Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hraničné hodnoty

    , Autor: Tina_11

    Dobrý deň p. doktor, včera ma na poradni v nemocnici trošku vystrašili, že je možné že o týždeň ma nechajú ležať v nemocnici. Som na rizikovej ambulancii z dôvodu cukrovky 2. typu od januára 2021 na tabletkách , v tehotenstve vysadené len diéta a od novembra na inzulíne. Mám vraj viac hraničných vecí ako plodová voda, prietoky, skrátený krčok a čosi s placentou. PM 15.5.2021, ovulácia posunutá -dňa 2.6.2021 podaná inj Ovitrelle. K 3.1. 2022 som podľa USG 33+2 tt.
    Hodnoty zo správy:
    AS+, PP+, normohydramnion, placenta bpn g.I./ susp. biloba, BPD 33/5, AC 33/0, FL 32/6, EWF 2130 g, RI AU 0,69, cervikometria-cervix dĺžky 20 mm, bez funnelingu, čípok dĺžky 1,5 cm, sakrálne orientovaný, tuhý, uzavreté pôr. cesty.

    Pred týždňom (27.12.) v 32+2 tt ma vyšetroval iný lekár a všetko v poriadku.
    Hodnoty : AS+, PP+, normohydramnion, placenta bpn g.I., BPD 82 33/0 AC 282 32/2, FL 63 32/6, EWF 2040 g, RI AU 0,68, cervikometria-cervix dĺžky 30 mm, čípok dĺžky 1,5 cm, sakrálne orientovaný, tuhý, uzavreté pôr. cesty.

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš pohľad.
    ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka USG nálezov hodnotiacich veľkosť plodu, množstvo plodovej vody, placentu a prietoky v pupočníkovej cieve, hodnoty sú v norme. Cervikometria sa síce po týždni mierne zhoršila v zmysle skrátenia dĺžky krčka, nedochádza zatiaľ k otváraniu krčka. Vaginálny nález je zatiaľ v norme. Dopredu Vám však neviem predvídať výsledky a nálezy vyšetrení. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Ultrazvuk 3. trimester

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    bola som na vyšetrení v 3. trimestri a chcem sa spýtať či sú namerané výsledky v poriadku.
    Namerané hodnoty:
    BPD : 77,56 mm GA:31+1
    FOD : 95,77 mm GA: 30+6
    HC: 286,89 mm GA: 31+4
    AC: 276,59 mm GA: 31+5
    HL: 50,61 mm GA: 29+4
    FL: 56,2 mm GA: 29+4
    TCD: 36,05 mm GA 29+6
    Gestačný vek podľa PM : 30+0
    Kompozitný vek: 30+4
    Odhad hmotnosti: 1678g +- 245g
    RI a. umbilicalis: 0,61
    RI a. cerebri media: 0,88
    Poloha plodu: pozdĺžna, koncom panvovym postavenie I
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramniom
    Podľa doktora je všetko v poriadku, rast primeraný, proporčný. Odporúčil bežný predpôrodný manažment gravidity.
    Navadí, že niektoré hodnoty sa od seba líšia aj o 2 týždne?
    A ešte vraj máme hraničné hodnoty obličkových panviciek, a to 4,8 mm. Nebude to predstavovať nejaký problém?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledok USG vyšetrenia fetálneho screeningu je primeraný a parametre sú v norme, nemusíte sa obávať. Plod je otočený zadočkom, takže to bude potrebné sledovať a podľa okolností aj určiť spôsob vedenia pôrodu. Poloha plodu sa však ešte môže meniť.

  • Hodnoty prietokov

    , Autor: Barča04

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať bola som na ultrazvuku v 30t. Počas vyšetrenia som bola 30t6d. Hodnoty boli váha 1600g, RI 0,74 ,PI 1,29 , S/D 3,87 , HR 145bpm. Vraj sú to hraničné hodnoty a je to aj na hospitalizáciu. Poprosím o Váš názor mám sa obávať niečoho, je to na hospitalizáciu až? Aké sú hodnoty v norme?
    Pohyby citim, zatiaľ žiadne komplikácie neboli, som prvorodička.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty prietokov sú na daný týžden tehotenstva v poriadku. Odporúčam zvýšiť denný príjem tekutín a realizovať kontrolné vyšetrenie prietokov podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Prietok

    , Autor: soledat

    Dobry den som v 30/6 tyzdny bola som dnes na ultrazvuk v tretom trimestry.namerali mi hranicne hodnoty prietokov RI:0.76 .Ostatne parametre su BPD: 7,54 cm. OFD: 9,84 cm. HC: 27,91cm. AC: 27,10cm. FL: 5,99cm.termin porodu mam 20.9.2022.Mam ist na kontrolu o dva tyzdne neni to neskoro?Doplnam udaj MCA: RI: 0,84. PI:2,02 S/D:6,12. A.U :RI: 0,76. PI:1,35 S/D: 4,10

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe uvedených hodnôt funguje placenta normálne, nejdená sa o centralizáciu obehu, hodnoty sú, okrem danej jednej hraničnej hodnoty v cieve pupočníka, v norme. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ako som už spomínal, pri pochybnostiach sa dá USG zopakovať, aj s odstupom niekoľkých dní. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup.

  • Prietoky

    , Autor: soledat

    Dobry den som v 30/6 tyzdny bola som dnes na ultrazvuk v tretom trimestry.namerali mi hranicne hodnoty prietokov RI:0.76 .Ostatne parametre su BPD: 7,54 cm. OFD: 9,84 cm. HC: 27,91cm. AC: 27,10cm. FL: 5,99cm.termin porodu mam 20.9.2022.Mam ist na kontrolu o dva tyzdne neni to neskoro ako to podla vas vyzera mam sa zacat báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opísaných výsledkov je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hodnota rezistenčného indexu (RI) je síce v pásme hraničnom až patologickom, norma RI pre 31. týždeň je do 0,74, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté, ako keby vám namerali vyšší tlak krvi. Z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI), pomeru D/S, ako aj vyšetrenie prietokov v cieve mozgu (MCA). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pochybnostiach sa dá USG zopakovať, aj s odstupom niekoľkých dní. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup.

  • Málo plodovej vody

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, dnes som bola na poradni som v 30tt a doktorka mi povedala, že mám málo plodovej vody-doslova hraničné hodnoty. Kontrolovala mi prietoky vraj sú v poriadku RI 0.66. Dieťatko má vraj 1600g. P.doktorka mi predpísala 1*1.5tab anopyrin 100mg a 3*1tab oxyphyllin...a kontrolu o 2 týždne. Mám trochu obavy, nakoľko som oba pribalove letáky čítala a oba lieky sú v tehotenstve nevhodné.Anopyrin je v 3.trimestri zakázaný. Mám brat tieto lieky prosím??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nezvyčajné nasadzovať Anopyrin v tak vysokom týždni. Už keď ho majú pacientky predpísané, vysádza sa v 34. - 36. týždni tehotenstva. Neviem presne, za akým účelom Vám boli predpísané lieky. K množstvu plodovej vody sa neviem takto vyjadriť. Ak bolo USG vyšetrenie, až na množstvo plodovej vody, v poriadku, nevidím dôvod na užívanie spomínaných liekov. Ak sa obvodnému gynekológovi niečo nepozdáva, pacientka sa odosiela na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.