Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Leukocyty

    , Autor: timejka1987

    Dobrý deň. Som v 23. týždni tehotenstva. Všeobecná lekárka mi zistila zápal v krvi, zvýšené leukocyty 12,21. Vedeli by ste poradiť čo to presne znamená, z čoho to môže byť a či je to potrebné v tehotenstve liečiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, leukocyty máte iba mierne zvýšené, určite to nie je na antibiotiká. Ak bolo CRP negatívne, ostatné výsledky boli tiež v norme a nemáte žiadne subjektívne ťažkosti, nemusíte sa vôbec znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Biele krvinky

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať v krvi mám biele krvinky v tehotenstve nie je to nič vážne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, biele krvinky (leukocyty) sú normálnou súčasťou a zložkou krvi. Sú súčasťou imunitného systému. Máme ich všetci.

  • Zvýšené leukocity

    , Autor: Tina16

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, som v 33.tt a mam zvýšené hodnoty v krvi nasledovne: leukocyty 21,56, neutrofily 80,6, neutrofily abs. počet 17,37 a monocyty abs. počet 1,08. Môžu tieto výsledky ohroziť bábätko alebo v čase tehotenstva je normálne, že sú zvýšené? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o zápal. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zvýšené leukocyty v moči

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor.
    Bola mi nameraná zvýšená hodnota leukocytov v moči (40). Nemám žiadne ťažkosti, problémy s močením, pálenie, rezanie, preto ma to prekvapilo. Som v 16. týždni tehotenstva. Čo môže táto hodnota znamenať? Za reakciu ďakujem a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne zvýšená hodnota leukocytov moči nemusí znamenať absolútne nič a v tehotenstve je pomerne častá. Dôležité sú však aj ostatné výsledky vyšetrení. Ak sa v moči nenachádzajú červené krvinky, či baktérie a vyšetrenie krvného obrazu a CRP je v norme, malo by to byť v poriadku. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Vysledky vyteru

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den p.doktor,

    prosim ako by ste liecili vysledky z vyteru v 18tt.
    Moj dr mi predpisal macmiror complex 500 na gardnerella. Je to v poriadku?
    Na enterococcus a escherichia netreba nieco uzivat?

    Vysledky:
    Stredne masivne Gardnerella vaginalis
    Masivne enterococcus faecalis
    Masivne escherichia coli

    Prosim pozrite aj dalsie vysledky ci su v poriadku:

    Epitelie ojedinele…pozit++
    Leukocyty PMN neprit…pozit+
    Lactobacillus neprit
    G+koky dvojice pozit+
    Gram labilne palicky pozit +
    G+ koryneformne pal …pozit +
    Anaerobna kultiv: corynebacterium sp.
    Staphylococcus sp. - koagulaza neg.
    Kvasinky neg
    Laktobacily neg
    N. Gonorrhoeae neg
    Anaerobna kultiv negat

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je citlivosť Nitrofurantoinu (účinná látka Macmiroru) aj na E.Coli, na Enterococcus aj Gardnerellu by mal byť citlivý, mala by byť jedným preparátom preliečená celá skupina premnožených bakterií. Podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, keďže laktobacily u Vás nie sú v pošve prítomné. Všetky spomínané premnožené baktérie sa bežne vyskytujú v pošve. Pri poruche pošvovej mikroflóry sa však premnožia a robia ťažkosti. Odporúčam si po doužívaní Macmiroru realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Zvýšené leukocyty

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 28tt. Keďže som sledovaná aj na internom, každý mesiac mi robia odberym minulý mesiac som mala zvýšené leukocyty 13,2 a tetaz až 14,7. Pokiaľ je zvýšená hodnota v tehotenstve v norme? Gynekológ mi na to minulý mesiac povedal, že je to normálne, ale keďže to opäť stúplo, a stúpa to stále pri ďalšej kontrole, tak ma to znepokojuje.
    Zároveň mi klesol hemoglobín na 118 ale železo sa drží na 13,5, to by myslím malo byť ešte v poriadku.
    Poradňu mám až o 2 týždne.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty máte v poriadku. V tehotenstve môžu byť leukocyty mierne zvýšené. Záleží to tiež od toho, ako ste zavodnená v čase odberu krvi. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.