Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vyšetrenia

    , Autor: Erra77tttt

    Pán doktor, prosím Vás objasnite mi nejasnosti ohľadom povinných vyšetrení v tehotnosti. Momentálne som v 19/3tt. Doteraz mám absolv. v 12/4 PTS s odberom a v 14/5 Trisomy xy na vlastnú žiadosť. Obe vyšetrenia sú negatívne. Vo štvrtok som hovorila so sestričkou (s mojim gynekológom sa dá komunikovať iba cez sestričku) a pýtala som sa na Tripple test. Ona vravela, že tú mi robili počas PTS v 12/4. Ale počas toho vyšetrenia boli skúmané parametre voľný beta hcg, Papp-a v kombinácii s výsledkami usg. To sa považuje za Tripple test? Potom mi navrhla, aby som išla budúci štvrtok na Double test, a dodala, že ten má byť spravený do 20 tt. Keď jej nezavolám, tak ten Double nemám spravený... Podľa Vás pán doktor, má význam ísť na Double, keď Trisomy je v poriadku? Je pacientka, ktorá má upozorniť ambulanciu na jednotlivé povinné testy? Chodím pravidelne na poradne, komunikujem s pánom doktorom, informujem sa, nabudúce však idem v máji, preto sa informujem u Vás.   Ďakujem pekne, prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Triple test sa vyšetruje štandardne u každej pacientky v 16. - 17. týždni tehotenstva. Je to pacientkou neplatené vyšetrenie. Niektorí lekári to však už považujú za obsolentné vyšetrenie. PTS (prvotrimestrálny screening), ako aj Trisomy test sú platené vyšetrenia, ktoré majú ale vyššiu výpovednú hodnotu, ako Triple test. PTS sa však nerovná Triple testu. Treba však rozilišovať skríning v I. trimestri bez merania NT, integrovaný skríning aj s meraním NT, Double test, Triple test a NIPT. Ak ste mali realizované PTS, ako aj Trisomy test s negatívnym výsledkom, nemusíte sa obávať. Odporúčam realizovať morfologické USG v 20. - 22. týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • Palpačne vyšetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň ešte sa chcem spýtať robili mi včera na vyšetrení palpačne vyšetrenie keďže často kycham keďže mám nádchu a aj kašlem chceli skontrolovat krcok je to bezpečné keď som 25tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne palpačné vyšetrenie patrí medzi základné vyšetrenia v tehotenstve. Na plod to nemá negatívny vplyv, nemusíte sa obávať.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Dhs

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.

  • Tehotenstvo 8tt

    , Autor: Lucia. K.

    Dobrý deň

    Toto je moje druhé tehotenstvo. Momentálne som v 8tt, avšak absolútne nerozumiem príznakom. To že mám problém so spánkom, nechutenstvo a bolesti pŕs to nie je nič nové. Ale mám príšerne nafúknutý a boľavý žalúdok, plynatiem a som každú chvíľu na toalete. Okrem toho v 6tt lekár ešte nepočul odozvy plodu a podbruško si zo všetkého cítim najmenej. Akoby ma vôbec nebolelo.
    Naozaj sa veľmi sledujem alebo to nebude úspešné tehotenstvo?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o neprosperujúce tehotenstvo, bez USG vyšetrenia sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup.

  • Časté palpačne vyšetrenia

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa ešte spýtať tento týždeň som bola kvôli krvácaniu 4 krát po sebe v jeden týždeň každý druhý deň palpačne vyšetrená všetko bolo ok preukázalo sa že išlo len o hemeroidy zároveň som však dostala zápal pošvy. No otázka znie môže toto časté palpačne vyšetrenie poškodiť krcok a uškodiť alebo mohlo to uškodiť? Samozrejme vedeli že bola som vyšetrená toľko krát len či je dôvod sa obávať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, gynekologické vyšetrenie, aj keď realizované každý deň, nemá vplyv na tehotenstvo. Nemusíte sa obávať.

  • Ešte podootazka

    , Autor: Florencia 5

    A nevadí že som tých usg mala 30-40 doposiaľ ? Že ich bolo tak veľa? Nemôže to spôsobit smrť bábätka alebo poškodenie jeho mozgu alebo autizmus? Prepáčte naozaj posledná otázka ale už sa moc nechcem dať sonovat no chcem vedieť že keď ich bolo tak veľa či je to ozaj v poriadku? A aj keď ma doktor starší ultrazvuk nevadí? Naozaj posledná otázka na toto
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ani častejšie USG vyšetrenia nespôsobia smrť plodu. Aj spomínaný Doppler mód by musel byť pustený dlho a často. Nemusíte mať obavy.