Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dalacin

    , Autor: Liliena

    Bavily sme sa o bezpriznakovom zápale. Vraveli ste že je to nebezpečnejšie. Ale hygienu veľmi dodrzujem. pouzivam sprchovace gely určené na intímne miesta . Tak z čoho potom som mohla dostať zápal? A v čom môže byť nebezpečnejšie??, a neohrozí to bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o zanesenie infekcie zvonku, ale o zápal spôsobený baktériami, ktoré sa v pošve nachádzajú aj za normálnych okolností, ale pri porušení vaginálnej mikroflóry dôjde k ich premnoženiu. Volá sa to bakteriálna vaginóza. Dlho neliečená vaginóza môže mať vplyv na krčok maternice v zmysle jeho možného skoršieho dozrievania.

Podobné otázky

  • Streptokok

    , Autor: Eliva

    Dobry den, som v 29tt a zistili mi streptokoka. Najprv som uzivala macmimor, teraz krem Dalacin. Chcem sa spytat na nazor, ci uzivanie atb uz teraz nie je zbytocne ked pred porodom ich ajtak dostanem? Okrem toho uzivam Progestanelle kvoli skracujucemu sa krcku.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Streptococcus agalactiae (GBS) sa počas tehotenstva nepreliečuje. Antibiotiká budete dostávať od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo a Dalacin C 300mg

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    17.7. som mala ovulaciu a otehotnela som. Dostala som ale silnu anginu 22.7. vecer a 23.7. uz som mala penicilin z pohotovosti ale nezaberal, tak mi obvodna predpisala Dalacin C 300 a ten som brala 3krat denne do 29.7. Citala som ze v tomto obdobi je zarodok este samostatna jednotka a netyka sa ho nic ani antibiotika nemohli nijako poskodit. Je to tak ?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Áno, je to v podstate tak, ako píšete. Obdobie do 10. - 12. týždňa je prakticky v zmysle "všetko alebo nič", takže alebo je plod silný a v poriadku a tehotenstvo sa udrží aj napriek užívaniu antibiotík, či iných liekov, ktoré sú kontraindikované počas tehotenstva, alebo dôjde k potratu, ku ktorému môže prísť z rôznych príčin. Ak by aj náhodou došlo k potratu, nedával by som to do súvislosti s užívaním antibiotík, ale skôr so stavom organizmu počas ochorenia, ktoré prebiehalo v čase uhniezďovania. Odsledujte si to.

  • antibiotika

    , Autor: Ninus16

    Dobry den, pan doktor,
    rada by som sa opytala, dokedy je vhodne uzivat zelezo v tehotenstve, ci je to nutne aj v 3. trimestri a este by som sa rada opytala, ci je vaginalny krem Dalacin v 2 bezpecny v 3. trimestri, doktor mi ho predpisal kvoli premnozenej Lactobacillus species a Gardnerella vaginalis. Dakujem pekne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s rastúcim týždňom tehotenstva zvykne spotreba železa rásť, tým pádom jeho hladina u ženy klesá a preto je potrebné ho dopĺňať formou tabliet. Lactobacillus je normálnou súčasťou vaginálnej fluóry, rovnako tak aj Gardnerella, ktorá ak nerobí ťažkosti, nepreliečuje sa. V tehotenstve sa však zvykne preliecovať aplikáciou Macmiroru. Dalacin krém sa tiež aplikuje lokálne, v prípade potreby a nevyhnutnosti sa môže aplikovať počas 2. aj 3. trimestra. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • Matitida a antibiotika

    , Autor: shfsxbfoasdbvkasmvn

    Dobrý den Pán Dr.,
    chcela by som sa opytat, ci viete o nejakych antibotikach na mastitidu bez obsahu co i len malinkeho Penicilinu. Mam na penicilin velku alergiu, nemozem ho ani len v malinkom mnozstve, cize potrebovala by som vediet o nejakych antibiotikach bez penicilinu.
    Moja dr mi po prvom tehotenstve,kedy som mala rovnaky zapal predpisala s malym obsahom penicilinu, lebo ze ine nie su, ze su vsetky na baze penicilinu. Je to pravda? Uz mam 4 dni teploty a bojim sa jej aj zavolat, ze mi zase predpise nejaky penicilin.
    Vedlei by ste mi napisat nejake odporucania na antibotikum bez ?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na mastitídu môžete užívať napríklad Dalacin C, či Zinnat. Všetko sú to samozrejme antibiotiká na lekársky predpis. Pri teplote užívajte Paralen v dávke 2 tabletky každých 8 hodín. Nepoznám však okolnosti mastitídy, či sa jedná o zápal prsníkov počas kojenia, nepoznám ani ďalšie informácie, výsledky vyšetrení a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ružový výtok

    , Autor: Csadi11

    Dobrý večer.
    Chcela by som sa opýtať som v 9tt+5 tyždni. Od utorka beriem Dalacin V2% krem. Včera po aplikácii asi 30min. Som išla na WC a na papiery som mala ružový výtok. Bola som u lekára, ktorý ma skontroloval a povedal,že je všetko v poriadku. Povedal mi, že mám dobrať Dalacin (5dni). A dal mi 3x 1 tabletku ascorutin a megnésium.
    Chcem sa opýtať, či je normálne aby som mala ružový výtok viac dní. Ako dlho môže trvať. Z čoho môže byť tento výtok. Na kontrolu mam ist 13 steho. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ružový výtok, špinenie po utretí, či zakrvácanie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pokračujte v nasadenej liečbe podľa odporúčania. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.