Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antibiotika

    , Autor: Ninus16

    Dobry den, pan doktor,
    rada by som sa opytala, dokedy je vhodne uzivat zelezo v tehotenstve, ci je to nutne aj v 3. trimestri a este by som sa rada opytala, ci je vaginalny krem Dalacin v 2 bezpecny v 3. trimestri, doktor mi ho predpisal kvoli premnozenej Lactobacillus species a Gardnerella vaginalis. Dakujem pekne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s rastúcim týždňom tehotenstva zvykne spotreba železa rásť, tým pádom jeho hladina u ženy klesá a preto je potrebné ho dopĺňať formou tabliet. Lactobacillus je normálnou súčasťou vaginálnej fluóry, rovnako tak aj Gardnerella, ktorá ak nerobí ťažkosti, nepreliečuje sa. V tehotenstve sa však zvykne preliecovať aplikáciou Macmiroru. Dalacin krém sa tiež aplikuje lokálne, v prípade potreby a nevyhnutnosti sa môže aplikovať počas 2. aj 3. trimestra. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa nebojte pýtať v prípade nejasností.

Podobné otázky

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Gynexid vag.čapíky v tehotenstve

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či užívanie vaginálnych cipkov Gynexid sú vhodné, resp. bezpečné v tehotenstve (28.tt) , či neohrozujú plod.
    Opakovane pozit kultivácie (Klebsiella) predpísané lekárom.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne spomínaný preparát nepoznám. Výrobca vaginálnych čapíkov Ginexid neuvádza údaje o bezpečnosti ich podávania u tehotných žien. Prítomnosť tejto baktérie v pošve nevyžaduje za každých okolností liečbu, niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami, napríklad Macmiror. Nemusíte sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte alebo kontaktujte.

  • Probiotika

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň, je potrebné pri antibiotikách do pošvy brať probiotiká??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vhodné je si po doužívaní lokálnej antibiotickej liečby pošvy realizovať aspoň 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Streptokok v pošve

    , Autor: Lucik...

    Pozdravujem, aktuálne mi prebieha 35tt, počas celého trvania tehotenstva som mala opakovane zápaly posvy a súčasne aj močových ciest preliečované ATB, taktiež na začiatku tehotenstva GBS pozit preliečený ATB. Minuly týžden som bola poslednýkrát u svojej gynekologičky na poradni, ktorá mi robila ster z posvy. Dnes mi volala sestrička s výsledkami že je tam zas streptokok, zajtra mám priniesť moc na vyšetrenie či nie je aj tam nahodou a daju mi vyrobiť penicilinové ATB do vagíny v lekárni, ktoré si mám zajtra vyzdvihnúť. Chcem sa opýtať, tieto ATB mám brať?? Aj napriek tomu že mám v tehotenskej knižke zaznačené že som už bola GBS pozit aby pred pôrodom vedeli. Alebo ich nemám radšej brať? Beriem ešte poslednú krabičku Utrogestnu lebo mám skrátený krčok a nariadený kludovy režim už pár mesiacov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae (GBS pozit.) sa v tehotenstve štandardne nepreliečuje, ak žena nemá ťažkosti, prípadne zhoršený nález na krčku, bolesti, či iné ťažkosti. Bez ohľadu na “preliečovanie” budete pri príjme na pôrodnú sálu dostávať antibiotiká až do pôrodu. Nepoznám však nález, výsledky všetkých vyšetrení, informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nález nie je pokročilý a nemáte ťažkosti, nie je antibiotiká nevyhnutné užívať. Na postupe pri príjme na pôrodnú sálu sa aj tak nič nezmení, stále budete braná ako GBS pozitívna.

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,
    som v 20. Tt a pri vytere z posvy mi vyšlo toto:

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Nález: stredne masívne Staphylococcus aureus
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín....................R Ciprofloxacín...............SC
    Ampicilín-sulbaktám..........C Tetracyklín..................C
    Oxacilín.....................C Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Erytromycín..................C Nitrofurantoín...............U
    Klindamycín..................C
    Expertná správa:
    Resistance to penicillins

    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Kolistín.....................R Klindamycín..................L
    Neomycín-Bacitracín..........L Ofloxacín....................L
    Gentamicín...................L Tetracyklín..................L
    Tobramycín...................L Chloramfenikol...............C
    Erytromycín..................L Nitrofurantoín...............U

    Kmene citlivé na oxacilín sú citlivé aj na kombinácie penicilínov s inhibítormi
    betalaktamáz a cefalosporíny okrem ceftazidímu, cefixímu, ceftibuténu a
    ceftolozan-tazobaktámu, ktoré nie sú vhodné na terapiu stafylokokových infekcií. V
    prípade, že je ciprofloxacín stredne citlivý, je nutné ho podávať vo vysokých dávkach a v
    kombinácií s iným antibiotikom. Aminoglykozidy pri terapii systémových ochorení
    použiteľné len v kombinácií s iným účinným antibiotikom.

    Boli mi predpísané tieto lieky: Fluomizin a potom Gynoflor.

    Prosím je toto zlý nález? Môže to nejako ovplyvniť vývoj dieťatka alebo spôsobiť predčasný pôrod? Veľmi sa tohoto bojím, aby som predčasne neporodila kvoli tomu.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález zlatého stafylokoka nie je ničím výnimočným, no počas tehotenstva pri nepreliečení môže spôsobiť zmeny na pôrodných cestách, z čoho môže dôjsť k potratu, či predčasného pôrodu. Na vývoj plodu to nemá vplyv. Ak bude infekcia v pošve preliečená, nič sa nestane. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.