Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nizka vaha

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. doktor,
    Chcem sa Vas opytat, ci je v poriadku vaha dieťatka zac. 37. tt nejakych 2200 g.. Babatko od posledneho usg v 3.trimestri pribralo tusim nejakych 200-250g..prietoky mam vraj v poriadku, aj mnozstvo plodovej vody, krcok maternice uzavrety.. Velmi sa bojim. Dostala som predpisane magnezium, 3x 1 tb denne, cyclo 3 forte po 2 tb 3x denne, uz som ho uzivala v 2.trimestri ale len po 2 tb denne. Na kontrole mi prvykrat namerali tlak 150/100, po druhom merani o cosi mensi, nejak 138/94. Doma mam tlak lepsi pokial nie som psychicky z niecoho rozhodena. Tlak si teraz zapisujem pravidelne do piatku, kedy mam kontrolu. Na pasoch babatko vykazovalo aktivitu, az moc velku miestami. :) Mam strach, co dalej, ci nemam zajst na nejake vyšetrenie do porodnice pred porodom... Zatial som nikde inde ako u svojej obvodnej gyn. nebola. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má Váš obvodný gynekológ k dispozícii CTG, ako aj USG prístroj, môže Vás sledovať až do termínu pôrodu, kedy pôjdete rodiť priamo do nemocnice. V niektorých zdravotníckych zariadeniach však už prebiehajú predpôrodné tehotenské poradne od ukončeného 36. týždňa tehotenstva. Tlak krvi si aj naďalej sledujte. Hodnoty do 140/90 sa považujú za normu. Ak sú všetky výsledky v poriadku, môže sa jednať iba o konštitučne menší plod, čiže plod bude menší, ale je v poriadku. Takto sa Vám však bez poznania výsledkov vyšetrení, či iných okolností neviem bližšie objektívne vyjadriť.