Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chyby

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň dnes som bol na morfologickom vyšetreni . Som v 19w5d kde mi namerala hodnotu NF 6,01mm ostatné bolo všetko okej. Odporučila nifty ale z finančného dôvodu si nemôžem dovoliť. Chcem sa opýtať čo znamená tá hodnota toho? Čo môže byt dieťaťu? Môže byt v hlave zdravé ale mať zdravotne problémy alebo zdravotne Ok sle v hlave inak ? Viete mi povedať sle chyby napr?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota NF by nemala presahovať 6 mm, takže u Vás bola nameraná naozaj hraničná hodnota normy, ktorá ešte nemusí nič znamenať a plod môže byť úplne v poriadku. NF (nuchálny edém) je ultrazvukový marker používaný v II. trimestri, ide o analógiu markeru NT, kedy sa meria hrúbka kožnej riasy na záhlaví plodu.
    Patológii plodu spojených so zvýšenou hodnotou NF môže byť viacero, najčastejšie je to chromozómová anomália plodu, vrodená vývojová chyba plodu (srdce, veľké cievy, kostra), vrodená infekcia plodu (parvovírus B 19, cytomegalovírus), metabolické ochorenie,
    hematologické ochorenie plodu (anémia). Treba však povedať, že rovnako ako pri meraní NT, musia byť aj pri meraní NF dodržané veľmi presne stanovené podmienky. Pri ich nedodržaní nie je možné považovať vyšetrenie za správne a valídne. Vyšetrenie musí vykonávať skúsený lekár, držiteľ certifikátu FMF. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky testov z I. trimestra, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekára ktorý má špecializáciu z maternofetálnej medicíny a ktorý Vám vyšetrenie realizoval.

Podobné otázky

  • Razstep pery

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor nedávno mi v 20tt diagnostikovali, že moje bábätko bude mať raštep pery. Chcem sa opýtať, keďže premýšľam nad dôvodmi prečo sa to mohlo stať keďže počas tehotenstva som nebola chorá nemala herpes áni nič podobné v rodine to tiež nemáme ani z jednej strany, nepijem, nefajčím ani nejem nezdravo práve naopak...chcem sa opýtať či dlhodobé užívanie anopyrinu cca 6rokov pred otehotnením a od začiatku tehotnosti davkov 1tableta denne môže niečo také spôsobiť viem, že už to nezmením avšak v prípade ďalších tehotnosti by som chcela mať istotu, či toto nemôže byť príčina.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rázštep pery a podnebia má niekoľko foriem, či stupňov. Rázštepové chyby tváre patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby. Príčina vzniku sa dodnes do detailov neobjasnila. Táto vrodená vývojová chyba vzniká v prvých mesiacoch vývoja dieťaťa v maternici matky. Príčiny sú rôzne - ide o pôsobenie viacerých faktorov (vplyv génov rodičov spolu s pôsobením faktorov vonkajšieho prostredia). Pod vplyvom vonkajšieho prostredia rozumieme napríklad ionizačné žiarenie, rôzne chemické látky, infekcie - najmä vírusové (ružienka, cytomegalovírus, chrípka, herpes simplex, ovčie kiahne, ale aj toxoplazmóza) a lieky užívané najmä v prvom trimestri tehotenstva. Existujú dve skupiny rázštepov - tie, ktoré sa vyskytujú v rodinách a tie, ktoré sa vyskytnú náhodne, aj keď v rodine nik rázštep nemal. Táto druhá skupina je častejšia - až 75% rázštepov vzniká náhodne. Ak sú obaja rodičia zdraví a majú jedno dieťa s rázštepom, šanca, že aj ďalšie dieťa bude mať rázštep je menej ako 3%. Pravdepodobnosť výskytu je väčšia, ak je postihnutý viac ako jeden člen rodiny. Ak má jeden rodič rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre prvé dieťa je menej ako 3%. Ak však aj prvé dieťa má rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre druhé dieťa rastie na cca 15%. Zvýšené riziko výskytu rázštepových chýb bolo pozorované aj pri nedostatku kyseliny listovej, pri nízkom príjme vitamínov skupiny B, pri nedostatočnom, ale aj nadmernom príjme vitamínu A. Ďalšími nežiadúcimi faktormi sú aj fajčenie, alkohol a drogy.

