Mama z ISLANDU: Rodiny fungujú na inom princípe ako u nás

Kristína Majerová | 2. apríl 2022
Island
foto: Súkromný archív Ľubo Šiška

Denisa Šiška, jogínka a matka Atlas a Dennisa, s vášňou k cestovaniu okúsila viac ako 40 krajín sveta. Svoju dcérku Atlas porodila na tajomnom Islande, ktorý nám predstaví v nasledujúcich riadkoch.

Island nie je len krajina – je to nálada, bdelý sen, alternatívna ríša útesov a machov. Miesto, kde zažívate vznešené chvenie strachom pred monumentálnou prírodou. Pole vznietiteľného sivo-zeleného machu, ako oceán v búrlivom dni, rozprestierajúcom sa pod nebom farby ľadu. Takto som vnímala prvé ráno na Islande.

Láska hory prenáša

V Indii som prežila šesť rokov prácou a štúdiom jogy, no cítila som potrebu vypnúť a zmeniť prostredie. Zamilovala som sa však do muža, ktorý už nejaký čas žil na Islande. Mal sa tam práve vrátiť a ja som ho nechala odísť s tým, že ho prídem aspoň pozrieť. O dva týždne som už sedela v lietadle smer Akureyri. Malebné mestečko severu s tuhou zimou a ostrým slnkom. Láska ma zaviedla na Island. Začala som pracovať v miestnej pekárničke, ktorá bola veľmi sympatická. Prekvapivo to bola jedna z mojich najmilších profesií. Spoznávanie nových ľudí, učenie sa jazyka, spätosť s komunitou. Popritom som získavala nových študentov na jogu. 

Verné severské srdcia

Na prvý pohľad sú Islanďania ľadoví ako krajina samotná. Chvíľu trvá, kým si získate ich srdce, no potom vám ukážu najtajnejšie zákutia, od schovaných horúcich prameňov, kde sa v noci pod hviezdami chodia páry milovať, až po miesta, odkiaľ je najlepšie vidieť polárnu žiaru. Ťažko pracujú, ale vedia si užívať každú voľnú minútu. Radi chodia do prírody, na koncerty, milujú hudbu a knihy. Ich všeobecné vzdelanie je na trošku vyššej úrovni ako u nás, sú veľmi sčítaní a majú veľký prehľad.

Štandardná rodina neexistuje

Rodiny fungujú na inom princípe ako u nás. Na Slovensku sa za rodinu považuje otec, mama a dieťa. Na Islande sa často smejú z toho, že rodinu tvorí aj žena s kvetináčom. Je tu najväčšia rovnoprávnosť medzi mužom a ženou. Rovnako doma aj v pracovnej sfére. Nesmie sa stať, že na rovnakej pozícii má  muž vyšší plat ako žena. Je to protiprávne.

Na materskú dovolenku má nárok žena aj muž, spolu je to 12 mesiacov, ktoré sa rovnomerne delia.  Je však možná aj dohoda partnerov, napr. žena je na materskej 7 mesiacov a muž 5. Zamestnávateľ drží miesto obom rodičom. Rodičia majú nárok na platené voľno, dokonca aj v prípade, ak žena dieťa potratí. Neberie sa to na ľahkú váhu, pochopenie a empatia je neustále prítomná.

Na otázku, prečo muž a žena, ktorí majú spolu deti, ale nie sú v manželstve, dostanete odpoveď: „Oni sa ľúbia, ale nevedia, či spolu ostanú celý život.” Stále sa milujú, podporujú, vážia si jeden druhého, majú niekoľko detí. Ak sa stane, že sa rozídu, naďalej ostáva tolerancia nových rodín, nových partnerov, nových detí. Často tieto rodiny trávia spolu Vianoce, narodeniny, dokonca je bývalý partner pozvaný na svadbu s novým mužom a podobne. Nie sú tam predsudky, žiarlivosť a nenávisť či závisť. Žiadnym spôsobom nie sú diskriminované homosexuálne páry, majú rovnaké práva ako tie tradičné. Na Islande je bežnejšie registrované partnerstvo ako sobáš. Ja s manželom sme tiež žili istú dobu ako registrovaní partneri. Máte podobné právne benefity, kvázi ako malý sobáš bez papierovačiek a obradu.

island

Tehotenstvo ako súčasť života

Zdravotná starostlivosť je ukážková. Netýka sa to len tehuliek, ale aj starostlivosti o deti,  dôchodcov či zdravotne postihnutých ľud... Ja ako rezident som mala lekársku starostlivosť a pôrod plne hradený štátom. Prehliadok je menej ako u nás, na Islande je tehotenstvo súčasť života, nie choroba. Termín dostanete aj do dvoch dní, lekár s radosťou všetko vyrieši.

