Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod z kašľa?

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor. Náš trojročný syn začal navštevovať škôlku a hneď po týždni niečo doniesol a nakazila som sa aj ja. Už tri dni kašlem, suchý kašeľ, strašne ma dusí, svojho obvodného praktického lekára som už kontaktovala nakoľko bol víkend, očakávam jeho odpoveď v pondelok. Bojím sa len, kým začnú pôsobiť lieky, ktoré mi napíše, že či nemôžem porodiť z toho častého kašľa. Ráno je to lepšie a poobede sa to stupňuje, k večeru kašlem aj niekoľkokrát za minútu. Snažím sa robiť čo vramci domácich možnosti môžeš aj s ohľadom na tehotenstvo. Som v 28.tt a strašne sa bojím zakaslat, vyfukat nos a všetko kde cítim že sa aj brucho napína. Ale napríklad nedá sa nekaslat. Neviem to odignorovať to dráždenie. Môžem teda predčasne porodiť? Na poslednej gynekologickej poradni mi bolo povedané že mám úplne ok krcok, zatvorený a zatiaľ po tejto stránke predčasný pôrod nehrozí ale neviem ako na to môže vplývať kašeľ. Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čisto teoreticky, pri dlhšie trvajúcom a častom kašľaní môže dôjsť k zmene nálezu na krčku maternice. Krátkodobo trvajúci kašeľ nebude mať vplyv na nález na krčku. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj vaginálny nález v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. V lekárni dostať viaceré voľnopredajné preparáty proti kašľu, ktoré môžu užívať aj tehotné. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára. Pri tehotenských ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.