Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plod

    , Autor: LilianQa

    Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať posledný menzes som mala 6.12.2022 cyklus cca 30
    8.1 som si robila test a vyšli pozitívne
    17.1.2023 som bola u gynekológa no plod ešte nevidel ale hodnota hcg je 19350. Dnes 6.2 som bola na ďalšej kontrole plod síce už bolo vidno ale videl tam ešte niečo nevedel povedať či je to ďalší plod alebo myom
    Prosím Vás neviete mi poradiť čo to môže byť keby to náhodou by bol myom môže to nejako uškodiť? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Aj keby sa jednalo o myóm, neurobíte s tým teraz nič. Myóm nemusí mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo. Záleží od typu, veľkosti, … Ak sa jedná o chcené tehotenstvo, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Podozrenie na MA

    , Autor: moolnarkaa

    Dobrý deň p. doktor. Dnes som bola na ultrazvuku, podľa MS by som mala byť 7+3tt, avšak dnes sme videli plod no bez srdiečka, a zodpovedal 6+1tt. Mám 31 dňový cyklus a ovuláciu až na 18-19d, môže to spôsobovať posun? Kontrolu sme dali o týždeň, myslíte, že bude ešte všetko v poriadku a srdiečko nabehne alebo ide o MA?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 7. týždni tehotenstva už je vidieť akciu srdca. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná samo chcené tehotenstvo, dá sa USG skontrolovať o týždeň. Pri nezmenenom náleze sa bude jednať o Missed Abortion a bude potrebné dutinu maternice vyčistiť.

  • Prietoky

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať na meranie prietokov dnes MCA PI 2.07 a UmA PI 1.1… to MCA PI mi príde zvýšené, plod mal frekvenciu srdca na CTG 145-150/min. Som v 34+1tt a dieťatko je posledné 3 dni veľmi aktívne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, na základe čoho Vám príde hodnota MCA zvýšená. Hodnoty prietokov máte v norme. Pulzatilný index (PI) v tepne v mozgu (arteria cerebri media (MCA)) je vždy vyšší, ako PI v tepne v pupočníku. Hodnota srdcovej frekvencie je tiež v norme. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.

  • pohyby

    , Autor: Anettka

    dobry den pan doktor.. druhe tehonestvo všetko v poriadku ale chcem sa spytat kedy mozem citit pohyby.? som 15tt dcerka podla sona je o tyzden vačšia a vzdy na večer pocitujem uz nieco :) chcem sa spytat či je to mozne? a či je možne ze porodim skor nakolko mala je stale velka? mam uz druhy tp dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u viacrodičiek je vnímanie pohybov plodu prítomné v skoršom týždni tehotenstva, ako u prvorodičiek, ktoré začínajú cítiť pohyby plodu neskôr. Viacrodička môže cítiť pohyby plodu aj v 18. týždni tehotenstva, je to naozaj individuálne a záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to.

  • Hlienová zátka - riziko infekcie ?

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 38 týždni tehotenstva a zaujímalo by ma, keďže skoro stale v tehotenstve mam problém z mykózou a nemám hlienovu zátku, tak je tam nejaké riziko pre bábätko teda nejaké nebezpečenstvo pre bábätko keďže už nie je chránené tou zátkou ? Do termínu pôrodu mi zostávajú 2 týždne, a keďže stále keď mi môj gynekológ niečo predpíše už som toho veľa vyskúšala tak mi to pomôže len na chvíľu a hneď je to späť, tento raz mi nedal už nič, vraj už len vydržať do pôrodu. Tak mám strach či to nemôže niečo spôsobiť keďže to už nebudem liečiť, a tež je vhodné mať pohlavný styk po odchode hlienovej zátky ? Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka chráni plod iba nepriamo a iba do istého týždňa. Je to akoby výplň krčka maternice, ktorá bráni prestupu látok, baktérií a fluóru do vnútra maternice. Ak sa uvoľňuje hlienová zátka v 38. týždni tehotenstva, je to úplne normálne. Plod je stále chránený hlavnou bariérou a tou sú plodové obaly. Ak aj odtečie hlienová zátka, plod je stále dostatočne a plne chránený pred vonkajšími vplyvmi. Pohlavný styk mať môžete. Dôvodom na príjem na pôrodnú sálu je až odtok plodovej vody. Odtečenie hlienovej zátky je v poriadku a úplne normálne v tomto týždni tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.