možné nejaké nebezpečenstvo? Dávam si na to pozor všetko oplachujem umývam ale tento spať som nerobila ja.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, nie je potrebné vo všetkom hľadať možný zdroj listerií. Uvedeným spôsobom listeriózou nedostanete. Nemusíte sa obávať. Naďalej však dodržujte hygienické štandardy.

  • Bolesti v 7tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň od včera večera mam bolesti na ľavej strane podbruška a cítim to až v krížoch nie sú tie bolesti až tak silné skôr cítim taky tlak a niekedy pichnutie ale stále ma to tak boli v noci nič ale od rána stále a ešte ma tiež od včera večera boli ľavá noha ako keby som mala presilenu. Žiadny výtok nemám ani nič iné len tieto bolesti. Rozmýšľala som že či to nemôže byť tým že som včera počas dňa zjedla kapustnicu, šošovicovú polievku, aj zemiakový šalát s majonézou z obchodu bez vajec. Beriem tabletky Progestanelle a aj Macmiror Complex 500 od včera pretože mam zelený výtok môj gynekológ mi to predpísal. Ale myslím že tie bolesti nebudú kvôli týmto tabletkam lebo ten macmiror som si dala až pred spaním a bolesti som mala ešte pred tým ako som si ho dala. Nie je to nič vážne tieto bolesti ? Poraďte mi čo mám spraviť alebo čo si mám dať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, či môže spôsobovať občasné pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nevylučujem ani črevný pôvod bolestí, najmä, ak ste skombinovali viacero ťažkých jedál. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • listerióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    keďže ma najpv dobehli tehotenské chute a až potom rozmýšlanie rada by som sa informovala na riziko listeriózy v daných prípadoch.

    Som práve v prebiehajúcom 27. týždni tehotenstva a včera som neodolala pultovému lahôdkovému šalátu (niečo ako parížsky šalát ) v jednom veľkom potravinom reťazci - neviem nakoľko riziková je takáto konzumácia z hľadiska listeriózy.

    Zároveň by som sa ešte rada informovala, či môžem konzumovať bryndzovú pomazánku z bryndze o ktorej výrobca na svojej stránke trvdí, že je vhodná pre tehotné - na samotnom obale danej bryndze však žiadne infomácie ohľadom prípadnej pasterizácie nenachádzam.

    Vzhľadom na pomerne dlhú inkubačnú dobu listeriózy neviem ako danú situáciu pre osobnú psychickú pohodu riešiť - či preventívne požiadať o cca 3 týždne o odber krvi alebo sa spoliehať na to, že dané produkty prešli dostatočnou kontrolou.

    Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že uvedené potraviny prešli dostatočnou úpravou a riziko listeriózy je malé. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • listeria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosim Vas som v 25tt a trpim strasnymi zapchami. Dost sa vyhybam zelenine koly listerii. Ale uz mi chyba taky salat hlabkovy, spenat atd.... Ked si ten salat riadne umyjem a este vymocim par minut v octe a sode bikarbone mozem ho jest? Ci aj tak ma v sebe listeriu a je lepsie ho vobec nekonzumovat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nekupujete potraviny z pofidérneho zdroja, nemusíte sa obávať a kľudne konzumujte viac ovocia aj zeleniny, vyváženú stravu bohatú na vlákninu.

  • Tráviace ťažkosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka,
    som v 25.týždni tehotenstva a na Štedrý večer na večeru som si dala 2 hlty vína a klasické chody ako kapustnicu (huby som však nejedla) a majonézový šalát s pečeným kaprom. Po ich zjedení asi 30 min. sa mi dosť rozbúšilo srdce (cca 102 úderov za min.) a cítila som tlak na vrchu hlavy. Po vypití dosť veľkého množstva vody to prešlo, len asi po troch hodinách ma trochu rozbolelo brucho, ale neprehnalo ma, len som potrebovala ísť na wc. Na druhy deň večer sa to zopakovalo, no tom som mala na večeru len šalát a kapra a do teraz ma trošku rozbolí brucho po akomkoľvek jedle a dosť ma aj nafukuje. Chcela by som sa informovať, či daný stav by nemohol byť spôsobený hubami v kapustnici, resp. či nemohlo ísť o nejakú miernu otravu, dosť ma to teraz trápi, mám teraz aj také obdobie, že v každom jedle vidím nejakú hrozbu pre bábätko. Chcem sa aj opýtať, či dané potiaže nemohli nejako ublížiť bábätku a či sa obávam zbytočne...ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vôbec sa nemusíte znepokojovať, určite nejde ani o otravu hubami a ani sa nemusíte obávať o dieťatko. Bohužiaľ majonézový šalát a vyprážaný kapor je pre tehotnú ženu dosť zaťažujúce jedlo a teda netreba ani húb aby vám z toho bolo nevoľno a zle. V tehotenstve by ste tieto jedlá nemali vôbec jesť, ak tak len vo veľmi malej miere.