Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • listeria

    , Autor: cherry1981

    Prosim Vas som v 25tt a trpim strasnymi zapchami. Dost sa vyhybam zelenine koly listerii. Ale uz mi chyba taky salat hlabkovy, spenat atd.... Ked si ten salat riadne umyjem a este vymocim par minut v octe a sode bikarbone mozem ho jest? Ci aj tak ma v sebe listeriu a je lepsie ho vobec nekonzumovat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nekupujete potraviny z pofidérneho zdroja, nemusíte sa obávať a kľudne konzumujte viac ovocia aj zeleniny, vyváženú stravu bohatú na vlákninu.

Podobné otázky

  • Listerioza v 32.tyzdni

    , Autor: Gabiii

    Dobry den, pan doktor, v 32. tyzdni mi bola diagnostikovana listerioza a brala som tyzden antibiotika DUOMOX 500 3krat denne. Mne sa ale priznaky znova vratili a bojim sa prenosu na dieta, kedze u novorodencov moze byt priebeh horsi. Som teraz v 34.tyzdni, robili mi kontrolny krvny odber aj kultivaciu stolice na listeriu, cize teraz musim pockat tyzden na vysledky. Je nieco, co sa da v takomto pripade robit? Ak mi ju znova potvrdia, radite znova brat antibiotika a ked ano, na ako dlho...az do porodu? Naozaj sa velmi bojim prenosu ak nie v brusku tak pri porode, kedze sa listeria moze preniest sekretmi aj krvou. Bol by bezpecnejsi cisarsky rez? Chcem urobit maximum pre babatko aby sa narodilo zdrave a nenakazilo sa. Dakujem velmi pekne vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je zbytočné predbiehať výsledky. Ak ste boli preliečená, je vhodné počkať na výsledky odberov a výterov. Teraz nemôžete robiť prakticky nič, iba čakať. Vrámci prevencie nákazy sa odporúča mäsové výrobky zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy treba naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny. Nekonzumujte párky a mäsové konzervy, ktoré neprejdú varom, rovnako nekonzumujte nepasterizované mlieko a mliečne výrobky. Listéria prežíva a množí sa aj pri teplote pod 10°C.
    Listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík. Vyčkajte na výsledky odberov a výterov a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Listeria

    , Autor: Marria

    Dobry den :)... dakujem v prvom rade ze nam tu vystresovanym buducim mamickam radite :) .. mam tiez otazku na vas ... zjedla som kusok nedopecenej ryby a nedavno neumyty melon (prekrojeny vo folii) ... je velke riziko nakazy ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa je zbytočné stresovať, niektoré veci aj tak neovplyvníte. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak neboli potraviny z pofidérneho zdroja, dôvod na paniku nevidím.

  • Listerioza

    , Autor: Jana30

    Dobry den, som v 36+3tt. Pred 3 dnami som nevedomky zjedla syrove nite domace, cize z domaceho kravskeho mlieka. Bojim sa listeriozy aj ked priznaky ziadne nemam. Mam si ist zobrat krv alebo nemam zbytocne stresovat kedze uz mam pred porodom?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bolo mlieko tepelne spracované, teda pasterizované. Navyše nie v každom mlieku je automaticky listéria. Pravdepodobnosť je malá. Nemusíte sa obávať.

  • cestoviny

    , Autor: cherry1981

    Prosim Vas, ja doma varim vacsinou kazdy druhy den, vcera som bola u rodicov , kde som si dala sojove cestoviny zapekane, s mletym masom a pretlakom. a tofu syrom. Potom mi maminka povedala, ze ich robila v pondelok poobede, cize uz boli 48 hodin v chladnicke. A ja hned panika, ci sa v tom jedle nemohla objavit listeria po 2 dnoch od upecenia. Prosim upokojte ma.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa stresovať, ak bolo jedlo tepelne upravené, aj keby boli komponenty jedla z pofidérneho zdroja, tepelným spracovaním by sa listérie zneškodnili.

  • panicky strach z listerie

    , Autor: cherry1981

    Dobrý den, mam na Vas este jednu otazku, som v 31tt a ako som uz spominala mam panicky strach z listerie. Chcem sa opytat, ci sa na 100 percent nici varom, a mame vlastnu zahradku, chcem sa opýtat, nehnojime cerstvym hnojom, ale na zaciatku sme pouzivali hnojivo z obchodu kupene, moze aj toto hnojivo obsahovat listeriu? Pripadne raselina kupena v obchode? Ide o to, ze sa uz bojim jest aj zeleninu zo zahradky. Naozaj staci ak nahodou je v potravine listeria , napr. v mrkve, vo vnatke z nasej zahradky a ja si z nej uvarim polievku , ktora prejde varom cca hodinu, aj viac ci sa listeria znici. Nehnevajte sa, ze tak stresujem, ale jedina zachrana od paniky u mna bude asi uz len porod :-) Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pre listériu sú najvhodnejšie nižšie teploty, do 37°C. Tepelným spracovaním potravín dochádza k zničeniu baktérie. Dôkladným umytím aj zeleniny by sa malo minimalizovať už aj tak nízke riziko výskytu listérii vo vašej záhradke. Pre upresnenie existujú potraviny s ešte väčším rizikom výskytu listérii, ako je práve zelenina. Pri dodržiavaní tepelnej úpravy potravín, najmä surového mäsa, dodržiavaní hygienických zásad a vylúčení konzumácie nepasterizovaného mlieka a potravín z neho pripravených, ako sú mäkké syry (Niva, Camembert,…) sa prípadnej listériovej nákaze vyhnete.