Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gestacny vak

    , Autor: veveruska

    Dobry den prajem.Poslednú menštruáciu som mala 25.7.2022,,,24.8 som zistila z tehotenského testu ze som tehotná.potvrdilo to aj hcg ktore ale malo nízku hodnotu len 73.to bolo piatok.tešila som sa no večer som začala špiniť krvácať tak som sla do nemocnice.na sone nebolo nic vidieť.v sobotu mi odobrali krv na hcg to stúplo na 100. No stale som mala tlak v podbrušku.Dnes hcg hodnota 260 podla krvi tehotná som no ine tomu nenasvedčuje.v maternici bolo nieco vidieť vraj to moze byt aj gestacny vak no mal lem 4mm a prázdny.vraj to moze byt len rozšírená žľaza lebo neukázalo na monitore ani tyzden tehotnosti.plus mi povedali ze mam velmi velmi nízku sliznicu maternice vraj len 3 mm co je pre tehotnost malo.som ako na ihlach neviem co to znamena a aj tie hodnoty hcg sa mi zdaju pomerne nízke na to kedy som mala poslednu menštruáciu.plus 5.8 nechceny styk no neverím ze zrovna vtedy by som mohla otehotnieť.poprosím vas o radu.stale krvácam ci je to vobec normálne take hodnoty hcg a nízka sliznica maternice.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Iba na základe opísaných okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. 4. týždeň tehotenstva na USG nie je ešte vždy vidieť, záleží tiež na kvalite USG prístroja. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • prázdy gestačný vak

    , Autor: MiLiva

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor. Podľa poslednej MS by som mala byť v 7tt + 1. Doktor však na ultrazvuku nevidel plod v gestačnom vaku. Na základe ultrazvuku trvá tehotenstvo nejaký ten 5tt. Zvažuje anembryomolu. Je ešte nejaká nádej, že by plod sa mohol ukázať? kontrolu mám o týždeň. Do kedy je najlepšie čakať na ukázanie sa plodu v prípade, že ho nevidieť? Mám sa radšej začať zmierovať s možnosťou, že bude nevyhnutná kyretáž? Čo môže sposobiť, že plod sa môže pomalšie vyvíjať alebo vôbec nevývíjať. Jedno dieťa už mám a bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je chcené, vhodné je realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. V prípade, že nebudú viditeľné embryonálne štruktúry, stav sa vyhodnotí ako anembryomolla, čo je forma zamlčaného potratu (Missed Abortion). Už aj teraz sa dá zmerať veľkosť GS, teda gestačného vačku, v ktorom sa embryo nachádza. Ak hodnota GS zodpovedá 5. týždňu tehotenstva, embryo ešte nemusí byť vidieť. Ak Vám bude diagnostikovaný zamlčaný potrat, organizmu môže trvať týždne, kým si uvedomí, že tehotenstvo je patologické, preto bude vhodnejšie odsatie obsahu dutiny maternice v celkovej anestéze vrámci jednodňovej chirurgie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Názor na moju vec

    , Autor: Mia176

    Dobrý deň poslednú menštruáciu som mala 7.10 aké viem že nechránený sex som mala 20.10 robila som si tehotenský test vyšiel pozitívny no 21.11 som mala ísť na prvé sono lenže v pondelok 20.11 som začala ráno krvácať také zrazeniny potom už len slabé krvácanie išla som na pohotovosť tam mi povedali že nič nevidia len vyplnenú dutinu dali mi MEM injekciu na čistenie v štvrtok som bola na kontrole už za videli Gestacny vak a zobrali hcg mala som 656 zas mi dali MEm injekciu v piatok som išla zas na krv hcg 660 lenže z tých injekci mňa od vtedy boli hlava a je mi ťažko od žalúdka v sobotu som išla na pohotovosť lebo som vracala tam mi zas povedal že vidí 8,4 gestacny vak so žĺtkom dali mi do vagíny zas tabletky na čistenie a nechali si ma na noc robili predoperačné vyšetrení krv všetko v norme ráno v nedeľu len dve zrazeniny vypadli od vtedy nič len špinenie hcg sobotu 646 keď mňa púšťali domov lekárka povedala že maternicu mám čistú len ten vak so žĺtkom tam je že mam prísť zajtra na sono ja som z toho na nervy hovoria že to je zamlcany potrat ale ja tomu všetkému nerozumiem lebo kamoška tiež mala až neskôr plod

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mám z toho trošku chaos. Podľa opisu Vám hodnota betaHCG stojí, takže to na normálne tehotenstvo nevyzerá. Ak sa jedná o formu potratu, pre jednoznačné vyriešenie situácie je potrebné dutinu maternice poodsávať a následne skontrolovať beta HCG, či hladina klesá. Nerozumiem však, prečo Vám bol opakovane podávaný MEM a už keď ste boli v nemocnici, stav sa neriešil. Nepoznám však všetky informácie, výsledky vyšetrení, okolnosti, ani som nevidel USG nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste riešená.

  • Neprimerane velky gestačný vak

    , Autor: Taminka13

    Dobrý deň pán doktor, som v 6 tyzdni tehotenstva po IVF a včera som bola na vyšetrení kde mi pani gynekologička povedala že môj gestačny vak má 22mm že je moc velky a pripravila ma to že môže prísť k potratu alebo to ukončia oni. Srdiečko nebolo ešte vidno povedala že je ešte skoro ale žltkovy vak vidno bolo. Prosim vas je nutne uz takto rychlo robiť závery s ukončením tehotenstva? A je moc zle keď je gestacny vak väčší ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak je však prítomný aj žĺtkový vak, musia byť prítomné aj embryonálne štruktúry. V 6. týždni tehotenstva ešte nemusí byť vidieť za istých okolností akciu srdca. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné realizovať USG kontrolu o 7 dní. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysoké hcg

    , Autor: baclaj

    Dobrý deň, hľadala som všade ale chcem vedieť viac tak píšem aj tu.
    16.den po vklade 5 dnoveho embrya mi vyšla dosť vysoká hodnota hcg - 9800 , na ultrazvuku zatiaľ bolo vidno gestacny vak vo veľkosti 0,6cm, navrhnutá kontrola o týždeň. Vo všetkých tabuľkách som dosť vysoko nad normálom.
    Nie je to problém keď je takéto vysoké hcg na začiatku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám boli podané aj rôzne injekcie na podporu uhniezdenia, takže beta HCG máte podľa mňa zvýšené z toho. Je to však skôr otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Postupujte podľa ich odporúčaní.