Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
17,772 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Chyby

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň dnes som bol na morfologickom vyšetreni . Som v 19w5d kde mi namerala hodnotu NF 6,01mm ostatné bolo všetko okej. Odporučila nifty ale z finančného dôvodu si nemôžem dovoliť. Chcem sa opýtať čo znamená tá hodnota toho? Čo môže byt dieťaťu? Môže byt v hlave zdravé ale mať zdravotne problémy alebo zdravotne Ok sle v hlave inak ? Viete mi povedať sle chyby napr?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota NF by nemala presahovať 6 mm, takže u Vás bola nameraná naozaj hraničná hodnota normy, ktorá ešte nemusí nič znamenať a plod môže byť úplne v poriadku. NF (nuchálny edém) je ultrazvukový marker používaný v II. trimestri, ide o analógiu markeru NT, kedy sa meria hrúbka kožnej riasy na záhlaví plodu.
    Patológii plodu spojených so zvýšenou hodnotou NF môže byť viacero, najčastejšie je to chromozómová anomália plodu, vrodená vývojová chyba plodu (srdce, veľké cievy, kostra), vrodená infekcia plodu (parvovírus B 19, cytomegalovírus), metabolické ochorenie,
    hematologické ochorenie plodu (anémia). Treba však povedať, že rovnako ako pri meraní NT, musia byť aj pri meraní NF dodržané veľmi presne stanovené podmienky. Pri ich nedodržaní nie je možné považovať vyšetrenie za správne a valídne. Vyšetrenie musí vykonávať skúsený lekár, držiteľ certifikátu FMF. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky testov z I. trimestra, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekára ktorý má špecializáciu z maternofetálnej medicíny a ktorý Vám vyšetrenie realizoval.

Podobné otázky

  • Pozitivny screening na ds

    , Autor: slniecko992

    Dobry den , vysiel mi v 17. tyzdni pozitivny screening na DS 1:29 a NTD 1:13000
    mam 29 a pri narodeni dietata budem mat 30 r.
    vyska 158cm
    vaha 109 kg
    zatial tehotenstvo bez problemov. Prvy usg bol tiez ok aj kombinovane testy 1:11000

    Bola som uz na morfologickom usg tam je babo podla lekarky v poriadku. Je to dievca.
    Odber som odmietla a testom neverim lebo vraj tiez nie su spolahlive. Tak sme sa rozhodli neriesit to. Ale obava tam je.
    V papieroch na vysledku je napisane ze riziko ds je vyssie ako je ocakavane len podla veku matky 1v 960 co to znamena ?
    Moze to suvisiet aj s mojou vahou a vekom ? Pocula som aj take ze ked je to dievcatko vyskakuje taketo vysledky.
    Teraz by mal gynekolog sledovat viac plod ?
    Neviem ako to beru lekari.
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, realizáciou amniocentézy by bola jednoznačne vylúčená trizómia 21 chromozómu (Downov syndróm), ako aj ďalšie chromozómové abnormality. Čo sa týka veku, aj istý vek je rizikovým faktorom, pričom všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku. Ak ste sa rozhodli plod donosiť bez ohľadu na možné poškodenie, obvodný gynekológ, ako aj následne lekári v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, by mali tehotenstvo a plod sledovať v pravidelných intervaloch. Samozrejme, dôležité sú aj výsledky USG vyšetrení, či nie je prítomná vrodená chyba srdca, či iné chyby. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Edwardsov syndróm

    , Autor: VeroKere

    Dobrý deň, odporúčate pôrod v Šaci, ak je podozrenie, že čakám dieťatko s ťažkou vývojovou vadou? Pravdepodobne trizómia 18 podľa 3D USG v 11tt, amnio som neabsolvovala, potrat odmietam. Aktuálne som v 18tt. Pýtam sa kvôli poskytnutiu starostlivosti a postoju nemocnice k takýmto detičkám. Ak by bolo bábatko donosené a životaschopné, len by potrebovalo napr. inkubátor, sondu na kŕmenie alebo nejakú jednoduchšiu operáciu, bude mu to poskytnuté? Alebo odporúčate radšej Novú nemocnicu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri podozrení na genetický syndróm a vrodené chyby dieťaťa je najvhodnejšie rodiť v pôrodnici v blízkosti perinatologického centra. Keďže existujú rôzne formy Edwardsovho syndrómu, nedá sa dopredu presne predpovedať úplný rozsah porúch a potrebná popôrodná starostlivosť. Jednoznačne najvhodnejšie bude podľa môjho názoru rodiť v UNLP na Triede SNP, kde bude novorodencovi poskytnutá najlepšia starostlivosť.

  • Krátkodobý stres v prvom trimestri

    , Autor: Lucia7933

    mohol krátkodobý občasný stres počas 4.-5.tt nejako ohroziť moje dieťa?
    Mohlo to nejakym spôsobom ovplyvniť jeho vývoj hned na zaciatku?
    Aky máte na to nazor? Je vôbec mozne aby mu stres spôsobil vyvojove chyby?
    Troska mam obavy, kedze som názory pocula rôzne.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, stres sám o sebe vývojové chyby nespôsobí. Začiatok tehotenstva funguje na princípe všetko alebo nič. Ak boli výsledky posledných vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.

  • 27 tt

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, kolegyna je v 27 tt a chodí po roznych vyšetreniach, kedže u plodu sa zistili krivé stehenné kostičky a tiež kosti predkolenia rastu dokriva...je takáto vec záležitost genetická, alebo sa mohlo niečo stat v tehotenstve, alebo mohla mat vplyv jej fyzicky náročná práca na zač. tehotenstva, kde zdvíhala ťažké predmety?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sú prítomné vrodené vývojové chyby alebo deformácie kostry, je to otázka genetická, prípadne iných vnútromaternicových faktorov. Z vonkajších vplyvov môže vývoj plodu ovplyvniť užívanie rôznych druhov liekov, alkoholu alebo fajčenie.

  • Acranius

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý deň.. bolo mi 2x za sebou potvrdený acranius v 17 tt, na genetickom vyšetrení sme mali vsetko v poriadku, viete mi povedať dôvod opakovania tejto vývojovej chyby ? Všetci doktori sa vyjadrovali že 2 x sa to nemôže stať.. Ako je to možné? Žiadny problém som nemala počas tehotenstva.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je naozaj veľmi raritné, aby sa táto vrodená vývojová chyba opakovala za sebou dvakrát. Osobne som sa s tým ešte nestretol. Ak je genetika v poriadku, zameral by som sa na vonkajšie vplyvy, čo sú rôzne faktory, ktoré môžu vývojové chyby spôsobovať, či zvyšovať pravdepodobnosť ich vzniku. Označujeme ich ako teratogény - patria sem rôzne chemické látky, škodlivé žiarenie alebo rôzne vírusy. Vznik podobnej vývojovej chyby môže súvisieť napríklad i s malou virózou, prekonanou v počiatočných fázach tehotenstva. Mnohokrát tento faktor zostane neznámy a príčinu sa nepodarí zistiť.
    Dostatočný príjem kyseliny listovej pôsobí protektívne proti vzniku rázštepových chýb neurálnej trubice. Dopredu sa nedá presne stanoviť riziko opakovania tejto chyby, ale ak sú vylúčené všetky škodlivé teratogénne vplyvy, je veľmi malé.