Ako spracovať ovocie a zeleninu na zimu, aby nedošlo k znehodnoteniu cenných látok?
Všeobecne platí, že mrazenie má len malý vplyv na úbytok živín v potravinách. Výskumy potvrdzujú, že mrazené potraviny majú takmer rovnaké množstvo vitamínov a výživných látok ako čerstvé. Výnimkou je vitamín E, ktorý sa pri veľmi nízkych teplotách rozkladá. Pri zmrazení mäsa sa vitamíny A, D či bielkoviny nestrácajú. Ale zelenina a ovocie sú na zmrazenie citlivejšie.
Mrazenie ovocia a zeleniny
Mrazené ovocie si uchováva väčšinu vitamínu C. Chuť a vôňa sa podobajú čerstvým plodom. Ak chceme, aby si ovocie zachovalo svoju prirodzenú farbu, pred mrazením ho namočíme do citrónovej šťavy.
Na mrazenie nie sú veľmi vhodné marhule alebo hrozno. Mrazením sa však dobre uchováva drobné ovocie, najmä jahody, ríbezle, maliny a podobne. Tiež jablká a hrušky. Drobné a krehké ovocie, napríklad maliny, najprv rozložíme a dáme zamraziť. Až potom ich presypeme do vrecúšok či nádob a znovu uložíme do mrazničky.
Umývate ovocie OCTOM?
Blanšírovanie
Niektorí odporúčajú ovocie blanšírovať – na okamih ho ponoriť do vriacej vody. Touto predprípravou sa stráca síce 20 % vitamínu C, ale var zabráni zhnednutiu ovocia, zmene farby zeleniny i chuti, ale aj rozmnoženiu mikroorganizmov. Po blanšírovaní treba ovocie ihneď schladiť, prípadne rozmixovať a urobiť si malé dávky do vrecúšok či téglikov. Takto mrazené ovocie je vhodné do krémov, do tvarohu, jogurtu, do palaciniek, na maslový chlieb, dokonca niektorým deťom chutí viac ako džemy, lebo viac vyniká chuť pravého ovocia. Uskladňovacia teplota by nemala klesnúť pod –18 °C. Mrazené plody by sa mali skonzumovať približne do pol roka.
Mnohé druhy mrazenej zeleniny, napríklad brokolica, karotka, hrášok či struková fazuľka, si zachovávajú takmer deväťdesiat percent vitamínu C aj po roku v mrazničke. Dlhú trvanlivosť však dosiahneme len tak, že zeleninu budeme pred zmrazením tiež blanšírovať.
Neblanšírovaná zelenina vydrží len tri mesiace, blanšírovaná predvarená až rok.Existujú však aj potraviny, ktoré by sa zmrazovať nemali. Ide hlavne o krehkú listovú zeleninu a ovocie či zeleninu s vysokým obsahom vody: citrusové plody, uhorky, melóny. Rovnako sa neodporúča ani mrazenie zemiakov, ktoré dostanú nasladlú chuť.
Ovocie a zelenina ku každému jedlu! Ako na to?
Nádoby, do ktorých budete mraziť ovocie alebo zeleninu neplňte doplna
Potraviny totiž čiastočne zväčšia svoj objem, a tak potrebujú priestorovú rezervu. Zmrazené potraviny si označte – napíšte na škatuľku alebo vrecko, čo v ňom je a dátum, kedy ste potravinu zmrazili. Jednu potravinu nezmrazujte dvakrát.
Ako potraviny rozmraziť?
Zásadne pomaly. Rýchle rozmrazovanie žiadnej z potravín neprospieva. Preto aj tu treba pamätať na dostatok času. Najideálnejším spôsobom rozmrazenia je dať potraviny na 24 – 48 hodín do chladničky. Ak nemáte dostatok času, tak je prípustné aj rozmrazovanie vlažnou vodou.
Mrazené potraviny ponoríte do vlažnej vody a necháte istý čas odstáť. Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre je najmenej vhodné.
3 odporúčania pri zavádzaní ovocia a zeleniny
Ako správne skladovať ovocie a zeleninu?
Ovocie a zelenina má vo výžive nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v ľudskom organizme. Vitamíny posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele, vláknina podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Mastné kyseliny sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov. Fruktóza a iné jednoduché cukry dodávajú energiu pre organizmus.
Minerálne látky, najmä draslík, priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy. Pre zachovanie výživovej kvality a biologickej hodnoty ovocia a zeleniny je dôležité jej skladovanie. Pred uskladnením zeleniny a ovocia treba odstrániť nečistoty, viditeľne nevhodné kúsky pre uskladnenie, hmyz a zeminu z ich povrchu.
Ak sa rozhodneme skladovať ovocie alebo zeleninu v chladničke, mali by sme zabezpečiť, aby bola v priestoroch uskladnenia dostatočná cirkulácia vzduchu a nedošlo k jej zapareniu. Neskladujte zeleninu a ovocie v chladničke dlhšie ako 4 dni!
TIP!
Na krájanie používajte keramické nože a škrabky s ostrou keramickou čepeľou, ktorá sa pri bežnom použití netupí. Keramická čepeľ je šetrná, ovocie a zelenina po očistení nehnedne, nevädne a nemení chuť.
Vedeli ste, že:
Ak necháte ovocie uskladnené pri izbovej teplote, každým dňom stráca asi 15 % vitamínu C.
Viac ako 200 receptov pre dojčatá
Príkrmy podávané po 6. mesiaci majú byť domáce, skutočné jedlo, charakterizované hravosťou a rozmanitosťou. Na pomoc sme vám pripravili zbierku receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete ich tu viac ako 200 – tradičných, ale aj tzv. moderných.
Všetky recepty, ktoré v knihe nájdete, môžete pripraviť rýchlo a taktiež si môžete byť istí, že použité suroviny a príprava sú v súlade s odporúčaniami odborníkov.