Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Málo plodovej vody

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, dnes som bola na poradni som v 30tt a doktorka mi povedala, že mám málo plodovej vody-doslova hraničné hodnoty. Kontrolovala mi prietoky vraj sú v poriadku RI 0.66. Dieťatko má vraj 1600g. P.doktorka mi predpísala 1*1.5tab anopyrin 100mg a 3*1tab oxyphyllin...a kontrolu o 2 týždne. Mám trochu obavy, nakoľko som oba pribalove letáky čítala a oba lieky sú v tehotenstve nevhodné.Anopyrin je v 3.trimestri zakázaný. Mám brat tieto lieky prosím??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nezvyčajné nasadzovať Anopyrin v tak vysokom týždni. Už keď ho majú pacientky predpísané, vysádza sa v 34. - 36. týždni tehotenstva. Neviem presne, za akým účelom Vám boli predpísané lieky. K množstvu plodovej vody sa neviem takto vyjadriť. Ak bolo USG vyšetrenie, až na množstvo plodovej vody, v poriadku, nevidím dôvod na užívanie spomínaných liekov. Ak sa obvodnému gynekológovi niečo nepozdáva, pacientka sa odosiela na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mnozstvo plodovej vosy v 11tt

    , Autor: EvkaSutak

    Dobry den,
    Prosim Vas je mozne, ze gynekolog konstatuje cez obycajne sono malo plodovej vody v 11+1tt a pricom nevie ani zmerat plod (iny lekar ho tyzden vzad zmeral normalne)?
    Uz minule na vysetreni sa pomylil a zle drzal sono, videl viacpocetne tehotenstvo, co nebola pravda.


    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 12. týždni tehotenstva sa o množstve plodovej vody ešte nedá hovoriť. K práci vyšetrujúcich lekárov mi neprináleží vyjadrovať sa. Pri pochybnostiach alebo strate dôvery voči obvodnému gynekológovi máte právo na zmenu obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kortikoidy a prietoky v tehotenstve

    , Autor: Natalka142

    Dobrý den, som v 33tt hospitalizovaná kvôli zlým prietokom a malo plodovej vody včera a dnes mi boli pichnutie kortikoidy,..ako rýchlo záberu pre babatko ? Je mi podávané magnesium do žily, clexane 0,2 ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti sa môže realizovať v normálnej alebo v skrátenej schéme. Účinok sa nadobudne do 24 až 48 hodín. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Plodova voda v 30 tt

    , Autor: Zuzana838

    Dobrý deň...mala by som otázku ohladom plodovej vody...už viac ako týžden ležím v nemocnici lebo mám nízko placentu a málo plodovej vody(olygoh.)...bola som na vyšetrení v BA a pán dr. mi povedal, že je to ešte v norme...v papieroch mám, že plodová voda-stĺpec 45mm...chcela by som sa opýtať čo to znamená? Ozaj je to ešte v norme? Menej plodovej vody môže súvisieť s nízko uloženou placentou? Geneticke testy a morfolog. ultrazvuk je v poriadku...babetko je zdrave
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nízkouložená alebo vcestná placenta s množstvom plodovej vody nesúvisí. Samotné znížené množstvo plodovej vody ešte nič neznamená, no v kombinácii s inými parametrami môže vytvárať obraz tehotenskej patológie. 45 mm stĺpec v jednej kapse je v norme. Takto bez poznania všetkých informácií, výsledkov vyšetrení, či okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste v súčasnosti hospitalizovaná, odporúčam sa informovať u lekárov zdravotníckeho zariadenia, ktorí poznajú všetky okolnosti aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vedia k zdravotnému stavu vyjadriť.

  • Vyvolavacna tabletka

    , Autor: Ajusja

    Dobrý deň chcem sa opýtat ....
    Som 36tt ..
    Praskla mi voda 11.6
    A nemam ziadne bolesti
    Zajtra som tu 5 den
    Davaju mi antibiotika
    A mam malo plodovej vody
    Mozem si od doktorov aj sama vypytat vyvolavacne prasky na porod som otvorena na 3 a krcek 1 cm
    A som stoho moc na dne necitim sa moc skvelo
    Mozem si ich vypytat ako to mam nazvat "na vlastne rozhodnutie ?"

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi tažké sa vyjadriť bez poznania bližších infomácií a okolností. Ak sa u Vás nerozvíja infekcia a ste krytá antibiotikami, môže sa za istých okolností čakať. Samozrejme chápem aj Vaše pocity. Najvhodnejšie je sa však pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.

  • Uder v tehotenstve

    , Autor: striebrica

    Dobrý deň.
    V 6 tt mi synček skočil z celej sily na brucho. Odvtedy som mala dosť silne kŕče a o tri dni prišlo aj pár kvapiek krvi. Išla som na kontrolu ale všetko vyzeralo v poriadku srdiečko bilo. Lekár mi dal ešte jeden termín o týždeň. Bolesti sa zmiernili, krvácanie sa nezopakovalo, len som stále mala vodový výtok. Na kontrole sa však zistilo, že srdiečko už nebije. Lekár mi povedal, že plodový vak je dosť malý a je v ňom málo plodovej vody. Chcela by som sa opýtať, či to mohlo byt tým úderom. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme mohlo to byť aj úderom, na druhej strane sa však nedajú vylúčiť ani iné príčiny potratu.