Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Aspirin

    , Autor: Majka1103

    Dobry den chcem sa opytat som 26+6tt a dnes my lekar predpisal aspirin 500mg v davke 2×1 na kolko ma zapal ramenneho klbu.Chcem sa opytat ci to mozem uzivat kedze som sa docitala ze by sa nemal dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aspirín sa v tehotenstve podáva aj ako prevencia preeklampsie, samozrejme v nižšej dávke, 100 - 150mg denne. Vyššie dávky by sa mali v 1. a 2. trimestri gravidity podávať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ak je to nevyhnutné, má sa použiť najnižšia dávka a dĺžka liečby má byť čo najkratšia.

Podobné otázky

  • Aspirin

    , Autor: Muž 123

    Ďakujem za vašu odpoveď! Vážim si to.
    Nemôže aspirin sposobit neskô problém s dieťaťom?
    Ako zodpovedná matka sa pýtam. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nespôsobí žiaden problém. Užíva sa však iba do ukončeného 34. týždňa tehotenstva (34+0). Následne sa vysadzuje.

  • Anopyrin, či Aspirin

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, ďakujem, za vašu radu, ale (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect, nieje k dodaniu. Je len 100g, ako to mám vyriešiť? Ktorý liek je podľa Vás vhodnejší? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, 150mg balenia neexistujú, preto pacientky užívajú 1a1/2 tabletky denne. Je jedno, ktorý z týchto preparátov budete užívať.

  • Preklamepsia a rastová reštrikcia plodu

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, sme v 11. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade nemáte preeklampsiu. Predpokladám, že Vám vyšlo zvýšené riziko preeklampsie pred ukončeným 37. týždňom z prvotrimestrálneho skríningu (PTS) a bolo Vám preventívne odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicilovej (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect. To isté platí pre rastovú reštrikciu plodu (IUGR). To, že vyšla zvýšená pravdepodobnosť automaticky neznamená, že to tak bude. Spomínané nevoľnosti s tým vôbec nesúvisia, skôr sa jedná o bežné tehotenské nevoľnosti. Užívajte ASA podľa odporúčaní, absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia, objednajte sa na morfologický (genetický) screening v 20. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Amniocenteza a vysadenie aspirinu protect

    , Autor: Silvie

    Dobry den,

    18.10. mam ist na amniocentezu. Beriem aspirin 100mg. Bolo mi povedane, ze v utorok (17.10.) si nemam dat aspirin.
    Bude to stacit? Dnes (14.10.) som si este dala tabletku, ale dozvedela som sa, ze by sa pred takymro zakrokom mal aspirin vysadit aspon 5 dni vopred.

    Chcem sa spytat, ci to bude ok a bezpecne ist 18.10. na amniocentezu, ak si aspirin nedam uz zajtra (15.10.)

    Dakujem a pekny den prajem.
    S

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Aspirin beriete predpokladám preventívne, takže jeho, aj párdňové, vysadenie nebude mať žiadny vplyv. Aspirin až do zákroku nemusíte užívať, následne po zákroku môžete na ďalší deň s jeho užívaním pokračovať. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Aspirin

    , Autor: Jani77

    Dobry den pan doktor, som v 36+2 a od 13 tyzdna uzivam aspirin protect 100 mg kvoli vyssiemu riziku preklampsie nameranom po screeningu v 12.tyzdni. Moj lekar zatial nehovoril nic o vysadeni a dnes som sa na poradni zabudla opytat. Ale vsade citam ze uz by sa mal vysadit. Mohla som nejako poskodit plod ze som ho este nevysadila? Trosku som sa zlakla. Alebo skor ide o vysadenie kvoli komplikacii s krvacanim pocas porodu? Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite Aspirin vysaďte už dnes. Aspirin sa užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Nemusíte sa obávať, plodu ste neublížila. Áno, riziko tkvie v tom, že ste už v týždni tehotenstva, kedy sa pôrod môže spustiť a keďže kyselina acetylsalicylová riedi krv, krvácanie pri pôrode by mohlo byť veľmi intenzívne. Preto je potrebné liečbu ukončiť okamžite.