Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Slabe krvacanie

    , Autor: Katka54

    Dobry den, momentalne som v 9+1tt, druhe tehotenstvo. Prve tehotenstvo prebehlo bez podobnych problemov. Niekolko dni som pozorovala hustejsi a tmavsi vytok a za poslednych 5dni som 3x jemne krvacala, resp. slo o vytok s primesou krvi. Ide o cerstvu krv, jeden krat bola aj s malymi zrazeninami. Stalo sa to vzdy po velkej potrebe. Taktiez som niekolko dni pocitovala mierne bolesti v podbrusku. Lekar tvrdi, ze v tychto tyzdnoch je to normalne a na sono ziadnu krv nevidel. Nakolko sa mi vsak v prvom tehotenstve nic podobne nestalo, som z toho nesvoja a neviem, ci mam navstivit ineho lekara alebo len cakat. Beriem kys. Iistovu, magnezium, zelezo a mutivitamin.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či zakrvácanie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Môžete užívať aj Ascorutin 3x1 tbl na podporu cievnej steny. Momentálne pre to viac urobiť nemôžete. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Špinenie

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 12+5tt pred 4dňami som začala špiniť hnedou krvou,vyhľadala som pohotovosť kde nenašli žiadnu príčinu,vraj to môže byť z placenty ktorá sa pripája na cievnu stenu maternice.Včera som bola aj na poradni kde mi môj lekár opäť urobil usg kde bolo opäť všetko v poriadku,vzal aj ster z krčka,aby sa zistilo odkiaľ krvácam,ale posledný ster pred polrokom bol úplne v poriadku.beriem duphaston 3x1 a od včera aj dicynone 3x1 na 10dni,chcem sa spýtať kedy by malo asi prestať špinenie?Dnes je to 5dni čo mám hnedý alebo ružový výtok.Dalšiu poradňu mám až o mesiac.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme tomu implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Je lepšie, ak sa krv nehromadí v maternici, ale odtečie von. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnede spinenie

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil 7 tt.Už 4tý deň sa mi objavuje tmavý hnedý vytok, nie je ho síce veľa ale je tam. Nemám žiadne silné bolesti iba mierne bolesti v podbrušku. Podľa USG vyšetrenia je v dutine prítomný GS v priemere 10mm ale EZ zatiaľ vizualizovaný nie je. Vraj je to špinenie v začiatkoch bežné. Užívam Duphaston 2x1 tbl. Kontrolu mam az o 14 dní. Mám mať obavy či to môže byť začínajúci potrat alebo je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie ružovým výtokom alebo tmavou krvou je do 16. týždňa tehotenstva pomerne bežné. Súvisí to s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Užívať tiež môžete Ascorutin 3x1 tabletku denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie

    , Autor: Ju-linka

    Dobrý deň, chcem sa opýtať som v 12t 5den tehotenstva. Ráno mi syn padol hlavou na bruško ležala som na chrbte a keď som išla hore z postele, som bola na toalete a začala som krvácať. Čo to môže byť? Mám sa báť?
    Beriem hormonálnu liečbu progesterón od začiatku tehotenstva.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie si odsledujte. Do 16. týždňa tehotenstva sa môže vyskytovať špinenie, či slabé krvácanie ako dôsledok tvoriacich sa cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak je krvácanie intenzívne, prípadne máte aj iné ťažkosti alebo nejasnosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť.

  • Krvácanie

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň,
    Som aktuálne 13+5tt po Ivf. Pred týždňom som začala vysádzať amelgen 400mg, omylom o týždeň neskôr, ako som mala. Pri prechode z užívania 2x denne, na 1x večer mi začalo špinenie, ale vnímala som to ako reakciu na zníženie progesterónu. Vo štvrtok 28.12. sa špinenie zintenzívnilo, tak som šla k zastupujúcej gynekologičke. Všetko bolo v poriadku, špinenie spojila so zníženou dávkou amelgenu.
    Poobede sa mi však spustilo silné červené krvácanie. Na pohotovosti skontrolovali plod, ten bol v poriadku. Krvácanie vraj spôsobila nízko položená placenta, ktorá by sa vraj ešte mala vytiahnuť vyššie, doktorka mala navyše pocit, že vidí aj drobný hematóm. Dali mi injekcie na zastavenie krvácania (dicynone a kanavit), odporučili užívať naďalej amelgen 1x večer a ascorutin 3x1 denne a pokoj na lôžku. Okrem toho užívam magnosolv na tetaniu. Krvácanie neprešlo úplne, hoci zďaleka nedosahuje pôvodnú intenzitu. Niekedy je to len krvavá stopa pri utretí na wc, niekedy je krvi viac, aj s nahromadenými zrazeninami.
    Chcem sa spýtať, či stačí čakať, či to postupne neprejde a neriešiť to, pokiaľ sa to opäť nezhorší na úroveň veľmi silného krvácania, alebo by bolo vhodné sa ho snažiť zastaviť? Som z toho dosť nervózna a neviem, či nemám ísť opäť na pohotovosť, kvôli ďalším injekciám na krvácanie. Bojím sa, aby som niečo nepodcenila.
    Ďalšia otázka - koľko môže také krvácanie pretrvávať?
    Bolesti v podbrušku nie sú podľa mňa výraznejšie, než doteraz, počas predchádzajúcich fáz tehotenstva. Niekedy som bez bolestí, občas cítim pichanie, alebo tlak, pobolievanie v rôznych častiach podbruška, predovšetkým na bokoch.
    Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie tmavšou krvou, sa do 16. týždňa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme o tzv. implantačnom špinení. Bolesti, najčastejšie pichavé, po stranách podbruška, ako aj v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Podľa opisu máte nasadené všetky dostupné a potrebné lieky. Je lepšie, keď sa krv z maternice dostane von z pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvacanie v 9 tyzdni

    , Autor: Betka125

    Dobry den pan doktor. Prosim Vas som v 9 tyzdni podla poslednej menstruacie ale podla sona to vyzera ze som v 7 tyzdni. 26.12. som zacala vyraznejsie krvacat kde som isla na pohotovost tam mi povedali ze to je normalne ale mohol nastat aj vcasny potrat. Nasledne som 28.12. Zacala viac krvacat tak som isla tiez na pohotovost tam mi pan doktor povedal ze plod je vitálny srdiecko bije. Nasledne som isla k mojmu gynekologovi ten mi odobral krv a pozrel sono ze jemu sa to moc nepaci ze je to 50-50. Uzivam Duphaston od 3.12. S kyselinou listovou. Povedali mi pri zhorseni stavu ist na pohotovost znova len ja uz neviem co je pri zhorseni stavu led 4 den krvacam a sem tam mam bolesti v podbrusku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa o tzv. implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Záleží však od viacerých okolností, intenzity krvácania, charakteru krvácania, … Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí je potrebné navštíviť tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.