  • Ovčie kiahne počas tehotenstva

    , Autor: Andrea555

    Dobrý deň som v 12tt a dostala som ovčie kiahne môže to nejako ublížiť bábätkám keďže čakám dvojičky kiahne sú dosť silné pravidelné teploty nad 38,3°C a dostali sa až na pošvu ďakujem vám vopred za odpoveď?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre infektológa. Pokiaľ viem, najmenej rizikové je, ak ste infikovaná počas prvých 6 mesiacov tehotenstva. Počas tohto obdobia je šanca, že Vaše deti získajú tzv. syndróm vrodených ovčích kiahní (Congenital Varicella Syndrome) veľmi nízka. Tento syndróm však môže spôsobiť vrodené chyby, ako sluchová vada, nízka pôrodná hmotnosť, či deformácie končatín, útly vzrast alebo poškodenie a zjazvenie pokožky. Riziko je, pokiaľ viem, veľmi nízke. Avšak priebeh kiahní v dospelosti a v tehotnosti môže byť dosť prudký, hrozí Vám aj možnosť zápalu pľúc. Neviem sa Vám k tomu viac vyjadriť, určite však odporúčam minimálne kontaktovať a konzultovať infektológa, ktorý si myslím že zváži aj imunoglobulínovú liečbu. To, že máte výsev aj v oblasti rodidiel, je teraz nepodstatné.

  • Pozitivny screening na ds

    , Autor: slniecko992

    Dobry den , vysiel mi v 17. tyzdni pozitivny screening na DS 1:29 a NTD 1:13000
    mam 29 a pri narodeni dietata budem mat 30 r.
    vyska 158cm
    vaha 109 kg
    zatial tehotenstvo bez problemov. Prvy usg bol tiez ok aj kombinovane testy 1:11000

    Bola som uz na morfologickom usg tam je babo podla lekarky v poriadku. Je to dievca.
    Odber som odmietla a testom neverim lebo vraj tiez nie su spolahlive. Tak sme sa rozhodli neriesit to. Ale obava tam je.
    V papieroch na vysledku je napisane ze riziko ds je vyssie ako je ocakavane len podla veku matky 1v 960 co to znamena ?
    Moze to suvisiet aj s mojou vahou a vekom ? Pocula som aj take ze ked je to dievcatko vyskakuje taketo vysledky.
    Teraz by mal gynekolog sledovat viac plod ?
    Neviem ako to beru lekari.
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizáciou amniocentézy by bola jednoznačne vylúčená trizómia 21 chromozómu (Downov syndróm), ako aj ďalšie chromozómové abnormality. Čo sa týka veku, aj istý vek je rizikovým faktorom, pričom všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku. Ak ste sa rozhodli plod donosiť bez ohľadu na možné poškodenie, obvodný gynekológ, ako aj následne lekári v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, by mali tehotenstvo a plod sledovať v pravidelných intervaloch. Samozrejme, dôležité sú aj výsledky USG vyšetrení, či nie je prítomná vrodená chyba srdca, či iné chyby. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Edwardsov syndróm

    , Autor: VeroKere

    Dobrý deň, odporúčate pôrod v Šaci, ak je podozrenie, že čakám dieťatko s ťažkou vývojovou vadou? Pravdepodobne trizómia 18 podľa 3D USG v 11tt, amnio som neabsolvovala, potrat odmietam. Aktuálne som v 18tt. Pýtam sa kvôli poskytnutiu starostlivosti a postoju nemocnice k takýmto detičkám. Ak by bolo bábatko donosené a životaschopné, len by potrebovalo napr. inkubátor, sondu na kŕmenie alebo nejakú jednoduchšiu operáciu, bude mu to poskytnuté? Alebo odporúčate radšej Novú nemocnicu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri podozrení na genetický syndróm a vrodené chyby dieťaťa je najvhodnejšie rodiť v pôrodnici v blízkosti perinatologického centra. Keďže existujú rôzne formy Edwardsovho syndrómu, nedá sa dopredu presne predpovedať úplný rozsah porúch a potrebná popôrodná starostlivosť. Jednoznačne najvhodnejšie bude podľa môjho názoru rodiť v UNLP na Triede SNP, kde bude novorodencovi poskytnutá najlepšia starostlivosť.

  • Krátkodobý stres v prvom trimestri

    , Autor: Lucia7933

    mohol krátkodobý občasný stres počas 4.-5.tt nejako ohroziť moje dieťa?
    Mohlo to nejakym spôsobom ovplyvniť jeho vývoj hned na zaciatku?
    Aky máte na to nazor? Je vôbec mozne aby mu stres spôsobil vyvojove chyby?
    Troska mam obavy, kedze som názory pocula rôzne.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres sám o sebe vývojové chyby nespôsobí. Začiatok tehotenstva funguje na princípe všetko alebo nič. Ak boli výsledky posledných vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.