Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pichnutie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor dnes som bola na malej prechádzke začalo ma silno ostro akoby ihlou pichať v podbrušku na pravej strane kde je bábätko po chvíli pár sekundách som si ľahla a prestalo to. Neviem či sa mám obávať alebo to súvisí s rastom maternice som 8 týždeň? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, občasné pichanie po stranách podbruška, ako aj v pošve súvisí s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici, ktorá sa Vám zväčšuje každým dňom. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Silné pichnutie v pravom podbrušku

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor aj tak sa musím ešte radšej spýtať včera som si aj v predklone umývala vlasy nad vaňou asi 20 min samozrejme že som si tlačila na brucho a nebolo to príjemné dosť som sa zadychala potom som sa holila zo spodu štýlom že som bola chrbtom k zrkadlu aby som si videla na sprepacemim zadok a spodok a bola som mierne pokrčena v kolenách a bola som hlavou dole a pozerala som sa vlastne pomedzi nohy do zrkadla ako sa holim aby som sa oholila dôkladne bolo to veľmi veľmi namáhavé a preto chcem vedieť či to mohlo nejako ublizit bábätku som 15+3 tt a od toho ako som včera robila v záhrade plus si robila túto hygienu tak som celú noc mala bolesti v podbrušku prešlo to az dnes poobede teraz s tým že ešte sa mi podarilo kychnut tak že som mala pocit ze mi odletí maternica a tá silná bodava pichava boslest chcem len vedieť či je tieto všetky veci dokopy mohli nejako ublížiť bábätku a či je dôvod na obavy ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, budem sa asi opakovať, ale tehotenstvo nie je choroba. To, že ste tehotná neznamená, že ste postihnutá, hoci niektoré úkony budú čoraz viac namáhavejšie. U každej ženy je to však individuálne. Čo sa týka bolestí v podbrušku, príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že môžu súvisieť s nadmernou námahou, preto je potrebné sa do istej miery šetriť. Netreba to brať tak, že každým pohybom môžete tehotenstvu ublížiť alebo že každý pohyb môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Môžete užívať magnézium, v úvodnej dávke 3x1 tabletka. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichnutie pri vystierani

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať dnes som v spánku sa nejako zle vystrela a otočila a tak má pichlo v pravom podbrušku tam kde je bábo že som sa zobudila a zľakla. Som 14 tt chcem len vedieť či v tomto týždni už mohlo sa niečo stať bábätku alebo je to v poriadku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pichanie po stranách podbruška súvisí najpravdepodobnejšie s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Je to pomerne časté. Nemyslím si, že sa niečo stalo s plodom. Podľa mňa nie je dôvod na obavy. Odsledujte si to.

  • Špinenie v 14tt

    , Autor: MirkaRu

    Dobrý deň pán doktor,

    Mala by som otázku ohľadom špinenia. Práve som začala 14tt a včera som mala na nohavičkách slabý hnedkastý výtok. Pociťujem iba jemné tlaky a sem-tam pichnutie v podbrušku. Žiadne bolesti alebo kŕče nemám. Dnes sa mi objavilo na toaletnom papieri po utretí opäť slabučké hnedé špinenie - ako vlasočníčky. Pichám si Clexan 0,4 a berem progesteron 2x1.
    Mala by som sa nejako znepokojovať alebo je to ešte v tomto štádiu normálne.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, do 16. týždňa je pomerne časté. Je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak si navyše aplikujete nízkomolekulárny heparín a máte teda krv riedenú, pravdepodobnosť zašpinenia je vyššia. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Silné kychnutie

    , Autor: Florencia 5

    Ešte jedna otázka veľmi silno som si kychla a ležala som vystretá strašne moc to bolelo a pichalo môže toto kychnutie ublížiť bábätku ? Som 11+3tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kýchnutím ste tehotenstvu neublížili. Pri kýchnutí však napínate brušný lis, teda svaly, rovnako tak sú napnuté aj väzy maternice, takže pichnutie je normálne. Odsledujte si to, nemusíte sa však obávať.

  • Bolesti v 7tt

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň od včera večera mam bolesti na ľavej strane podbruška a cítim to až v krížoch nie sú tie bolesti až tak silné skôr cítim taky tlak a niekedy pichnutie ale stále ma to tak boli v noci nič ale od rána stále a ešte ma tiež od včera večera boli ľavá noha ako keby som mala presilenu. Žiadny výtok nemám ani nič iné len tieto bolesti. Rozmýšľala som že či to nemôže byť tým že som včera počas dňa zjedla kapustnicu, šošovicovú polievku, aj zemiakový šalát s majonézou z obchodu bez vajec. Beriem tabletky Progestanelle a aj Macmiror Complex 500 od včera pretože mam zelený výtok môj gynekológ mi to predpísal. Ale myslím že tie bolesti nebudú kvôli týmto tabletkam lebo ten macmiror som si dala až pred spaním a bolesti som mala ešte pred tým ako som si ho dala. Nie je to nič vážne tieto bolesti ? Poraďte mi čo mám spraviť alebo čo si mám dať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, či môže spôsobovať občasné pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nevylučujem ani črevný pôvod bolestí, najmä, ak ste skombinovali viacero ťažkých jedál. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.