Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotnost

    , Autor: Majduska

    Dobry den meska mi menstruacia ale mam nepravidelný ccyklus niekedy aj 40 dni poslednú menštruáciu som mala 27.oktobra ak by som bola tehotna v kolkatom týždni som?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri meškaní menštruácie si môžete realizovať tehotenský test, prípadne pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa. Za predpokladu nepravidelného menstruačného cyklu je zbytočné špekulovať o týždni tehotenstva, keď ešte nemáte tehotenstvo ani potvrdené.

Podobné otázky

  • Pozitívny test , na sone vidieť cysty a tekutinu pri jednom vsjecniku

    , Autor: 1234*

    Dobrý deň, vyšiel mi pozit. Test takze som bola doktorkou privolaná na usg nakoľko je to 2 mesiace po kyrete pre MA. Hcg mi vyšlo 160 čo je vraj vramci štádia tehotnosti v poriadku. Na usg však plodový vak ešte vidieť nebolo, ale videla tam z pravého vsjecnika žlté teliesko ak som to nedoplietla, kt vraj o tehotnosti svedčí. Endometrium 14. Problém však nastáva že na ľavej strane našla nejaký útvar vraj asi cysta a aj tekutinu, podľa nej nie krv ale nejaká tekutina. Nevedela identifikovať . Čítam doma správu a ona tam dala diagnózu o02.0 ktorá má vydesila s popisom pravý vaječníka cystickaa štruktúra 42x23mm a ľavý vaječník pri okraji nehomogéna štruktúra 18x10mm bez kavitacie - fimbr. Ústie tuby s otáznikom Čo to teda môže znamenať ? :( ľ.adnex neistý usg nález v okoli. o dva dni mám ísť na usg asi aj kontrolu hcg no ten nález nie je “pekne napísaný” ale ústne sa nevyjadrila nijak záporne … povedala len že radšej byt obozretný . Teraz neviem co si myslieť či je nejaká nádej že to bude v poriadku alebo nie je to dobre

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe USG nálezu je ťažké sa jednozančne objektívne vyjadriť. Nepoznám dátum poslednej menštruácie, prípadne či ste od zákroku mali menštruáciu. Je potrebné odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj USG nález, či Vaše subjektívne ťažkosti. Podľa toho, ako sa bude stav vyvíjať, ako to bude vyzerať na USG, ako sa bude meniť hodnota beta HCG sa dá povedať, či sa jedná o patologické alebo fyziologické tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zubar

    , Autor: kikus

    Dobry den,mozem mat lokalnu anesteziu v 3 trimestri tehotenstva? Bez problemov?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je potrebné realizovanie stomatologického zákroku, nevidím dôvod, prečo by Vám nemohla byť aplikovaná lokálna anestéza. Tá je v tehotnosti bezpečná, nemusíte sa obávať.

  • Casty ultrazvuk

    , Autor: Lucia7933

    obry den pan Dr,je bezpecne robit sono 2x po sebe, teda dva dni po sebe? (Prvy den som bola na potvrdeni,druht den necakane pohotovost) a dalsi tyzden zas bola kontrola..cize uz 3x a som len v 9ttNijako to neohrozuje plod v 8-9tt? Ak mi pani dr,aj 1x pustila nahlas ako bije srdiecko plodu v 7+3 je to bezpecne? Neni na to este skoro? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bežné ultrazvukové vyšetrenie je bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler, ak by sa využíval prehnane často vo veľmi včasných fázach tehotnosti. Na druhej strane však treba povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky prínos a jeho výsledok ovplyvní ďalšie rozhodovanie.

  • Metoprolol

    , Autor: Ef2002

    Dobrý deň, som v 18+4 tt, Interná doktorka mi predpisala metoprolol 25mg, pretože mam zvýšeny srdcový tep na 130/140 užívať ich mam 1x denné 1/2 sú bezpečné pre dieťa? Je to moje prvé tehotenstvo tak sa bojím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Metoprolol je v tehotnosti bezpečný, nemusíte sa obávať. Pokračujte v odporúčanej liečbe a podľa odporúčaní internistu.

  • Hermelín v tehotenstve

    , Autor: EmaSl

    Dobrý deň,

    čítam viaceré protichodné názory na plesnivé syry v tehotehotenstve. Niekedy sa uvádza, že je to prísne tabu, niekedy sa uvádza, že sú ok ak sú tepelne upravené a niekedy, že dokonca aj bez tepelnej úpravy sú v poriadku. Mám sa teda obávať konzumácie hermelínu v bielou plesňou na povrchu napríklad?Alebo je to v tehotenstve neškodné?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, syr sám o sebe nie je nebezpečný. Dôležité však je, či bol vyrobený z pasterizovaného mlieka. Nepasterizované syry a brynzda môžu obsahovať listériu, ktorá je v tehotnosti nebezpečná. Čo sa týka plesnivých syrov, tieto syry podporujú vznik mykóz a kvasinkových infekcií, ktoré môžu v tehotenstve spôsobiť problémy.