Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pamycon

    , Autor: kativa12

    Moze sa pamycon, ked sa snazime o dieta? Pripadne co ine do nosa sa moze?
    Dakujem!

Podobné otázky

  • Zapal priedusiek

    , Autor: Kamilka

    Dobry den, mam zapal priedusiek (crp okolo 53), lekarka mi predpisala Zibnat a Pamycon. Je vhodne tieto lieky uzivat v tehotenstve (21tt a 6d) alebo sa preliecit len domacou liecbou. Choroba je bez teploty, najhorsi je len kasel, resp. vykaslievanie zelenych hlienov. Pocitivo by som to zvladla aj bez antibiotik, na druhu stranu zas nechcem nic zanedbat. Dakujem krasne z odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Imunitný systém sa u Vás správa inak počas tehotenstva, ako mimo neho. Aj keby ste to za normálnych okolností zvládli bez antibiotík, teraz je Váš organizmus zaťažený tehotenstvom a imunitné procesy prebiehajú trochu inak. Preto je za daných okolností vhodnejšie antibiotické preliečenie. Odporúčam užívať aj probiotiká medzi dávkami antibiotík a do pošvy odporúčam aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, počas celej dĺžky antibiotickej liečby, ako aj pár dní po jej skončení.

  • Moraxella v tehotenstve

    , Autor: lussinda

    Dobry den.
    Pri beznej preventivnej prehliadke (ziadne symptomy) mi bola zistena moraxella v krku aj nose a predpisane atb Augmentin. Pred zaciatom liecby som si urobila test, ktory vysiel pozitivne. Lekarka mi odporucila namiesto Augmentinu uzivat kvapky Pamycon.
    Je mozne ze tento bacil nejako ublizi dietatku? Toho sa obavam najviac.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Moraxella osídľuje sliznicu horných dýchacích ciest, spojovkový vak a genitálny trakt. Patogenita je však veľmi nízka. Je otázne, či je potrebná liečba. Pamycon môžete užívať aj počas tehotenstva. Jedná sa o lokálne antibiotikum a pri odporúčanom spôsobe podávania sa neočakáva nepriaznivý vplyv na plod v priebehu tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Zápal stredného ucha

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pan Doktor, som v 21 týždni a pred mesiacom a pol som užívala atb suprax kôli infekcií močových ciest, teraz mám zápal stredného ucha, začalo mi to v nedeľu kedy som crp mala 33, včera na ORL mi lekárka predpísala pamycon a uniflox ale celkovej atb mi ešte nedala, prosím vás nemôže sa mi nejako rapídne zvýšiť crp z toho zápalu a mať to dopad na plod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri neliečení a pretrvávaní infekcie môže dôjsť k zvýšeniu zápalových parametrov. Neliečený zápal, ako taký, spôsobuje zápalovú odpoveď organizmu, čo pri nedostatočnej kompenzácii môže mať vplyv aj na tehotenstvo. Na plod, ako taký, to mať vplyv nemusí. Bolo Vám však predpísané lokálne antibiotikum a antiinfektívum. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Pri pretrvávaní, či zhoršní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností ich navštívte.

  • Zlaty Stafylokok, CRP 52

    , Autor: Natalia777

    Dobry den p. doktor Kelij,

    som v 13 t gravidity a uz vyse tyzdna bojujem s bakteriou zlaty stafylokok v nose, na liecbu mi bol predpisany pamycon, ktory mi sice zabral, no uplne nevyliecil. Citim sa fajn, teplotu nemam, ani som nemala, mam iba hlienovu nadchu. Na kontrole mi zisitili vysoke CRP 52 a opat pritomnost z. stafylokoka. Prosim Vas je vysoke CRP pre plod az tak nebezpecne, ze je lepsie uzivat ATB Zinnat 500 alebo postacuje pokracovat liecbou Pamycon alebo Bactrobanom, ktory mi bol tiez odporuceny ?

    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti nie je zápal v organizme počas tehotenstva prospešný. Ak nie je postačujúca lokálna liečba a je potrebná celková antibiotická liečba, ktorá sa môže užívať aj počas tehotenstva, za týchto okolností je to asi vhodnejšie.

  • Tabletky

    , Autor: Iva619

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa poradiť. V čase 3tt až 4tt ( o čom som žiaľ nevedela) som dostala zo zubu zápal stredného ucha. Dostala som antibiotika Azibiot ( 3kusové s učinkom na 10dni), Pamycon a Paralen kt.som užívala cca 3x denne 5dní. Aby toho nebolo málo, seklo ma v chrbtici tak silno, že mi bol pichnutý tramal a infúzia. Následne mi bolo odporučené užívať Guajacuran (čo je v poriadku asi), 1x denne Aflamil prášok proti bolesti a 2x denne Dorsiflex ! (kt.je počas tehotenstva zakázaný). Ten som brala asi 5dni tak dokopy 10tabl. Chcela by som sa opýtať či je tam nejaké riziko pri takom počte. Bola som aj u svojej gynekologičky ale iba mikla plecom a viac to neriešila. Teraz sa však bojím lebo všade čítam že 4tt je na tabl.dosť rizikový pre dieťa. Za odpoveď Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pravda, že prvý trimester je na lieky proti bolesti a antibiotiká najcitlivejší, ale ak sa má tehotenstvo udržať, udrží sa, ak nie, tak nie, to už neovplyvníte. Z menovaných liekov sa neodporúča užívať počas tehotenstva hlavne Dorsiflex, ale nemyslím si, že dané množstvo bude mať zásadný vplyv na tehotenstvo. Ak to je plánované a žiadúce tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, odporúčam objednať sa na PTS prvotrimestrálne USG vyšetrenie, a následne absolvovať aj morfologický aj fetálny screening. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.