Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Protilátky aTPO a tehotenstvo

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, akú úlohu, prípadne riziko zohrávajú vysoké protilátky proti štítnej žľaze. Hovorím o hodnote aTPO, gynekológ mi nameral hodnotu 180. Išla som na endokrinológiu, kde zistili, že všetky hormóny sú v norme, a teda aj funkcia ŠŽ. Takisto sono bolo ok, štítna nie je zväčšená. Jediná hodnota, ktorá je mimo normy, sú tieto protilátky. Doktorka lieky nenasadila, vraj sa to bude iba sledovať. Zaujímalo by ma, či aTPO môže mať nejaký vplyv na priebeh tehotenstva. Som na konci druhého trimestra. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú výsledky realizované vrámci vstupných tehotenských vyšetrení u obvodného gynekológa mimo normy, pacientka sa štandardne odosiela na endokrinológiu. Ak endokrinológ skonštatuje na základe podrobnejších vyšetrení, že nie je potrebná liečba a postačuje iba sledovanie, nemusíte sa obávať. Samotné protilátky aTPO nemusia nič znamenať. K tomu má však kompetenciu vyjadriť sa endokrinológ a gynekológ postupuje podľa jeho odporúčaní.