Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plod

    , Autor: LilianQa

    Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať posledný menzes som mala 6.12.2022 cyklus cca 30
    8.1 som si robila test a vyšli pozitívne
    17.1.2023 som bola u gynekológa no plod ešte nevidel ale hodnota hcg je 19350. Dnes 6.2 som bola na ďalšej kontrole plod síce už bolo vidno ale videl tam ešte niečo nevedel povedať či je to ďalší plod alebo myom
    Prosím Vás neviete mi poradiť čo to môže byť keby to náhodou by bol myom môže to nejako uškodiť? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Aj keby sa jednalo o myóm, neurobíte s tým teraz nič. Myóm nemusí mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo. Záleží od typu, veľkosti, … Ak sa jedná o chcené tehotenstvo, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menšie rozmery v 20. Tyzdni

    , Autor: Anngie

    Dobrý deň, bola som na ultrazvuku 19+2 a namerané hodnoty nesedia s aktuálnym týždňom. Podľa lekára sedí na 18+5
    Je to podľa Vás v poriadku?
    BPD 41mm, HC153mm, AC 136mm, FL 29mm
    Nijako sa mi nevyjadril, či je to ok, alebo nie.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozdiel 4 dni nie je zaostávanie, ani žiadna patológia. Plod už začína mať zdedené vlastnosti po Vás. Nemusíte sa obávať, je to v norme. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ultrazvuk

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,
    Na poradni mi lekarka povedala ze mame väčšiu hlavičku , chcela by som vediet vas nazor , či je to v poriadku alebo je tam velký rozdiel .
    Podľa:
    PM 30+3
    BPDxFOCD 32+3
    TADxAPD 32+1
    FL 29+2
    zodpovedá g.t 31+0
    Ďakujem.S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, popisované biometrické parametre plodu sú v norme. Nemusíte sa obávať.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    A ešte prepáčte ja som sa pýtala na ten ultrazvuk či môže ublížiť a ďakujem za odpoveď no ale mám podotazku ako som písala robil sa ultrazvuk v pondelok minulý tento a potom dnes som 6+5. Trošku ma pichá teraz na tej strane kde bolo pozerane bábätko môže to byť z toho že to trošku podrazdilo? Doteraz to nebolelo ale teraz tam mám také pichanie akoby úplne dole tam ani nie je plod o čosi nižšie. ja len či sa mám obávať infekcie alebo to môže byť ozaj len podráždené z ultrazvuku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané pobolievanie je pravdepodovne spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice. Je to pomerne časté. Určite to nesúvisí s USG vyšetrením. Odsledujte si to.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa ubezpečiť lebo mám mierne obavy. Som 6+5 cca s tým že bola som minulý týždeň v pondelok na sone zo spodu kvôli špineniu na pohotovosti ešte nebolo nič vidieť iba vak a plod z centra reprodukcie mi navýšili estrofem spinenie ustalo. No potom kázali znížiť tak tento pondelok som bola zase kvôli špineniu na pohotovosti a rozbili ultrazvuk už bolo vidieť akciu srdiečka a všetko ok v centre mi opäť navýšili estrofem a už bolo všetko ok no kázali mi dnes štvrtok prísť na sono. Aj som bola všetko je v poriadku srdiečko bije len som chcela vedieť či nemôže taký častý ultrazvuk spôsobiť missed abort alebo potrat? Akože najbližšie pôjdem až v 10 tt ale chcela som sa ubezpečiť či nemôže sono vyšetrenie spôsobit potrat alebo ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie Vám potrat nespôsobí. Dnes sú už USG prístroje na vysokej úrovni a miera USG žiarenia je nízka. Aby to malo teoreticky vplyv, museli by ste podstúpiť USG vyšetrenie denne po dobu niekoľkých hodín. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.