Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,310 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Voda

    , Autor: 28Katuška89

    Dobrý večer pán doktor...som v 11tt a chcela by som sa opýtať či zlá voda má vplyv na bábätko....pred včerom som si kúpil dojčenskú vodu Drobček a po to čo som s nej vypila niekoľko pohárov mi bolo celý deň zle.Mala som akoby pokazený žalúdok s nej...Chutila ináč ale myslela som že to je pre to že som pred tým zjedla mentolovy cukrík....ale nebolo to tým....záruku má ešte rok....teraz sa bojím či to môže mať vplyv na malinke..... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedochádza ku hnačkám a nevoľnosti, ktorá by Vás mohlo dehydratovať, myslím si, že sa nemusíte obávať. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Kvapky do nosa

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Som v piatom TT a už od decembra roka sa trápim s upchatym nosom bez kvapiek typu muconasal plus a olynth neviem dýchať a fungovať. Viem že tehotná také kvapky nemôže ale mne nepomôže obyčajná morská voda ani nič a byť so zapchatym nosom skrátka byť neviem. Dávam si olynth HA to mi odobrili že ten by sa relatívne mohol ale dnes som ho minula a nemala som nič poruke len muconasal plus. Dala som si strek do jednej a do druhej nosnej dierky. A hneď sa mi uľavilo prosím mám stresovať že sa môže niečo stať alebo byť v kľude ? Ja si opäť zadovážim olynth HA len že či mám teraz sa obávať niečoho alebo je to v poriadku ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazová aplikácia nebude mať negatívny vplyv na tehotenstvo, nemusíte sa obávať. Z dlhodobého hľadiska by to však vplyv mať mohlo.

  • Gynekologické vyšetrenie 23+6

    , Autor: MajkaHudie

    Dobrý deň. Včera sme boli na vyšetrení na pohotovosti s podozrením na zápal močových ciest. Bolelo ma podbruško, kríže, pocit plného mechúra, časté močenie. Bála som sa, tak som radšej šla. Vyšetrili mi moč ktorý bol negat. a tlak.
    Vyšetrenie zdola prebiehlo ináč ako na bežnej poradni. Doktorka použila tie železa, palpačne a vaginálne sono + sono bruška. Vraj sa krčok neskracuje, voda neodteká, zavretá. Nakoniec podľa všetkého vyšlo z toho to, že malá tlačí a nalieha na mechúr. Dnes je to lepšie.
    No ja mám obavy či tie železa sú bezpečné, nemôžu poškodiť kŕčok, poškodiť bábätko či vyvolať pôrod? Na poradni to bolo len palpacne. Od vyšetrenia mi hlasno pracujú črevá, chodím častejšie na veľkú potrebu. Mám veľký strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednalo sa o klasické resterilizovateľné kovové gynekologické zrkadlá, ktoré sa používajú pomerne štandardne. Nemusíte sa báť. Vyšetrenie v zrkadlách nemá vplyv na krčok, ani nepoškodí plod, ani nevyvolá pôrod.

  • Mineralka

    , Autor: mirka2305

    Dobrý deň môže sa piť minerálka v 2.trimestri?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, minerálna voda sa môže piť počas celej dĺžky tehotenstva. Počas tehotenstva by sa však mali uprednostňovať minerálne vody s nižším obsahom sodíka, ako prevencia vzniku opuchov a vysokého krvného tlaku.

  • Bliziaci sa porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, som druhorodicka, zrovna dnes mam termin a mam na Vas jednu otazku. Pri prvom synovi mi proste praskla voda a porod nepostupoval, takze sekcia. Teraz v druhom teho je to uplne ine, mavam poslickov, tvrdne mi brusko, aj mi uz riadne pokleslo, boli ma panva a maly je aj podla uzv uz naozaj velmi nizko. Predvcerom sa mi stalo, ze mi stvrdlo brusko v stoji a citila som dost tlak na panvu zvnutra (musela som si lahnut) a odvtedy mam pocit ze je maly este nizsie (aj na pohlad je brucho nizsie), zle sa mi uz chodi. Krcok bol vcera na poradni priechodny pre prst, vnut branka uzatvorena, nekrvacam ani nespinim, plodovka neodteka. Chceme sa pokusit o VBAC, podla dr su toto dobre znamenia. Odpredvcera ako maly este viac poklesol mi brusko tvrdne viac, zospodu to aj zaboli ako menstr krc a citim ze mi uz fakt dost tlaci na spodok a dokonca mi dnes odisla hlienova zatka, aspon jej cast. Samotne tvrdnutie brucha ma neboli, to az potom ku koncu stahu spodok ako pri menstruacii a dokonca mam akoby svalovicu na spodnom chrbte... Je to este stale poslicek alebo uz ozaj kontrakcia? Dost sa bojim, ze to nerozpoznam, ale zatial to nie je pravidelne. Je skutocne mozne ze porod je za rohom a ze mam dobre predpoklady na VBAC podla Vasho nazoru? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o tzv. poslíčkov, pre ktorých je typické pobolievanie podbruška a krížov. Ak Vám netvrdne celé podbruško v pravidelných intervaloch, cca každých 5 až 7 minút, ktoré už neviete iba tak prehliadnuť ale musíte sa zastaviť a predýchať, nejedná sa ešte o kontrakcie. Áno, stav môže ukazovať na blížiaci sa pôrod, podobné bolesti môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.