Umývate ovocie OCTOM?
Internet je plný „hackov“ ako skladovať potraviny, aby sme predĺžili ich trvanlivosť, odstránili z nich nežiaduce mikróby a pesticídy. No ako už Konfucius povedal, never všetkému, čo čítaš na internete.
Ocot ani sóda bikarbóna radšej NIE
Často opakovaným tipom letnej sezóny plnej ovocia je oplachovanie octovým roztokom, ktorý by mal pozabíjať neželané mikroorganizmy a oddialiť tak plesnivenie malín, jahôd či čučoriedok.
Doterajšie štúdie však žiadne zníženie mikroorganizmov po tejto procedúre nepotvrdili. Podobne sa odborníci stavajú aj k používaniu sódy bikarbóny. I keď existujú isté dôkazy, že by na niektorých povrchoch mohla pomôcť odstrániť zvyšky pesticídov, nie je tento postup vhodný pre domáce použitie. Stačí použiť obyčajnú vodu.
Ovocie a zelenina: Ako správne umyť, skladovať a zamraziť
Ako si teda uchovať čo najdlhšie čerstvé potraviny?
- Neskladujte spolu zemiaky a cibuľu, keďže sa cibuľa postará o rýchlejšie klíčenie zemiakov a tie o skoršie hnitie cibule.
- Banány budú rýchlejšie zrieť, ak budú spolu s iným ovocím, ako sú jablká, hrušky či avokádo.
- Červený melón neskladujte v chladničke, kde postupne prichádza o chuť a farbu.
- Špargľu, zeler, jarnú cibuľku či reďkvičky môžete mať v miske s vodou, aby vydržali dlhšie svieže a chrumkavé.
- Listovú zeleninu, mrkvu či brokolicu nechajte v dolnej zásuvke chladničky, ideálne v uzavretých, ale perforovaných vreckách a nádobách, aby ste minimalizovali vlhkosť, ale zachovali prúdenie vzduchu.
- A v neposlednom rade – kupujte len toľko potravín, koľko ste schopní skonzumovať.