Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v krížoch

    , Autor: JePaTa

    Dobrý večer pán doktor,
    mávam posledné dva dni bolesti, ktoré vyrážajú z drieku az ku análnemu otvoru, a nasledne do celých nôh, až po chodidlá. Sem tam aj také menšie bolesti v podbrušku, ale je to skôr len taká slabosť /pobolievanie.
    Som v 33tt
    Pohyby cítim počas dňa keď si sadnem ale nie tak intenzívne, od rána do večera, skôr v takých fázach.
    Termín ku lekárovi mám v stredu, a viem že mi neviete povedať na diaľku, čo mi je, len sa chcem informovať, či je to v tomto štádiu bežné keď párkrát cítim pohyby, či je normálna táto bolesť v krížoch až po chodidlá, alebo to nie je normálne a mám ísť k lekárovi hneď.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pobolievanie krížov je so zväčšovaním sa maternice spôsobené zmenou zakrivenia chrbtice, čo sa v tehotenstve vyskytuje, hlavne vo vyššom štádiu tehotenstva, bežne. Predpokladám, že sa u Vás vyskytuje problém s chrbticou, ktorý ste však nemuseli mimo tehotenstva pri normálnom fungovaní pociťovať. Môže sa jednať o neurologický problém. Ako ste správne spomenuli, takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam neurologické, prípadne aj ortopedické vyšetrenie. Čo sa týka cítenia pohybov plodu, v III. trimestri má plod v maternici menej miesta, ako v II. trimestri, takže aj intenzita pohybov plodu sa mení. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Bolesti v krížoch a v podbrušku

    , Autor: Wendynuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať som 37tt a v posledných dňoch pociťujem bolesti v krížoch a podbrušku ako pri menštruácii. Na pohotovosti mi robili vyšetrenie a otvorená som na 1.5cm. Výtok mam hustejši a farbovo do žltá. Môže ísť o predčasný pôrod? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keď sa nachádzate v 37. týždni tehotenstva, o predčasný pôrod sa nejedná, ani sa jednať nebude. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o tzv. poslíčkov, ktorý sa môžu vyskytovať v tomto týždni tehotenstva, najmä večer, v noci, či nadránom a prejavujú sa menštruačnými bolesťami v podbrušku a bolesťami krížov. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, či nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Bolestivý poslíčkovia v 36tt

    , Autor: Lenik1999

    Dobrý deň pán doktor, už dlhšiu dobu ma trápia dosť silný poslíčkovia, mám ich dnes a naposledy som ich mala pred týždňom. Cítim naozaj silne menštruačné bolesti a bolesti v krížovej oblasti aj celý deň, na druhý deň ani stopy po poslíčkoch. Je to normálne? Do nemocnice som nešla keďže nejde o presne intervaly medzi bolesťami. Ešte pripomeniem ze bruško mi vôbec netvrdne. Ďakujem za vašu odpoveď. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v 36. týždni sa už môžu vyskytovať poslíčkovia, najmä vo večerných hodinách a v noci. Jedná sa najmä o bolesti v krížoch a v podbrušku. Je to pomerne časté a normálne. Odsledujte si to. Pri pravidelných kontrakciách, odtoku plodovej vody, či krvácaní navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň chcem sa opýtať sme skúsili ďalšie bábo po potrate mala som príznaky ako na tehotenstvo lenže keď mi mala prísť menštruácia tak 5 dní pred ňou som začala špiniť spinila som 2 dni potom na 3 deň sa to už spustililo ale nie veľmi na druhý deň som mala už ako take do hnedá ale dnes v noci som sa zobudila na silné bolesti v krížoch a silné bolesti a kŕče v podbrušku silná menštruácia a idú zomna aj také zrazeniny myslíte že som zase potratila menštruáciu takú bolestivú som nikdy nemala ani zrazeniny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa biochemické tehotenstvo, či mikro potrat vylúčiť nedá. Príčin špinenia, či krvácania môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo c. 2 kedy ist k lekarovi?

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, meska mi menstruacia uz 3. den. Dieta sme planovali. Posledna menstruacia bola 27.6.2022 a pravdepodobne som otehotnela okolo 11.7
    Chcem sa opytat kedy asi mozem navstivit svojho lekara na potvrdenie tehotenstva a ake vysetrenie by mi mal urobit. Ja som planovala tak ze pockam nech mi meska aspon 14 dni. Je uz lekar vtedy povinny ma zobrat?
    Neviem ci to este nie je velmi skoro. Bude uz nieco vidno na ultrazvuku? Mam uz nejake priznaky nechuti mi jest, je mi na vracanie a cely den som ospala, bolia ma kazdy den viac a viac prsia a mam bolesti v krizoch ale to nie je take strasne.
    Testy su pozitivne.
    Ja sa len bojim ze to je nejake falosne tehotenstvo alebo nejaka cysta.
    Zacala som brat Femibion 1.

    Este sa chcem opytat ked prve tehotenstvo bolo ukoncene cisarskym rezom v 33.tyzdni z dovodu ze som mala covid a zapal pluc je mozne zas ist na cisarsky ak by som ja velmi chcela ? Neviem ako sa postupuje v takom pripade ak islo o covid. Ja sa len bojim komplikacii pri porode. Nechcem velmi tlacit na prirodzeny porod

    Mam aj trosku nadvahu momentalne 108kg ale budem sa snazit vahu kontrolovat. Da sa nejak stravou kontrolovat a pohybom ? Viem ze tehotenske chute sa nedaju velmi kontrolovat :D

    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, je ešte vhodnejšie pockat. Aj keď ste tehotná, tehotná budete aj o mesiac. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované testy môžu byť aj falošne pozitívne. Na USG teraz aj tak nebude možné tehotenstvo potvrdiť. Potvrdiť tehotenstvo sa dá z krvi odberom na beta HCG. Odsledujte si to. Ak ste už raz rodili cisárskym rezom, ak si to budete žiadať, druhé tehotenstvo môže byť tiež vedené cisárskym rezom. Váhu viete zredukovať pravidelnou konzumáciou zdravých, nízkokalorických potravín, obmedzením tučných a mastných jedál a konzumáciou ovocia a zeleniny. Dôležitý je tiež pitný režim, najlepšie je piť čistú vodu, prípadne čaje, či džúsy, odporúčam vynechať sladené nápoje. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 38 týždeň a bolesti

    , Autor: Kikuska56

    Dobrý deň pán doktor končím 38 týždeň a mám bolesti v krížoch a časté tvrdnutie brúska je to moje druhé tehotenstvo pred týždňom v poradni som bola úplne zatvorená krcok som mala na 1 CM skrátený tak neviem či som sa mohla otvoriť nespozorovala som ani odtok hlienovej zátky maličká je už príliš nízko tlačí mi hlavičkou aj bruško kleslo nechcem ísť zbytočne do nemocnice mám 16 dní do pôrodu preto sa chcem uistiť že ci je to tu alebo čo mám robiť lebo keď mi bruško stvrdne tak poriadne udrie do krížov dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná skôr o poslíčkov, čo je v tomto týždni tehotenstva úplne normálne. V prípade, že dôjde k častému - pravidelnému tvrdnutiu podbrušku á 5 - 7 minút, ktoré si predýchate, alebo dôjde k odtoku plodovej vody, pripadne ku krvácaniu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.