Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie bruška

    , Autor: Siska1234

    Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa opýtať na tvrdnutie bruška a menštruačné bolesti . Tvrdnutie mávam každý deň , myslím že je to aj 20x denne určite, menštruačné bolesti tie mávam iba občas. Bola som s tým u lekára už 3x , zakaždým našťastie všetko v poriadku, krcok uzavretý a tuhý aj pod usg cervikometriou. Len neviem či to mám brať v mojom prípade ako bežnú súčasť tehotenstva ,ale sa stále zľaknúť a ísť k lekárovi? Som v 22+3tt. Magnerot beriem 2xdenne.
    Ďakujem veľmi pekne. A prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, MagneROT si môžete v prípade potreby navýšiť na 3x2 tabletky. Snažte sa obmedziť hladkanie bruška, ktoré dráždi maternicu. Maternica sa každým dňom zväčšuje, či môžete pociťovať ako mierne ťahavé, či tlakové bolesti. Plod sa v maternici môže opierať o niektorú časť maternice, čo môže byť sprevádzané tvrdnutím v danom mieste. Ak sú všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: Barbor345

    Dobrý deň , prosím Vás o názor. Som tehotná 31+3, na poradni mi zmerala (usg) krčok 28mm, bez otvárania.
    Mám očakávať, že porodim predčasne... Užívam Magnerot + Utrogenstan večer + mám sa šetriť.
    Aký máte na tento nález názor Vy?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 28mm krčok v 32. týždni tehotenstva, navyše ak nemáte časté tvrdnutie bruška, ani nie je prítomné vnútorné otváranie sa, nie je žiadna katastrofa. Môžete pokojne plod donosiť a porodiť v termíne. Nehovorí to nič o tom, že by ste mali porodiť predčasne. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tvrdnutie bruška

    , Autor: Dadqa18

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je v poriadku,ak ku večeru cítim na dotyk, že bruško je tvrdšie. Som v 34 týždni tehotenstva. Stalo sa mi to vtedy, keď som behom dňa dlhšie stála/chodila. Ak robím behom dňa bežné veci a viac oddychujem,tak sa mi to nedeje. Necítim pri tom žiadnu bolesť, sťahy, bábätko sa hýbe rovnako,len keď položím ruku na bruško,tak je tvrdšie než ráno alebo cez deň.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to normálne. Ste už v týždni tehotenstva, kedy už môže byť maternica dráždivejšia, najmä večer. Pripravuje sa na pôrod. Ak budete hladkať bruško častejšie, maternica bude dráždivejšia a bude Vám tvrdnúť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie bruška v noci

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,od 19tt som mala nepríjemné bolesti v podbrušku,v pošve a konečníku(pichanie),v krížoch,kostrči.Nasadila som si 2x1 magne B6 a bolesti takmer po pár dňoch sa zmiernili a objavia sa až po dlhej a rýchlej chôdzi, upratovaní.Teraz som v 21tt a odvtedy mi začalo tvrdnutie bruška ale len v noci aj to len 1-2krat.Zobudim sa nato nepríjemné pnutie a brucho je jak kameň.Je v poriadku mať tvrdnutie bruška v noci? Väčšinou je to vo fáze,keď vstanem a idem na toaletu a krátko po Tom príde to tvrdnutie.Poradňu mám o 10dní.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pichavé bolesti mohli byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Väčšinou nasadenie magnézia pomôže. Či sa týka tvrdnutia podbruška, je to dosť individuálne, ale nie je ničím výnimočným tvrdnutie podbruška večer, či v noci. Môžete si zvýšiť dávky magnézia, aj na 3x2 tabletky denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie bruška v 25 týždni.

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, som v 25 týždni a začalo mi tvrdnút bruško, neboli, len na pár sekúnd je tvrdé. Najčastejšie keď ležím na chrbáte, pri zmene polohy povolí. Opakuje sa to možno že tak 5 krát za deň. Užívam magnézium. Poradňu mám až o mesiac. Je potrebné ísť skôr?
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pár sekundové tvrdnutie podbruška sa počas dňa môže vyskytovať. Ak nie je pravidelné a častejšie ako 10 - 15 krát do dňa, nemusíte sa znepokojovať. Magnézium môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Takto sa Vám samozrejme neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.