V tehotenstve sa prehliadky začínajú približne od 12. týždňa. Na jednej strane to nie je nevyhnutné, na druhej strane je však napríklad vyššia šanca potratu a nechcú traumatizovať budúce mamičky. Pri tejto prehliadke získavate aj svoju poradkyňu, ktorá ženu sprevádza fyziologickými aj psychosomatickými zmenami. Je to akoby predpôrodná pravidelná terapia. 

Domáce pôrody sú tu veľmi populárne, pôrod do vody bez akejkoľvek anestézie je taký bežný ako u nás klasický na lôžku s epidurálom. Vždy som chcela čo najprirodzenejší pôrod. Rodila som v izbe s obrovskou vírivkou a výhľadom na fjord. Bolo to správne rozhodnutie, keby prišli komplikácie, zdravotnícky tím bol hneď k dispozícii.

Prirodzenosť & inštinktívnosť

Žena sa rozhoduje, či a koľko ostane po pôrode v nemocnici. S ňou tam môže zostať aj jej partner. Neskôr domov chodí dula, ktorá je laktačná poradkyňa a sestra zároveň. Skontroluje, či sa dieťa správne vyvíja, aké sú domáce podmienky, ukáže maminke, ako dieťatko kúpať, ako s ním správne narábať. Matka nemusí vodiť dieťa do lekárskych zariadení a môže sa pomaly začať zžívať s materskými povinnosťami. Nerieši sa, koľko ženy dojčia, ale samozrejmosťou je dula aj laktačný poradca. Bežne vidíte ženu v reštaurácii, na zastávke, poprípade v parlamente vytiahnuť prsník a nadojčiť dieťa. Nikomu ani nenapadne vrtieť hlavou, alebo si myslieť, že je na tom niečo zvláštne.

Vnímala som tu veľkú prirodzenosť a inštinktívnosť. Ja som šatkovala a osobne som si to veľmi užívala. Po narodení dcéry som dojčením trávila hodiny. Veľmi nám to uľahčilo spoločné fungovanie.

Škola rozvíja celkovú osobnosť

Jasličky fungujú už od 9 mesiacov dieťaťa, ale majú aj tzv. „Dagmamy” teda mamy, ktoré sa  okrem svojich detí starajú o ďalšie. Maximum je však päť detí. Čo sa týka vzdelávania, veľký rozdiel je tu v systéme výuky. V severských krajinách prebieha tzv. „volksbildung”, čiže rozvoj osobnosti. Tému prednášajú  nielen pedagógovia, ale aj ďalší  hostia v škole. Žiak  poznatky spracuje a prezentuje napr. formou eseje. Učiteľ nie je „autorita”, ale sprievodca v ich edukačnom systéme. Deti nie sú hodnotené známkami, učiteľ na konci určitého  obdobia zhrnie, v čom je dieťa dobré a ako mu ide učivo, ktoré si dieťa za pomoci rodičov nastavuje podľa jeho osobných daností a kvalít. Takto je vždy motivované v rámci svojich schopností.

Práve vďaka dlhým zimám sa deťom poskytuje neskutočne veľa aktivít.  Tanečná, hádzaná, džudo, šachy, plávanie, hudobný nástroj... Štát poskytuje dotáciu na mimoškolské aktivity. Komplexná zdravotná starostlivosť je pre dieťa do 18 rokov zadarmo, vrátane zubára, psychológa, logopéda a pod. Starostlivosť o dieťa je pre štát prioritou. Žiadne očkovania nie sú povinné, iba odporúčané.

island

Deti sú samy sebou

Málokedy zažijú kritiku, podporujú ich vo všetkom, rozvíjajú akýkoľvek talent, aj keď ho niekedy vôbec nemajú, resp. to, čo ich baví. Fyzické tresty (pre nás možno úplne malé) sú kultúrne absolútne neprípustné. Genderové označenie  v zmysle „toto robí dievča, toto robí chlapec...“ tu neuvidíte. Deti majú všeobecne viac slobody, čo sa odzrkadľuje na ich egu a osobnostnom rozvoji. Jednoducho sú viac samy sebou. 

Budík s pocitom šťastia 

Samozrejme, rodina mi chýbala, najmä po narodení dcérky. Hoci som mala kamarátky, ony mali svoj život a ja som zrazu ostala sama iba s partnerom pri novom bábätku. Nevedela som, či všetko, čo robím, je správne. Dnes učím jogu  na Slovensku aj v zahraničí. So svojimi dvomi ratolesťami sa každé ráno budíme s pocitom šťastia a neskutočnej energie. Áno, trvalo mi dosť dlho, kým som sa to naučila, ale o tom to je. Vedieť prijať to, čo sa nám deje, dať si čas, pochopiť to a nájsť obrovskú silu. Silu ženy a matky, ktorú máme v sebe všetky.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: