Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • listeria

    , Autor: cherry1981

    Prosim Vas som v 25tt a trpim strasnymi zapchami. Dost sa vyhybam zelenine koly listerii. Ale uz mi chyba taky salat hlabkovy, spenat atd.... Ked si ten salat riadne umyjem a este vymocim par minut v octe a sode bikarbone mozem ho jest? Ci aj tak ma v sebe listeriu a je lepsie ho vobec nekonzumovat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nekupujete potraviny z pofidérneho zdroja, nemusíte sa obávať a kľudne konzumujte viac ovocia aj zeleniny, vyváženú stravu bohatú na vlákninu.

Podobné otázky

  • Zmrzlina z MC donaldu

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor dnes sme boli v MC donalde ja som tam nechcela jesť keďže som tehu a tak som si len dala zmrzlinu s karamelom ale keď som ju zjedla doma má strašili že listerioza. Mám sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Čo sa týka zmrzliny, nie listéria je nebezpečná, ale salmonela. V mimoriadne teplom počasí je vhodnejšie konzumovať hotovú - krabičkovú zmrzlinu, či nanuky, prípadne kopčekovú zmrzlinu. Strojovej zmrzliny je vhodnejšie sa, najmä vo veľmi teplom počasí, vyhnúť kvôli potenciálnemu možnému rýchlejšiemu premnoženiu salmonely.

  • Listeria dodatok k prvej otazke

    , Autor: Adkapuf

    Pisala som ze som zjedla na panvicke obojstranne tepelne upravny syr. Bol to konkretne Plesnivec s bielou pliesnou na povrchu - Tami. V zlozeni je ale ze mlieko je pasterizovane. Asi len ta biela pliesen na povrchu moze robit sarapatu ale tak bol opeceny cca 5min z kazdej strany. Mam sa bat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ak bol syr tepelne opracovaný, nemal by byť žiaden problém. Preventívne sa však snažte vyhnúť syrom s plesňou, mäkkým, tepelne neopracovaným syrom alebo syrom z nepasterizovaného mlieka.

  • Listeria-obava

    , Autor: Adkapuf

    Dobry vecer, zjedla som na panvicke z oboch stran upeceny hermelin. Robievame si to tak aby sa syr vo vnutri rozpustil. Uz som ho tak mala viac krat a nemala som problem. Som v 35tt teraz. No mala som ho na veceru a nastrasili ma recami o listerii. Ked som ho opiekla obojstranne tak sa nemusim bat?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol syr kupovaný v štandardnom balení, teda nejednalo sa o podomácky vyrobený syr, nemusíte sa obávať, navyše ak ste ho aj tepelne opracovali. Snažte sa však vyhnúť syrom s plesňou, mäkkým, tepelne neopracovaným syrom alebo syrom z nepasterizovaného mlieka.

  • Prenos listeriozy

    , Autor: gapka

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom prenosu listeriozy. Už počas prvého tehotenstva som si dával pozor na potraviny, dosttocnu tepelnú úpravu a umývanie rúk. Teraz sa snažíme o druhe dieta a začínam mat opat obavy nákazy listeriozou. Chcem sa opýtať či je možný prenos len potravou, teda priamym zjedenim kontaminovaného výrobku, alebo aj dotykom. Napr. ak som pri praní triedila prádlo na zemi a manželovej tričko bolo od masa (boli na zabijácke), mohli ostať pripadne baktérie na zemi a chodením sme to rozniesli po dome? (Príde mi to ako sci-fi, ale fakt mam reálne obavy. Môžu tie baktérie prežiť na povrchu, keď nemajú hostiteľa, teda nemnozia sa za ideálnych podmienok v danej potravine? Či je fakt prenos možný len konzumáciou a teda určitou infekčnou dávkou? Ak by tehotna žena mala listeriozou a príde sa na to, lieči atb, je možné zabrániť nákaze plodu? Ďakujem zabodpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, listeria monocytogenes sa nachádza v pôde, vo vode, v rastlinách, fekáliách. Darí sa jej pri teplotách 1 až 40 °C. Prežíva a množí sa preto aj v chladničke. Zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údené lososy, vákuovo balené filety z lososov, čerstvá zelenina (zeler, paradajky, šalát) hnojená čerstvým hnojom. Zdrojom sú aj domáce zvieratá, z ktorých sa ochorenie môže prenášať na tehotnú ženu. Rovnako sa môže preniesť pitím tepelne neupraveného kravského mlieka a tepelne neupravených mliečnych výrobkov. Infekcia sa na človeka prenáša priamo pri styku s chorými zvieratami, najmä pri ošetrovaní, pri pôrodoch, ale aj konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov. Vstupnou bránou je poranená koža, sliznica, tráviaca a dýchacia sústava. Inkubačná doba je 1-4 týždne. U tehotných žien listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík.

  • Listerioza v 32.tyzdni

    , Autor: Gabiii

    Dobry den, pan doktor, v 32. tyzdni mi bola diagnostikovana listerioza a brala som tyzden antibiotika DUOMOX 500 3krat denne. Mne sa ale priznaky znova vratili a bojim sa prenosu na dieta, kedze u novorodencov moze byt priebeh horsi. Som teraz v 34.tyzdni, robili mi kontrolny krvny odber aj kultivaciu stolice na listeriu, cize teraz musim pockat tyzden na vysledky. Je nieco, co sa da v takomto pripade robit? Ak mi ju znova potvrdia, radite znova brat antibiotika a ked ano, na ako dlho...az do porodu? Naozaj sa velmi bojim prenosu ak nie v brusku tak pri porode, kedze sa listeria moze preniest sekretmi aj krvou. Bol by bezpecnejsi cisarsky rez? Chcem urobit maximum pre babatko aby sa narodilo zdrave a nenakazilo sa. Dakujem velmi pekne vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je zbytočné predbiehať výsledky. Ak ste boli preliečená, je vhodné počkať na výsledky odberov a výterov. Teraz nemôžete robiť prakticky nič, iba čakať. Vrámci prevencie nákazy sa odporúča mäsové výrobky zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy treba naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny. Nekonzumujte párky a mäsové konzervy, ktoré neprejdú varom, rovnako nekonzumujte nepasterizované mlieko a mliečne výrobky. Listéria prežíva a množí sa aj pri teplote pod 10°C.
    Listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík. Vyčkajte na výsledky odberov a výterov a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.