Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie čierny kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 34tt a chcela by som sa dať zaočkovať proti čiernemu kašľu. Pred dvomi rokmi som však bola preočkovaná vakcínou proti diftérii a tetanu (pertussis nie). Akú vakcínu by som si mala teraz vybrať proti čiernemu kašľu? Je to vôbec možné? Z informácií ktoré som dostala od môjho obvodného lekára existuje len vakcína s 3kombinaciou. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u nás je odporúčanie očkovať vakcínou dTap (diftéria, tetanus, acelulárna pertussis) medzi 28. až 38. gestačným týždňom počas každého tehotenstva. Teda ak má žena po sebe 2 deti s rozostupom 2 roky, očkuje sa počas každej tehotnosti. Rovnako ak bola tehotná žena preočkovaná pred rokom vakcínou proti diftérii a tetanu, môže a má sa preočkovať. Vakcínuje sa najčastejšie vakcínou Boostrix, čo je neživá vakcína. Podanie neživej vakcíny u tehotných žien je vysoko bezpečné pre matku aj plod. Neviem o tom, že by existovala čisto vakcína proti čiernemu kašľu, preto sa najčastejšie používa spomínaná kombinovaná vakcína Boostrix.