Mikrobiológ radí: Ako správne umývať ovocie a zeleninu

Michaela Klamová | 21. október 2024
Mikrobiológ radí: Ako správne umývať ovocie a zeleninu

Potraviny, ktoré rástli na poliach či v záhradách, ale aj tie, ktoré boli dopestované v skleníkoch či hydroponicky, môžu byť pokryté množstvom baktérií, vírusov, plesní a pesticídov. Aký je však najefektívnejší spôsob odstránenia týchto neželaných patogénov a chemikálií?

Ako správne umyť ovocie a zeleninu?

Sociálne siete ponúkajú množstvo nápadov, najčastejšie s použitím octu a sódy bikarbóny.

Ocot

V prípade octu stačí zmiešať jeden diel octu a dva diely vody. Ovocie a zeleninu namočte na 2-3 minúty a potom ich dôkladne opláchnite. Ocot dokáže redukovať baktérie, no jeho nevýhodou je, že môže meniť chuť potravín, najmä ak sú namočené pridlho.

Sóda bikarbóna

Pätnásťminútový kúpeľ v jednej lyžičke sódy bikarbóny na pohár vody dokáže odstrániť mikróby a pesticídy z povrchu potravín. Pri dlhšom namáčaní však môže narušiť chuť a textúru jemnejšieho ovocia a zeleniny. Zaujímavé je, že keď vedci porovnávali účinnosť umývania jabĺk, zistili, že obyčajné umývanie pod tečúcou vodou bolo pri odstraňovaní pesticídov takmer rovnako efektívne ako sóda bikarbóna.

Mikrobiológ radí: Ako správne umývať ovocie a zeleninu

Umývanie ovocia a zeleniny čistou vodou má svoje zásady

Podľa odborníkov na bezpečné čistenie ovocia a zeleniny postačuje čistá voda, no treba dodržiavať aj ďalšie zásady. Pred umývaním by ste si mali ako prvé umyť ruky mydlom.

  • Čistá kuchynská linka a umývadlo sú samozrejmosťou, a ak chcete potraviny namáčať, použite vhodnú nádobu, nikdy nie samotné umývadlo.
  • Vyhnite sa používaniu čistiacich prípravkov, keďže ovocie a zelenina sú porézne a chemikálie z čistiacich prostriedkov môžu rýchlo vsiaknuť dovnútra.
  • Potraviny s vysokým obsahom vody, ako jahody, maliny či hrozno, umývajte až bezprostredne pred konzumáciou. Ak ich budete skladovať vlhké, urýchlite tým rast baktérií a plesnivenie.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: