Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie v 6. týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som na začiatku 7. týždňa a minulý piatok večer som bola na pohotovosti, našla som si na toaletnom papieri trochu krvi (prevažne tmavá hnedá krv). Pan doktor na pohotovosti našiel v maternici trochu krvi, bol tam aj gestačný vak a žltko (bez prítomnosti plodu zatiaľ). V maternici mám aj myom, už sa stihol zväčšiť na skoro 5cm (pred tehotenstvom mal cca 2,8cm). Dostala som duphaston plus som si dala aj ascorutin. Som trosku stále nervózna, lebo stále pri utretí mávam stopy hnedého vytoku, aj podbruško ma pobolieva (inak ako doteraz, tak výraznejšie, niekedy bodavo). Vždy ráno po zobudení sa ten vytok nahromadí, a je ho oveľa viac ako potom cez deň. Mám z toho celého stres, strašne sa bojím o bábätko (dlho sme sa snažili). Môže to byť všetko v poriadku? Viem, že je to 50 na 50 stále. Môže to byt ta krv z maternice a pomaly odteká von? Pri prvom tehu som vedela sem tam krvácať (raz za mesiac - dva), ale až od 4. mesiaca a bola vždy len asi citlivá sliznica. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie najčastejšie hnedým výtokom do 16. týždňa je pomerne časté. Jedná sa o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Bez videnia USG nálezu a poznania bližších informácii a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v užívaní Duphastonu aj Ascorutinu a postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.