Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tolerancia medzi ultrazvukom a termínom poslednej menštruácie

    , Autor: Barbi97

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovať ohľadne oplodnenia plodu. Aký môže byť rozdiel medzi termínom pôrodu v tehotenstve podľa poslednej menštruácie a podľa ultrazvuku? Značila som v programe pohlavný styk, takže presne viem že kedy sme splodili bábätko čo aj presne vychádza podľa dátumu pôrodu vypočítaného podľa poslednej menštruácie a napriek tomu podľa ultrazvuku je o týždeň väčšie, ako je to možné? Som 20+1 týždni tehotenstva cyklus som mala stále presne na 28 deň, posledný menzes som mala 29.12.2021 ale podľa ultrazvuku som 21+1. Aj pri 12 týždni som mala podľa ultrazvuku 13 týždeň. Je normálne mať taký rozdiel?

    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nepravidelnej menštruácie, či ovulácie, môže byť rozdiel prakticky aj niekoľko týždňový, či mesačný. Za predpokladu, že ste mali pravidelný menštruačný cyklus, sa do úvahy berú dva termíny pôrodu. Prvý je vypočítaný podľa poslednej menštruácie a druhý podľa prvotrimestrálneho USG (PTS), prípadne podľa USG realizovanom obvodným gynekológom cca v 8. - 10. týždni tehotenstva. Termíny pôrodu prepočítané podľa morfologického, či fetálneho USG sú nepresné, preto sa podľa nich neriadime. Ak je rozdiel termínov pôrodu medzi poslednou menštruáciu a PTS menší ako 7 dní, riadime sa skôr termínom pôrodu podľa poslednej menštruácie. Ak je rozdiel termínov pôrodu medzi poslednou menštruáciou a PTS väčší ako 7 dní, riadime sa termínom pôrodu podľa PTS. Za predpokladu nepravidelnej menštruácie, prípadne nepravidelnej ovulácie, sa riadime termínom pôrodu podľa USG (PTS).