Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zrážanlivost krvi

    , Autor: jaja117

    Dobry den pan doktor, predsa len este jedna otazka. Odmalička som mala pri krvných odberoch zvýšené teombocyty občasne som si davala aspirin jednu tabletku napr pred letom.
    Bola som tehotna isla na UPT rok 2020 vtedy holo tehotenstvo okej. Otehotnela som juni 2022 a spontánny potrat v aprili 2022 som mala odbery kde boli teombocyty v norme. Teraz som 4+5tt tehotenstva je dovod na obavy? Mam si dat aspirin aj teraz preventivne ? Pripadne vydrzi plodik do najbližší odberov v 6tt? Mam velky strach aby sa to nezopakovalo. Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali hematologický nález, je vhodné o tom informovať obvodného gynekológa alebo priamo navštíviť hematológa, ktorý sa Vám bude vedieť k hematologickému nálezu najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Fibrinogen

    , Autor: cestounecestou

    Dobry den,

    rada by som sa poradila, ohladom hodnot Fibrinogenu. Vo februari,este v case netehotnosti, som mala zvysene hodnoty na 4,19. momentalne vysledky z 10tt boli hodnoty FBG 5. je mi zname, ze sa hodnoty v tehotenstve zvysuju, nie je to vsak uz prilis vela v tomto obdobi? co znacia taketo zvysene hodnoty?
    bola som poslana aj na hematologiu, zatial termin vsak v nedohladne.
    daka za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo je hyperkoagulačný stav, tzn. fyziologicky sa vyvíjajú zmeny v zrážaní krvi tak, že sa zrážanlivosť krvi urýchľuje. Koagulačné parametre je však vhodné odsledovať. V niektorých prípadoch však hodnoty fibrinogénu, ale aj ostatných koagulačných parametrov vzrastú až nadpriemerne a následne je potrebné aplikovať nízkomolekulárny heparín, ktorý tento stav upraví. Ak ste mali už apriori pred tehotenstvom hranične zvýšenú hodnotu fibrinogénu, je súčasný stav pochopiteľný.

  • Zrážanlivosť krvi v tehotenstve

    , Autor: mini

    Dobrý deň.
    Volám sa Tatiana, mám 28 rokov a som v 36.tt
    Robili mi krvný obraz kde mám PLT 101 a malo by byť 140-440.
    Je to moje prvé tehotenstvo.Neublíži to môjmu dieťatku? Čo mám robiť?
    Lekár mi oznámil, že mi nemôže nič dať , lebo som tehotná.Môžem si nejako pomôcť aj sama?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ynížené množstvo krvných doštičiek vás ani dieťa momentálne nejako yásadne neohrozuje, avšak je zrejme na mieste ísť na hematologické vzšetrenie pred pôrodom, na zváženie závažnosti stavu, prípadne by vám ohli odobrať špecifické vyšetrenia, aby sa pátrlo po príčine trombocytopénie.
    Vy ste ohrozená popôrodným krvácaním, keď sa krv bude pomalšie zrážať.
    Podporné mechanizmy ako by ste si vedela pomôcť sama nie sú
    S pozdravom

  • kyselina listova

    , Autor: polariso

    Dobrý deň, som v siedmom týždní tehotenstva. Na základe toho, že mi bolo zistené, že mam geneticky získanú vyššiu zrážanlivosť krvi čo môže spôsobiť potrat si musím od samého začiatku pichať injekcie fraxiparin a užívať anopyrin a na podporu tehotenstva duphaston. Chcem sa spýtať či je možné kvôli tej zrážanlivosti užívať kyselinu listovú ako doplnok a podporu tehotenstva.
    A ešte otazočka, plod ma na začiatku siedmeho týždňa 5,2 mm a srdiečko mu bilo 126 tep. Je to dostatočné v tomto týždni? Teda keď to počítam ako lekar od prvého dňa menštruácie.
    Dakujem moc krásne za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    k.listovú užívať môžte.
    Ak vás lekár na nič neupozornil, sú parametre plodu v poriadku, ste na začiatku 7.týždňa, treba ešte vyčkať aby ste mala istotu, že bude všetko v poriadku.
    S pozdravom