Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 35 ukončený týžden možný pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+6 tt a pri štvrtkovej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko a stále drží ako pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ???? Je dieťatko už zivota schopné? Ležím v nemocnici kde majú špičkové neonatologické oddelenie. Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zajtra máte ukončený 35. týždeň tehotenstva, takže ak by aj teoreticky nastal pôrod v priebehu týždňa, čo si osobne nemyslím, dieťa by bolo síce ešte predčasne narodené, ale životaschopné. Plod má vyvinuté všetky orgány, rovnako tak už je spustená aj tvorba surfaktantu, ktorá je po 36. týždni už takmer stopercentná. Najhoršie týždne máte za sebou, takže si môžete zčasti veľmi vydýchnuť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, čo je vo Vašom prípade už o 8 dní sa nebude jednať ani o predčasný pôrod. Navyše, ak ste v nemocničnom zariadení s perinatologickou a neonatologickou starostlivosťou na vyššej úrovni, môžete byť ešte kľudnejšia. S takýmto nálezom dokážete ešte aj prenášať. Môže sa pokojne stať, že porodíte v termíne, ale aj po termíne pôrodu. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál a je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť, preto je Vám poskytovaná potrebná starostlivosť a monitoring, ale mnohokrát sa stáva, že pacientka opakovane počas tehotenstva hospitalizovaná pre riziko potratu, či predčasného pôrodu porodí v termíne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.