Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie v 6 TT

    , Autor: Lulinka91

    Dobrý deň pán doktor. Som v 6. týždni tehotenstva, včera poobede som začala krvácať (slabo ružová krv, krvácanie nie je intenzívne). Dnes som išla ku gynekologičke, nevidela tam žiadny problém - "bábätko" tam videla, len hovorila že sa jej zdá maličké - cca 5-6 mm. Minulý týždeň som tam bola opäť, mala som slabé hnedé špinenie - pani doktorka mi dala 2-krát denne UTROGESTAN 200 mg. Kontrolu mám 9.8. Myslíte si že veľkosť plodu je v poriadku? Môže to skončiť aj potratom alebo je ešte šanca že bude všetko v poriadku? Mám totižto také zmiešané pocity - o bábätko sa snažíme už rok a pol. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bolo na USG všetko v poriadku, nemusíte sa obávať. Pokračujte v nasadenej liečbe. Odsledujte si to. Je lepšie, ak krv vytečie do pošvy, ako by sa mala hromadiť medzi stenou maternice a zárodkom. Vzniknutý zväčšujúci hematóm by mohol spôsobiť odlúčenie zárodku a mohlo by dôjsť k potratu.