Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvýšené leukocyty

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 28tt. Keďže som sledovaná aj na internom, každý mesiac mi robia odberym minulý mesiac som mala zvýšené leukocyty 13,2 a tetaz až 14,7. Pokiaľ je zvýšená hodnota v tehotenstve v norme? Gynekológ mi na to minulý mesiac povedal, že je to normálne, ale keďže to opäť stúplo, a stúpa to stále pri ďalšej kontrole, tak ma to znepokojuje.
    Zároveň mi klesol hemoglobín na 118 ale železo sa drží na 13,5, to by myslím malo byť ešte v poriadku.
    Poradňu mám až o 2 týždne.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty máte v poriadku. V tehotenstve môžu byť leukocyty mierne zvýšené. Záleží to tiež od toho, ako ste zavodnená v čase odberu krvi. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zvýšené leukocyty v moči

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor.
    Bola mi nameraná zvýšená hodnota leukocytov v moči (40). Nemám žiadne ťažkosti, problémy s močením, pálenie, rezanie, preto ma to prekvapilo. Som v 16. týždni tehotenstva. Čo môže táto hodnota znamenať? Za reakciu ďakujem a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne zvýšená hodnota leukocytov moči nemusí znamenať absolútne nič a v tehotenstve je pomerne častá. Dôležité sú však aj ostatné výsledky vyšetrení. Ak sa v moči nenachádzajú červené krvinky, či baktérie a vyšetrenie krvného obrazu a CRP je v norme, malo by to byť v poriadku. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 24 tt. U internistu mi bol minulý týždeň robený odber krvi, a na moje prekvapenie mi vyšli zvýšené pečeňové testy AST 0.61 (predtým 0.44), GGT 0.72 (predtým 0.34), Cholesterol 6.0 a TAG 2.1 (pred cca 2 mesiacmi som mala všetko v norme). Sú tieto hodnoty z hľadiska tehotenstva normálne? V marci mi zistili žlčové kamene, tak mám obavy či to nemôže súvisieť aj s tým. Okrem toho som mala zvýšené Leukocyty 13.2 (predtým 10.5), do akej hodnoty je to v tehotenstve v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žlčové kamene majú s najväčšou pravdepodobnosťou súvis s mierne zvýšenými pečeňovými enzýmami. V prípade cholecystolitiázy (kameňov v žlčníku) môžu byť zvýšené zápalové markery, ako CRP a leukocyty. V priebehu tehotenstva, najmä druhého a tretieho trimestra môže plod tlačiť na pečeň a žlčové cesty, čo môže spôsobiť zvýšenie pečeňových enzýmov, volá sa to tehotenská cholestáza. Žlčníkové kamene to len zhoršujú. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Leukocyty

    , Autor: timejka1987

    Dobrý deň. Som v 23. týždni tehotenstva. Všeobecná lekárka mi zistila zápal v krvi, zvýšené leukocyty 12,21. Vedeli by ste poradiť čo to presne znamená, z čoho to môže byť a či je to potrebné v tehotenstve liečiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, leukocyty máte iba mierne zvýšené, určite to nie je na antibiotiká. Ak bolo CRP negatívne, ostatné výsledky boli tiež v norme a nemáte žiadne subjektívne ťažkosti, nemusíte sa vôbec znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledky moču

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň pán doktor, prosím vás potrebujem od vás radu. Kamarátka mi robí v laboratóriu a vyšetrila mi moč, kde mi zistila že mám zvýšené leukocyty 40 000, erytrocyty prítomné a bakterie tiez prítomné.Som v 23. týždni tehotenstva. Môže to byť od prechladnutia? Aj keď nemám žiadne príznaky, ako časté močenie, pálenie, rezanie? Neviem čo mám teraz vlastne robiť? Viete mi poradiť? Mohla by som zatiaľ piť urologicky čaj, alebo radšej nie? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa nemusí pri takomto náleze v moči jednať o problém spôsobený zápalom, je však potrebné to riešiť. Môže sa jednať o tlak maternice na močovody a tým zhoršenie či spomalenie odtoku moču, čo napomáha aj baktériám v množení. Je vhodné dodržiavať denný príjem tekutín aspoň 2 litre, môžete piť aj urologický čaj. Návšteve obvodného gynekológa sa ale asi nevyhnete.

  • Zvysene leukocyty v moci

    , Autor: Marry23

    Dobrý deň,

    Som v 36tt a na základe vyšetrenia moču mi vyšli leukocyty 3+ (190), taktiež epit. Dlazd. a epit. guľaté pozitivne. Baktérie: veľa. Poznámka: slabo lipemicke sérum. Čo to prosím znamená? Poradňu mám o týždeň a nikto mi k týmto výsledkom nič nepovedal, dozvedela som sa o tom až z výsledkoveho listu. Ťažkosti s močením nemám, sem tam ma bolí v podbrušku ale len mierne a nie často, pripisovala som to pohybom dieťaťa. V minulosti som už mala zápal močového mechúra a to som skoro plakala po každom močení, preto som teraz trochu zaskočená.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o bezpríznakovú infekciu močových ciest. Odporúčam dostatočnú hydratáciu aspoň 2 litre tekutín, urologický čaj. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.