Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Myom

    , Autor: Domi2210

    Dobry den, chcem sa informovat mam napisane v sprave: o vag.vlavo a vpredu hmatny v krcku myomatozny uzol, za nim j cervix je 2,5 cm dlhy, uzatvoreny utlaceny myomom, nekrvaca.
    TVS- cervixje 45mm dlhy, je zatlaceny myomom, vlavo a dopredu je isthmocervikalnej oblasti myomatozny uzol 85x68mm, az za nim vyssie je dutina s plodom, ten vidno pri TAS, je vitalny s CRL 92mm, vidno aj popisovany myomatozny uzol, ten bude s vysokou pravdepodobnostou tvorit porodnu prekazku.

    Je tam prosim velke riziko potratu?
    Momentalne som 14+4tt
    Dakujem za informaciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nie je myomatózny uzol v dutine maternice a netlačí na plod a nemá vplyv na správny vývoj plodu a tehotenstvo ako také, nemusí mať na tehotenstvo zásadný vplyv. Podľa opisu je však myomatózny uzol veľkých rozmerov. Na základe opisu mi však nie je celkom jasné, či je myóm súčasťou steny maternice alebo sa jedná o tzv. rodiaci sa myóm (myoma nascens). Je vhodné konziliárne vyšetrenie v nemocničnom zariadení, kde sa určí další postup, aj v zmysle zváženia odstránenia myómu. Nepoznám však všetky informácie, ani ďalšie okolnosti, ani som nevidel USG nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Maternica

    , Autor: nisa

    Dobry deň chcela by som sa informovať či je myom na maternici nebezpečný pre bábätko v brušku alebo pre mňa.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myóm na plod v maternici nemá vplyv. Vám môže v závislosti na lokalizácii spôsobovať tlaky na močový mechúr, či chrbticu. Je potrebné ho sledovať a skontrolovať po šestonedelí. Podľa nálezu a okolností sa určí ďalší postup. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plod

    , Autor: LilianQa

    Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať posledný menzes som mala 6.12.2022 cyklus cca 30
    8.1 som si robila test a vyšli pozitívne
    17.1.2023 som bola u gynekológa no plod ešte nevidel ale hodnota hcg je 19350. Dnes 6.2 som bola na ďalšej kontrole plod síce už bolo vidno ale videl tam ešte niečo nevedel povedať či je to ďalší plod alebo myom
    Prosím Vás neviete mi poradiť čo to môže byť keby to náhodou by bol myom môže to nejako uškodiť? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Aj keby sa jednalo o myóm, neurobíte s tým teraz nič. Myóm nemusí mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo. Záleží od typu, veľkosti, … Ak sa jedná o chcené tehotenstvo, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Otázka

    , Autor: Mirka1111

    Dobrý deň p.doktor, som v 14 tt a už 3 krát som bola v nemocnici kvôli krvácaniu z hematónu vzadu na maternici. Teraz pri poslednej hospitalizácii mal veľkosť 49x18x29 mm. Vždy sa krvácanie podarilo zastaviť a poslali ma domov s kľudovým režimom. Okrem toho mi však teraz na sone zistili aj adenomyom vpredu na maternicii o veľkosti 49x26x47 mm. Beriem Ascorutin a hormonálne lieky s obsahom progesterónu. Plod je zatiaĺ v poriadku, placenta je na zadnej stene maternice. Prosím Vás p.doktor je šanca, že sa hematóm vstrebe a adenomyon nebude spôsobovať ďalšie komplikácie? Je podľa Vás šanca na úspešné donosenie dieťatka aj na základe umiestnenia a výskytu hematómu? Dosť ma tieto komplikácie vystrašili. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je reálne možné, že sa hematóm vstrebe a tehotenstvo úspešne zavŕšite pôrodom. Ste však ešte len na začiatku tehotenstva, máte pred sebou ešte dlhú cestu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Stena maternice

    , Autor: Jani77

    Dobry den pan doktor, bola som dnes na vysetrenie u gynekologa kvoli discomfortu pri moceni. Som v 15.tyzdni. Vaginalny ster bol pozitivny na kvasinky. Ale ine ma trapi. Pritom ako vysetroval tak presiel poriadne sonom aj mocovy mechur a steny maternice a do spravy napisal enormne tenky dolny segment uteru t.c intaktny zobrazujuci sa pri plnom moc.mechuri. Nebol to moj lekar ale zastupujuci takze skupy bol dost na slovo a nic mi k tomu nepovedal aj napriek otazkam. Mozete mi prosim vas dat vas nazor ci je toto nieco nad cim mam panikarit uz teraz? Nerozumiem ci mi hrozi ze tehotenstvo nedonosim. Je to moja prva gravidita. Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tenký dolný segment zvykne byť u pacientiek po cisárskom reze alebo po odstraňovaní myómov. Bez videnia nálezu sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nemusíte sa obávať a určite nepanikárte. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a nasledujúcu poradňu absolvujte podľa plánu.

  • Pichanie na pravej strane, nafukovanie

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň prajem.
    Som v 14tt. Často má trápi pichanie prevažne na pravej strane podbruška.. okrem toho má trápi aj nafukovanie, teda ja to tomu pripisujem, pretože som už týždeň nemala normálnu stolicu a prevažne v noci sa mi stáva zvláštna vec, neviem či je to stravou ktorú počas dňa konzumujem ale vyduva sa mi v podbrušku akoby mala loptička, je to príjemné ale neboli to, len je trochu napnuté. Lekar mi povedal že tvrdnutie brucha nemôžem mat tak skoro. Tiež to tomu nepripisujem. Odber mocu a krvi bol v poriadku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už týždeň nemali stolicu, jedná sa o zápchu, ktorú je potrebné riešiť. Nafukovanie, ako aj ďalšie príznaky tráviacich ťažkostí môžu súvisieť práve s tým. Skúsil by som laktulózu (Duphalac), prípadne realizáciu klystíru. Čo sa týka viditeľnej "loptičky" v podbrušku, môže sa jednať napríklad aj o myóm na maternici. Samozrejme, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa. Pri negatívnom gynekologickom vyšetrení bude vhodné doplniť aj chirurgické vyšetrenie.