Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gestacny vak

    , Autor: veveruska

    Dobry den prajem.Poslednú menštruáciu som mala 25.7.2022,,,24.8 som zistila z tehotenského testu ze som tehotná.potvrdilo to aj hcg ktore ale malo nízku hodnotu len 73.to bolo piatok.tešila som sa no večer som začala špiniť krvácať tak som sla do nemocnice.na sone nebolo nic vidieť.v sobotu mi odobrali krv na hcg to stúplo na 100. No stale som mala tlak v podbrušku.Dnes hcg hodnota 260 podla krvi tehotná som no ine tomu nenasvedčuje.v maternici bolo nieco vidieť vraj to moze byt aj gestacny vak no mal lem 4mm a prázdny.vraj to moze byt len rozšírená žľaza lebo neukázalo na monitore ani tyzden tehotnosti.plus mi povedali ze mam velmi velmi nízku sliznicu maternice vraj len 3 mm co je pre tehotnost malo.som ako na ihlach neviem co to znamena a aj tie hodnoty hcg sa mi zdaju pomerne nízke na to kedy som mala poslednu menštruáciu.plus 5.8 nechceny styk no neverím ze zrovna vtedy by som mohla otehotnieť.poprosím vas o radu.stale krvácam ci je to vobec normálne take hodnoty hcg a nízka sliznica maternice.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Iba na základe opísaných okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. 4. týždeň tehotenstva na USG nie je ešte vždy vidieť, záleží tiež na kvalite USG prístroja. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Veľkosť gestačného vaku

    , Autor: jjarosllava

    Dobrý deň, poslednú ms som mala 22.3. a 20.4. mi vyšiel pozitívny tehotenský test. 26.4. som bola u gynekológa, povedal že vidí gestačný vak o veľkosti 11mm ale že sa skôr prikláňa k tomu, že som otehotnela o cyklus skôr (24.2. predchádzajúca ms). Cyklus mám pravidelný 28 d. Poriadne si nepamätám čo hovoril, ale viem, že nebolo vidno plod. Prečo si teda myslí, že je to z cyklu predtým? To by ale už muselo byť vidieť všetko. Zostala som z toho rozrušená a teraz sa stresujem, nakoľko sa snažím 2 roky kvôli endometrióze. Objednal ma až o dva týždne t.j. 10.5.
    Môže mať gstačný vak 11mm ak som bola uňho 26.4. predpokladám že v 5tt? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ani tak podstatné kedy došlo k oplodneniu, dôležité je, či je tehotenstvo v maternici a či je prosperujúce. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Realizovali ste si ho veľmi skoro. K názoru lekára sa Vám vyjadriť neviem. Ak nemáte žiadne ťažkosti, kontrolné USG vyšetrenie je postačujúce realizovať o 10 - 14 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok včerajšieho odberu bool 104,9. Dnes na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o extrémne skoré štádium tehotenstva. Dutinka je priestor (budúca dutina maternice, kde bude plod), v ktorom sa bude nachádzať gestačný vačok, v ktorom by sa mal nachádzať zárodok. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať a skontrolovať. aj dynamiku betaHCG, aj USG nález. Postupujte podľa oporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • prázdy gestačný vak

    , Autor: MiLiva

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor. Podľa poslednej MS by som mala byť v 7tt + 1. Doktor však na ultrazvuku nevidel plod v gestačnom vaku. Na základe ultrazvuku trvá tehotenstvo nejaký ten 5tt. Zvažuje anembryomolu. Je ešte nejaká nádej, že by plod sa mohol ukázať? kontrolu mám o týždeň. Do kedy je najlepšie čakať na ukázanie sa plodu v prípade, že ho nevidieť? Mám sa radšej začať zmierovať s možnosťou, že bude nevyhnutná kyretáž? Čo môže sposobiť, že plod sa môže pomalšie vyvíjať alebo vôbec nevývíjať. Jedno dieťa už mám a bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je chcené, vhodné je realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. V prípade, že nebudú viditeľné embryonálne štruktúry, stav sa vyhodnotí ako anembryomolla, čo je forma zamlčaného potratu (Missed Abortion). Už aj teraz sa dá zmerať veľkosť GS, teda gestačného vačku, v ktorom sa embryo nachádza. Ak hodnota GS zodpovedá 5. týždňu tehotenstva, embryo ešte nemusí byť vidieť. Ak Vám bude diagnostikovaný zamlčaný potrat, organizmu môže trvať týždne, kým si uvedomí, že tehotenstvo je patologické, preto bude vhodnejšie odsatie obsahu dutiny maternice v celkovej anestéze vrámci jednodňovej chirurgie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.